
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την εστίαση και το «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους σχολίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς.
«Καταρχάς να πούμε ότι για να υπάρχει ασφαλές περιβάλλον θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι όλοι οι εργαζόμενοι. Εάν κάποιοι από τους εργαζόμενους για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να εμβολιαστούν - εμείς κάνουμε μια προσπάθεια να τους πείσουμε- θεωρώ ότι δεν μπορεί να είναι στο σέρβις ή στο παρασκευαστήριο εστίασης άνθρωπος ο οποίος δεν είναι βέβαιο ότι δεν είναι φορέας του ιού. Άρα το τεστ είναι απαραίτητο» τόνισε στo Sputnik.
Πανελλαδικά στον κλάδο της εστίασης σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Καββαθά είναι 360.000 εργαζόμενοι. «Υπολογίζουμε ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που το 70% του κλάδου είναι εμβολιασμένο» ανέφερε.
Την ίδια ώρα όμως το ερώτημα που γεννάται είναι εάν οι πελάτες γνωρίζοντας ότι στις τάξεις των εργαζόμενων στην εστίαση υπάρχουν μη εμβολιασμένοι αν θα επισκέπτεται το χειμώνα τους κλειστούς χώρους κι αν θα προκληθεί μείωση τζίρου.
«Ούτως ή άλλως θα έχουμε μείωση κίνησης από τη στιγμή που μέσα στα μαγαζιά θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και το ποσοστό των εμβολιασμένων δεν ξεπερνά το 55% ενώ επίσης το ποσοστό των εμβολιασμένων στις ηλικίες που επισκέπτονται τους χώρους εστίασης, δηλαδή 50 ετών και κάτω, είναι μικρότερο του 50%. Άρα το 50% των δυνητικών πελατών έχει χαθεί κατά συνέπεια θα έχουμε μείωση του κύκλου εργασιών και η εστίαση μπαίνει σε ένα μίνι lockdown για έξι μήνες. Αυτή είναι η πραγματικότητα» είπε ο κ. Καββαθάς προσθέτοντας ότι ο κλάδος θα χρειαστεί μέτρα στήριξης «διαφορετικά θα θρηνήσουμε απώλειες επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας».