Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Άμυνα & Ασφάλεια

Επανέρχεται η συζήτηση για την ίδρυση «Δικαστικής Αστυνομίας» μετά από 24 χρόνια αδράνειας

Μετά από 24 χρόνια αδράνειας το υπουργείο Δικαιοσύνης ανασύρει την την ίδρυση της πολυσυζητημένης «Δικαστικής Αστυνομίας» που αν και υπάρχει στα χαρτιά από το 1993 εντούτοις δεν έχει δραστηριοποιηθεί.

Ο «απονεκρωμένος» νόμος 2145/1993 που προβλέπει την σύσταση και λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας ψηφίστηκε στην Βουλή όταν υπουργός Δικαιοσύνης ήταν η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη. Έκτοτε παραμένει γράμμα κενό παρά τις διάφορες προσπάθειες που έγιναν για να λάβει σάρκα και οστά.

Στο μεσοδιάστημα των 24 ετών έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για την ενεργοποίηση του νόμου 2145/1993 για την Δικαστική Αστυνομία, καθώς τόσο δικαστές και εισαγγελείς, όσο και δικηγόροι αλλά και ο νομικός κόσμος γενικότερα, θεωρούν αναγκαία την ύπαρξη και λειτουργίας της.

Ενδεικτικά, το 2011 ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες με δική του πρωτοβουλία είχε συγκρατήσει άτυπη ομάδα εργασίας προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα της δημιουργίας Δικαστικής Αστυνομίας που έχει προβλεφθεί με τον 2145/1993 προκειμένου να υποβληθεί σχετική πρόταση προς το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η ομάδα εργασίας αποφάνθηκε υπέρ της αναγκαιότητας ίδρυσης της Δικαστικής Αστυνομίας.

Ακόμη, ένα χρόνο πριν, το 2010, ο τότε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός σε συνεργασία με την Εταιρεία Δικαστικών Μελετών και το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν διοργανώσει (27 Ιανουαρίου 2010) εκδήλωση με μοναδικό θέμα: «Δικαστική Αστυνομία».

Και τότε στην εκδήλωση αυτή του ΔΣΑ, όλοι οι φορείς που συμμετείχαν, τάχθηκαν υπέρ της ίδρυσης της Δικαστικής Αστυνομίας. Συγκεκριμένα είχε επισημανθεί τότε η αναγκαιότητα θεσμοθέτησης ενός σώματος υπαγομένου στις εισαγγελικές αρχές, αποτελούμενου κατ’ αρχήν από αστυνομικούς, αλλά και από πραγματογνώμονες με εξειδικευμένες γνώσεις επί των διαφόρων ζητημάτων τα οποία χειρίζεται η Δικαιοσύνη.

Τώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με απόφασή του συγκρότησε ειδική 7μελή νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τη ίδρυση υπηρεσίας Δικαστικής Αστυνομίας, στην οποία συμμετέχουν:

1) Άννα Ζαΐρη αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την ιδιότητα της πρόεδρος και μέλη οι:

2) Μαρία Σιμιτσή- Βετούλα Εφέτης Αθηνών,

3) Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος αντεισαγγελέας Εφετών,

4) Κωνσταντίνος Σαργιώτης πρόεδρο Πρωτοδικών,

5) Αντώνιος Αλαπάντας πρόεδρος Πρωτοδικών,

6) Νικόλαος Δεληδήμος εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών και

7) Ελένη Λάππα δικηγόρος, ειδική συνεργάτης στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η εν λόγω επιτροπή οφείλει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι 30 Απριλίου 2017.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545}
p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545; min-height: 15.0px}
p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Helvetica Neue'; color: #454545; min-height: 14.0px}

Tags
Back to top button