Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ελληνικά F-16 πέταξαν τελικά πάνω από την Κύπρο στο πλαίσιο της άσκησης «Ευνομία»

Την εβδομάδα που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η άσκηση «Ευνομία» από αεροναυτικές μονάδες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ιταλίας, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Γαλλία συμμετείχε με μία φρεγάτα, όπως και η Ιταλία. Η Κύπρος συμμετείχε με το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης «Ιωαννίδης». Η Ελλάδα συμμετείχε με την φρεγάτα «Έλλη», μαχητικά αεροσκάφη, ιπτάμενο ραντάρ και Ειδικές Δυνάμεις.

"Ψήνεται" πραξικόπημα στην Ουκρανία! Ποιοι θέλουν να "τελειώσουν" τον Ζελένσκι

Όπως διαβεβαίωναν οι αρμόδιες πηγές στο πλαίσιο αυτής της άσκησης, ελληνικά μαχητικά πέταξαν στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τα ανατολικά όρια του FIR Αθηνών.

.

Στο βίντεο φαίνεται χαρακτηριστικά στοιχείο αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς και συγκεκριμένα στοιχείο αντιαεροπορικών πυραύλων Mistral, εκπαιδεύεται στην στόχευση μαχητικών με τα ελληνικά F-16 που φαίνονται να πετούν από πάνω του.

Σκοπός της άσκησης ήταν η προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης, της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, της διατήρησης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα αντικείμενα που διενεργήθηκαν ήταν αεροπορικές επιχειρήσεις, ναυτικές επιχειρήσεις (ανθυποβρυχιακός πόλεμος, αντιαεροπορική άμυνα, πόλεμος επιφανείας) και διεξαγωγή νηοψιών.

Να θυμίσουμε πως η Τουρκία συνεχίζοντας την αναθεωρητική της πρακτική προχώρησε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου σε δύο παράνομες NAVTEX για ισάριθμες Ελληνικές με βάση τις οποίες δεσμεύτηκαν οι δύο περιοχές στα ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου, για την άσκηση «Ευνομία».

Η Άγκυρα στις παράνομες οδηγίες προς ναυτιλομένους που εξέδωσε ισχυρίστηκε πως ο χώρος στον οποίο η Ελλάδα και συγκεκριμένα ο ελληνικός υδρογραφικός σταθμός Ηρακλείου δέσμευσε δύο περιοχές είναι τουρκικής δικαιοδοσίας…

Αξίζει να θυμίσουμε πως η άσκηση «Ευνομία» ξεκίνησε το 2020 ως τετραμερής πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρεται στη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων Χωρών στην εφαρμογή και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS), στην προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και στην συνεισφορά τους στην διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας

Για το καλό μας! Υποχρεωτική πλέον η καταχώρηση όλων των κινητών στο gov.gr

Πέρυσι η Ελλάδα είχε συμμετάσχει στην άσκηση με οχτώ μαχητικά ένα ιπτάμενο ραντάρ, μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο καθώς και με μια μονάδα ειδικών δυνάμεων. Η Γαλλία και η Ιταλία είχαν συμμετάσχει με βαριές μονάδες του πολεμικού τους ναυτικού.

Το 2020 ελληνικά μαχητικά είχαν μετασταθμεύσει για τους σκοπούς της άσκησης και στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο της Κύπρου.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Κύπρου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Αεροναυτική Άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ 5-2024», η οποία διεξήχθη από τις 12 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2024 στον θαλάσσιο χώρο δυτικά και νοτίως της Κύπρου.

Στο πλαίσιο της άσκησης, στην οποία συμμετείχαν προσωπικό και μέσα από την Εθνική Φρουρά και τις ελληνικές, γαλλικές και ιταλικές Ένοπλες Δυνάμεις εξετάσθηκαν αντικείμενα θαλάσσιας απαγόρευσης, αντιαεροπορικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων επιφανείας και ανθυποβρυχιακού πολέμου, επιχειρήσεων ενάντια σε ασύμμετρες απειλές, επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, καθώς επίσης και το τακτικό σκέλος επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων και άσκηση κυβερνοπολέμου.​

Σκοπό των δραστηριοτήτων της Τετραμερούς Πρωτοβουλίας αποτελεί μεταξύ άλλων η διατήρηση και βελτίωση της διαλειτουργικότητας και συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των τεσσάρων χωρών και η ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στον χώρο της ανατολικής Μεσογείου, με στόχο τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στη ευρύτερη περιοχή».

Tags
Back to top button