Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Eπικίνδυνη δημοσιότητα: Τον γύρο του κόσμου κάνει η πρόταση της κυβέρνησης για κατοίκηση βραχονησίδων – Θα είναι αυτός ο λόγος ελληνοτουρκικής σύρραξης;

Τον γύρο του κόσμου κάνει η πρόταση της κυβέρνησης για κατοίκηση βραχονησίδων και το θέμα αποκτά έτσι μια επικίνδυνη δημοσιότητα.

Το πρακτορείο Sputnik που αναπαράγει την είδηση, πάει ένα βήμα παραπέρα, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τους “εθνικούς λόγους” που επιτάσσουν κάτι τέτοιο.

Από τον τίτλο κιόλας, αναφέρει:

“Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την κατοίκηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου για να αποτρέψει τις τουρκικές διεκδικήσεις”.

Το κείμενο του Sputnik, αναφέρει χαρακτηριστικά, τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Οκτώβρη, με τις οποίες αμφισβητούσε τη συνθήκη της Λωζάννης, ενώ κλείνει υπενθυμίζοντας πως “η διαμάχη για το Αιγαίο έχει προκαλέσει πολλές εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από την δεκαετία του 1970, φέρνοντας τις δύο χώρες στα πρόθυρα στρατιωτικής σύγκρουσης το 1987 και το 1996.

Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση των διαφορών ξεκίνησαν το 1999, όταν η Τουρκία συμφώνησε να λυθεί η διαφορά στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας στην ΕΕ.

To θέμα το ανέδειξε το pentapostagma.gr στο άρθρο  .

Το ενδιαφέρον της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να προσπαθήσει να εγκαταστήσει Έλληνες πολίτες σε 28 μικρές νήσους του Αιγαίου, ώστε αυτές να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα σχολιάζουν, σήμερα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται εκτενώς στο έγγραφο που απέστειλε ο Νεκτάριος Σαντορινιός στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Σύμφωνα με τον κύριο Σαντορινιό, το σχέδιο αυτό εντάσσεται στην στρατηγική 2014-2020 που έχουν αναπτύξει Ελλάδα και Κύπρος [στο Αιγαίο] » γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ και συνεχίζουν πως « σύμφωνα με τον κ. Σαντορινιό έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότηση για το σχέδιο μετεγκατάστασης Ελλήνων πολιτών στα νησιά, ενώ και το υπουργείο Άμυνας της χώρας είναι σύμφωνο με την πράξη αυτή.»

«Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει χτίσει νόμιμα φυλάκια στις Οινούσσες, ένα μικρό νησάκι δίπλα στη νήσο Παναγιά» αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία απόλυτα ευθυγραμμισμένα με την εθνική τους πολιτικής αμφισβητούν το καθεστώς στα συγκεκριμένα νησιά και ζητούν την παρέμβαση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Αμύνης, ώστε να διαφυλαχθούν τα τουρκικά συμφέροντα της Τουρκίας στα νησιά του Αιγαίου.

Το σχέδιο για την κατοίκηση 28 μικρών νησιών για εθνικούς λόγους αποκάλυψε με έγγραφό του στη Βουλή ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο υφυπουργός απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση ανέφερε ότι η αρμόδια Γενική Γραμματεία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου. Στόχος, είναι τα νησιά αυτά να αποκτήσουν «οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίως λόγους» σημειώνει ο κ. Σαντορινιός και εξηγεί ότι η πρωτοβουλία αφορά την αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών από τη δεκαετία του 1990 υποδομές καθώς και την κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, προκειμένου να νησιά να γίνουν κατοικήσιμα και να αναπτυχθούν δραστηριότητες.

Σημειώνει, μάλιστα ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση και παρακολούθηση του φυσικού πλούτου καθώς και η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας απεκάλυψε επίσης ότι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με την επιτελική δομή του ΕΣΠΑ του ΥΝΑΝΠ και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου βρίσκεται στη φάση της διαδικασίας αναζήτησης εταίρου. Ο εταίρος θα συμμετάσχει στη εν λόγω δράση, προκειμένου το project αυτό να ενταχθεί στο Στρατηγικό Interreg Ελλάδας-Κύπρου.

Tags
Back to top button