Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο RSV: Μελέτη αποκαλύπτει 80% προστασία σε ηλικιωμένους

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του ιού RSV τέθηκε στο επίκεντρο μεγάλης μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε όλες τις χώρες τα εμβόλια αυτά ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ακόμη και σε εκείνους με ανοσοκαταστολή την περίοδο που δοκιμάστηκαν (2023-24), συμφωνα με το 

Ειδικότερα, ο εμβολιασμός κατά του ιού RSV παρείχε περίπου 80% προστασία έναντι σοβαρής νόσου και νοσηλείας, εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και θανάτου λόγω αναπνευστικής λοίμωξης, καθώς και παρόμοια προστασία έναντι λιγότερο σοβαρής νόσου σε ενήλικες που επισκέφθηκαν κάποιο τμήμα επειγόντων περιστατικών αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία, ηλικίας 60 ετών και άνω. Από αυτό το κομμάτι του πληθυσμού, οι ηλικίες 75 ετών και άνω διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν.

Η έρευνα υλοποιήθηκε σε συνεργασία μεταξύ των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και γεωγραφικά διαφορετικών αμερικανικών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και ερευνητικών κέντρων με ολοκληρωμένα ιατρικά, εργαστηριακά και εμβολιαστικά αρχεία.

Γιατί θεωρείται σημαντική η προστασία

Ο ιός RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) προσβάλλει τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες, προκαλώντας σοβαρή λοίμωξη και θάνατο μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων κατά τη διάρκεια των εποχικών επιδημιών. Κατά τα έτη πριν από τη διαθεσιμότητα του εμβολίου RSV στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι 60.000 έως 160.000 νοσηλείες που σχετίζονταν με τον ιό RSV και 6.000 έως 10.000 θάνατοι που σχετίζονταν με τον ιό RSV συνέβαιναν ετησίως μεταξύ των ενηλίκων των ΗΠΑ ηλικίας 65 ετών και άνω, σύμφωνα με το CDC.

«Οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο RSV δεν είχαν επαρκή ισχύ για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι σοβαρής νόσου που απαιτεί νοσηλεία. Αντιμετωπίζοντας αυτό το κενό σε στοιχεία, μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε μεγαλύτερες πηγές δεδομένων για να προσδιορίσουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του ιού RSV», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Shaun Grannis, M.D., M.S., καθηγητής οικογενειακής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

«Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Ένα ποσοστό, ωστόσο, αποτελεσματικότητας του εμβολίου 80% είναι αρκετά εντυπωσιακό και υψηλότερο από αυτό που παρατηρείται, για παράδειγμα, με το εμβόλιο της γρίπης», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Brian Dixon, Ph.D., MPA., προσωρινός διευθυντής και ερευνητής στο Κέντρο Βιοϊατρικής Πληροφορικής Clem McDonald του Ινστιτούτου Regenstrief και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Fairbanks του Πανεπιστημίου Indianapolis της Ιντιάνα. «Το συμπέρασμα είναι ότι χρησιμοποιώντας δεδομένα του πραγματικού κόσμου από ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους που καταγράφονται συνήθως κατά τη φροντίδα ανθρώπων από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, διαπιστώσαμε ότι ο εμβολιασμός ήταν ιδιαίτερα προστατευτικός έναντι της νοσηλείας, της σοβαρής ασθένειας και του θανάτου» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, πρόσθεσε: «Μελέτες όπως αυτή θεωρείται ζωτικής σημασίας για την κατανόηση των αποτελεσμάτων των τεχνικών πρόληψης, όπως ο εμβολιασμός. Το ετήσιο κόστος της νοσηλείας ενηλίκων στις ΗΠΑ για τον ιό RSV εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 1,2 και 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πρόληψη έως και του 80% των νοσηλειών θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τους καταναλωτές και το σύστημα υγείας».

Στην Ελλάδα, για πρώτη φορά τη φετινή χειμερινή περίοδο κυκλοφορεί εμβόλιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) το οποίο θα είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία.

Tags
Back to top button