Η έλλειψη εργατικών χεριών θέτουν σε κίνδυνο την παραγωγή πολλών ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Ειδικοί του πρωτογενούς τομέα σε εκθέσεις τους αναφέρουν ότι από τα χωράφια λείπουν 70.000-80.000 εργάτες γης.
Την ίδια περίοδο στο Ισραήλ αντί να εισάγουν σε εισαγόμενους εργάτες, επενδύουν σε τεχνολογίες που μειώνουν την ανάγκη εργατικών χεριών.
Πρόκειται για μια πολύ καλή μέθοδο, που δίνει άλλες διαστάσεις στο πρόβλημα της συγκομιδής, η οποία όμως υπό προϋποθέσεις μπορεί να την δούμε και στην χώρα μας το επόμενο διάστημα.
Δεν είναι η λύση των πάντων, αλλά είναι ένας τρόπος που σίγουρα αξίζει να μελετηθεί και να χρησιμοποιηθεί στην ελληνική γη.
Η δικαιολογία ότι η μαζική εισαγωγή αλλοδαπών εργατών γης γίνεται για να κρατηθούν οι αμοιβές χαμηλά, δεν ισχύει.
Οι μετανάστες όμως που μένουν χρόνια στην Ελλάδα, έχουν στην συνέχεια αυξημένες απαιτήσεις σε επίπεδο αμοιβής, γι′ αυτό και πολλοί παραγωγοί αναζητούν συνεχώς εποχικούς εργάτες.
Το θέμα των εργατών γης αυξήθηκε και διογκώθηκε ειδικά με το ελαιόλαδο και την τιμή του που εκτοξεύτηκε στα ύψη ( 14 ευρώ στα Σούπερ Μάρκετ).
Φέτος ειδικά πάρα πολλοί θα πάνε να μαζέψουν τις ελιές τους , για να βγάλουν λάδι που θα τους δώσει ένα σεβαστό εισόδημα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Τα μεροκάματα πέρυσι έφτασαν μέχρι και τα 50-55 ευρώ, ενώ φέτος ξεκινούν από τα 35 ευρώ για τους νέους και αγγίζουν τα 45 ευρώ για όσους έχουν πολλά χρόνια.
Από τον επόμενο μήνα θα υπάρξει πρόβλημα στην συγκομιδή ελιών, ενώ τα προβλήματα επεκτείνονται στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, με τους αγρότες να σκέφτονται ακόμη και το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής.
Η Ελλάδα είναι αγροτική χώρα και έχει ανάγκη χεριών για την καλλιέργεια μιας ολόκληρης σειράς προϊόντων που καταλήγουν στο τραπέζι μας.
Η έλλειψη χεριών, και κινήτρων μειώνουν επικίνδυνα τον πληθυσμό των αγροτών μας και κατά συνέπια της παραγωγής ελληνικών νωπών προϊόντων που τόσο τα έχουμε ανάγκη στην διατροφή μας.
Αυτό δυστυχώς, αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό θα φέρει μεγάλη αύξηση των εισαγωγών με εικόνες που ήδη βλέπουμε στα Σούπερ Μάρκετ, με ντομάτες Βελγίου και Πολωνίας για παράδειγμα, ενώ θα φέρει τα τουρκικά νωπά προϊόντα σε δεσπόζουσα θέση στην χώρα μας λόγω γειτνίασης.
Αν δεν δώσουμε τις ορθές λύσεις βάσει σχεδίου για τα επόμενα 10 χρόνια, τότε ο κίνδυνος θα πολλαπλασιαστεί και η χώρα μας θα απολέσει ένα τομέα που κάποτε στήριζε το κράτος με εξαγωγές μειώνοντας παράλληλα το κατά κεφαλή εισόδημα.
Οφείλουμε να δράσουμε με γνώμονα όχι μόνο την τωρινή κατάσταση αλλά και την πορεία των επόμενων γενεών, διότι καλοί οι υδρογονάνθρακες και ο τουρισμός, αλλά δεν “τρώγονται”.