Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ελληνοϊσραηλινή αεροπορική άσκηση που θα «έσφαζε» το τουρκολιβυκό μνημόνιο αναβλήθηκε λόγω των εξελίξεων στο Λίβανο

Με Αθήνα και Άγκυρα να αναμένουν την συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν, η οποία αναμένεται να γίνει τελικά την Τρίτη στις 24 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ μιλώντας στο Haber Turk, υπενθύμισε πως η Άγκυρα δεν κάνει βήμα πίσω στην αναθεωρητική της πολιτική αναφερόμενος στην «Γαλάζια Πατρίδα» παρά το γεγονός πως έχει βρει σημαντικά κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα : «Αυτό δεν σημαίνει πως εγκαταλείπουμε την «Γαλάζια Πατρίδα» και τις έρευνες στη Μεσόγειο. Οι εργασίες προς το παρόν επικεντρώνονται στη Μαύρη Θάλασσα αλλά σίγουρα θα μπούμε και πάλι στη Μεσόγειο αλλά με διαφορετική οπτική».

Η Αθήνα διατηρεί χαμηλούς τόνους και για αυτό δεν είχε ανακοινώσει μέχρι και την τελευταία στιγμή την διενέργεια της άσκησης «FRIZIS DAMAS – 24» από την Ελληνική και Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, σε περιοχή που «έσφαζε» το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Το οποίο μετά την ένταση στην Κάσο, η Τουρκία επανέφερε στο προσκήνιο και υπενθύμισε ο Μπαϊρακτάρ το Σαββατοκύριακο, καθώς όταν μιλούσε για την «Γαλάζια Πατρίδα» στο φόντο προβαλλόταν χάρτης με την τουρκική υφαλοκρηπίδα όπως την αντιλαμβάνεται η Άγκυρα, φτάνοντας μέχρι και τα 6 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης.

Η άσκηση σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες μέχρι και την στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές έβαινε προς αναβολή λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, καθώς όλα δείχνουν πως τα ισραηλινά πλήγματα στο Λίβανο θα είναι κυρίως αεροπορικά. Πάντως η Αθήνα έστειλε ένα μήνυμα στην Άγκυρα με μαχητικά της να πετούν μέχρι την Κύπρο στο πλαίσιο της άσκησης «Ευνομία», αν και ούτε αυτό ανακοινώθηκε επίσημα…

Οι δυνάμεις, ο στόχος και το περιεχόμενο της άσκησης

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως πέρυσι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και πιο συγκεκριμένα η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην άσκηση «FRIZIS DAMAS – 23» με 10 εξόδους Μαχητικών Αεροσκαφών  (Α/Φ) F-16   και  1 Α/Φ EMB – 145H Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), ενώ από πλευράς Ισραήλ συμμετείχαν Α/Φ Εναέριου Ανεφοδιασμού B707, Α/Φ Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου G550, καθώς και Μαχητικά Α/Φ F-15, F-16 και F-35.

Η άσκηση πέρυσι όπως και φέτος διεξάγεται στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΑΣ) μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ και σκοπός της είναι η εξάσκηση των συμμετεχόντων σε σύνθετες Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Composite Air Operations – COMAO) μεγάλης εμβέλειας με την υποστήριξη Αεροσκαφών (Α/Φ) Εναέριου Ανεφοδιασμού (Air to Air Refueling – AAR) και Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (Airborne Early Warning and Control – AEW&C), καθώς επίσης και η αντιμετώπιση εναέριων απειλών και προσβολή επίγειων στόχων.

Η άσκηση έλαβε το όνομα από τον Μαρδοχαίο Φριζή (Frizis) και τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό (Damas).

Ο Ελληνοεβραίος Μαρδοχαίος Φριζής ήταν Συνταγματάρχης Πεζικού του Ελληνικού Στρατού και σκοτώθηκε πολεμώντας στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο στις 5 Δεκεμβρίου, βορειοανατολικά της Πρεμετής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός ήταν ο 11ος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις που έλαβε, ανακηρύχθηκε «Δίκαιος των Εθνών», τίτλος που αποδίδεται σε όσους έσωσαν τη ζωή σε Εβραίους στον πόλεμο.

Tags
Back to top button