Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ένοχη για καρκίνο η υψηλή χοληστερίνη – Δείτε για ποια μορφή χτυπάει «καμπανάκι»

Η χοληστερίνη είναι μια λιπαρή ουσία που λαμβάνουμε από τις τροφές αλλά παράγεται και ενδογενώς στο συκώτι.


Είναι απαραίτητη σε μικρές ποσότητες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, όταν όμως αυξάνεται υπερβολικά δημιουργεί συμπαγείς μάζες που ονομάζονται «πλάκες», οι οποίες προκαλούν στένωση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση), εμφράγματα, εγκεφαλικά και άλλες καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Ο ρόλος της χοληστερίνης στον καρκίνο

Αν και ο αντίκτυπος της υψηλής χοληστερίνης στην υγεία της καρδιάς είναι ευρέως γνωστός και επιστημονικά αποδεδειγμένος, νέα ευρήματα που ήρθαν στο φως από ερευνητές στις ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι εμπλέκεται και στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Συγκεκριμένα, νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες δείχνει ότι μια αύξηση της χοληστερίνης αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.


Βάσει πειραμάτων που έκαναν σε ποντίκια, οι ερευνητές είδαν ότι μια σημαντική αύξηση των επιπέδων της χοληστερίνης οδήγησε σε ταχύτατο πολλαπλασιασμό των βλαστοκυττάρων του εντέρου, επιτρέποντας έτσι τον σχηματισμό καρκινικών όγκων με 100 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται διαδικτυακά στην επιθεώρηση Cell Stem Cell παρουσιάζει αναλυτικά το μοριακό μονοπάτι που επιτρέπει στη χοληστερίνη να συνδράμει στην ανάπτυξη του καρκίνου. Παράλληλα όμως το ίδιο μονοπάτι αναγνωρίζεται και ως πιθανός στόχος για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ορθοκολικού καρκίνου.

«Μας εντυπωσίασε η διαπίστωση ότι η χοληστερίνη ευνοεί την ανάπτυξη των βλαστοκυττάρων του εντέρου κατά τρόπο που επιταχύνει τον ρυθμό σχηματισμού των καρκινικών όγκων κατά 100 ή και περισσότερες φορές» σχολιάζει ο Δρ Πίτερ Τοντονόζ, καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. «Αν και είχε διαπιστωθεί και παλιότερα ότι η χοληστερίνη συμβάλλει στον καρκίνο του παχέος εντέρου, δεν είχε βρεθεί ο ακριβής μηχανισμός που καθοδηγεί το φαινόμενο» συμπληρώνει.

Βλαβερή η χοληστερίνη ανεξαρτήτων προέλευσης

Στο πλαίσιο των πειραμάτων τους, οι ερευνητές δοκίμασαν δύο μεθόδους για να αυξήσουν τη χοληστερίνη στον οργανισμό των ποντικιών: Κάποια έλαβαν περισσότερη χοληστερίνη μέσω της διατροφής τους ενώ σε άλλα έγιναν γενετικές παρεμβάσεις ώστε τα ίδια τα κύτταρά τους να παράγουν περισσότερη χοληστερίνη.

Και στις δύο περιπτώσεις παρατηρήθηκε αυξημένος ρυθμός πολλαπλασιασμού των βλαστοκυττάρων του εντέρου, πράγμα που υποδεικνύει ότι η αυξημένη χοληστερίνη είναι επιζήμια ανεξαρτήτως της προέλευσής της, είτε είναι εξωγενής είτε ενδογενής.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να εξετάσουν εάν το ίδιο μοριακό μονοπάτι παίζει αντίστοιχο ρόλο και σε άλλες μορφές καρκίνου.

Πηγή: onmed.gr

Tags
Back to top button