Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Έλληνες επιστήμονες ανακάλυψαν τους μηχανισμούς που «φρενάρουν» το χρόνο!

Τελικά ο χρόνος μπορεί να παγώσει και να μείνουμε για πάντα νέοι;

Μπορεί να μην έχει ανακαλυφθεί ακόμα το ελιξίριο της νεότητας που θα μας κρατάει για πάντα νέους, όμως Έλληνες ερευνητές της Ομάδας Μοριακής και Κυτταρικής Γήρανσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) ανακάλυψαν τους μηχανισμούς που «φρενάρουν» τον χρόνο καθιστώντας νεότερα τα κύτταρά μας, οπότε δίνουν παράταση στα νιάτα μας!

Άνδρες και γυναίκες μπορούν να απευθυνθούν σε εξειδικευμένα κέντρα αντιγήρανσης που συνεργάζονται  με την επιστημονική ομάδα και να καταφέρουν, μέσω εξατομικευμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τη σταδιακή μείωση του ρυθμού γήρανσης ή ακόμα και την αντιστροφή του!

Οι εξειδικευμένες εξετάσεις δείχνουν ουσιαστικά ποιες αλλαγές πρέπει να κάνει το άτομο στον τρόπο ζωής, στη διατροφή και στα συμπληρώματά της, στην άσκηση, ακόμα και στα καλλυντικά που περιέχουν φυσικές ουσίες προκειμένου να επιβραδυνθεί η γήρανση.

«Δεν γερνούν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο ρυθμό, διότι έχουν διαφορετική προδιάθεση και ζουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα, υπό διαφορετικές συνθήκες, έχοντας διαφορετικές συνήθειες. Για τον προσδιορισμό της πραγματικής ηλικίας τους υπάρχουν πάνω από 50 βιοδείκτες. Μεταξύ αυτών είναι τα τελομερή, που αποτελούν τον βασικό μηχανισμό ρύθμισης της σταδιακής γήρανσης των κυττάρων.

Τα τελομερή σχηματίζονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων και ο ρόλος τους είναι να τα προστατεύουν. Από τη στιγμή της σύλληψης, κάθε φορά που τα κύτταρά μας διαιρούνται χάνεται ένα κομμάτι των τελομερών, οπότε αυτά κονταίνουν. Το μήκος των τελομερών και η ενεργότητα της τελομεράσης (του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση του μήκους τους) προσδιορίζουν τη βιολογική ηλικία των κυττάρων. Με απλά λόγια, όσο μακρύτερα είναι τα τελομερή τόσο νεότερη είναι η κυτταρική ηλικία, οπότε και η βιολογική» εξηγεί ο δρ Στάθης Γκόνος, διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, επικεφαλής της Ομάδας Μοριακής και Κυτταρικής Γήρανσης του ΕΙΕ.

Βιολογικός δείκτης

Αλλος ένας βιολογικός δείκτης είναι το πρωτεόσωμα, ένα ένζυμο που βοηθά στη διαδικασία αποδόμησης και απομάκρυνσης των κατεστραμμένων πρωτεϊνών από τα κύτταρά μας. Η συσσώρευση των κατεστραμμένων πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά παθήσεις, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Οσο περνούν τα χρόνια παρατηρείται αδυναμία απομάκρυνσής τους, εξαιτίας μη επαρκούς λειτουργίας του πρωτεοσώματος. Τα τελευταία χρόνια έχουν ερευνηθεί οι λόγοι της υπολειτουργίας του, βρέθηκαν τα ένοχα γονίδια, αλλά και φυσικές ουσίες που ενεργοποιούν το πρωτεόσωμα και καθυστερούν τη γήρανση.

«Είμαστε πλέον σε θέση, αφού αναλύσουμε το μέσο μήκος των τελομερών και προσδιορίσουμε την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του πρωτεοσώματος, μέσω απομονωμένων λεμφοκυττάρων από μια μικρή ποσότητα αίματος, να προτείνουμε την εφαρμογή εξατομικευμένων πρωτοκόλλων για την επιβράδυνση της γήρανσης με καινοτόμα αντιγηραντικά προϊόντα» επισημαίνει ο δρ Γκόνος.

Πηγή:espressonews.gr

Tags
Back to top button