
Η κατανάλωση ωμών σκελίδων σκόρδου, είτε ολόκληρων των σκελίδων, είτε σε μορφή σκόνης, είναι η νέα τάση για την καταπολέμηση της ακμής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε ένα βίντεο στο TikTok με εκατομμύρια προβολές, ένας χρήστης κατέγραψε το ταξίδι του στην κατανάλωση ωμού σκόρδου για την καταπολέμηση της ορμονικής ακμής, ενώ ένας άλλος, το βίντεο του οποίου επίσης μάζεψε εκατομμύρια προβολές, κατέγραψε την επίδραση της κατανάλωσης ωμού σκόρδου στη θεραπεία της ακμής και των μαύρων στιγμάτων, σύμφωνα με το wikihealth.
Παρόλο που το σκόρδο φαίνεται μια προσιτή και εύκολη εναλλακτική λύση για τη θεραπεία της ακμής, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές τη χρήση του.
Μπορεί η κατανάλωση ωμού σκόρδου να θεραπεύσει την ακμή;
Παπανδρέου και Τσιόδρας προειδοποιούν: Οι δασμοί των ΗΠΑ στα φάρμακα απειλούν την υγεία
Για ιατρικούς σκοπούς, το σκόρδο χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ως θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως η υψηλή χοληστερίνη και η στεφανιαία καρδιακή νόσος. Όμως, δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι μπορεί να καταπολεμήσει την ακμή. Κάποιοι μάλιστα επιστήμονες, ισχυρίζονται ότι καμία ποσότητα σκόρδου δεν θα μπορούσε να βελτιώσει την ακμή.
Σε κάθε περίπτωση όμως, παρόλο που από μόνο του το σκόρδο ενδεχομένως να μην έχει καμία ουσιαστική επίδραση στην ακμή, θα μπορούσε, εν τούτοις, να είναι ωφέλιμο ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, φτωχής σε γλυκαιμικά και πλούσιας σε τρόφιμα ολικής αλέσεως και φυτικές ίνες, που αποδεδειγμένα ευνοεί την υγεία του δέρματος. Το σκόρδο περιέχει φυσικές αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, που βελτιώνουν και διατηρούν την υγεία του δέρματος.
Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύθηκε το 2014, το σκόρδο περιέχει ενώσεις που μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων και κατά συνέπεια να βοηθήσουν με ορισμένες δερματικές παθήσεις. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν το σκόρδο θα μπορούσε να βοηθήσει με την ακμή. Η ακμή μπορεί να είναι αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών, μπορεί να προκύψει από τη χρήση μακιγιάζ ή από προϊόντα περιποίησης του δέρματος που φράσσουν τους πόρους και προκαλούν σπυράκια. Όποια και να είναι όμως η αιτία, η κατανάλωση σκόρδου, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είχε ελάχιστη επίδραση στη θεραπεία της ακμής.
Οι ειδικοί συνιστούν τη δοκιμή του σκόρδου για την καταπολέμηση της ακμής;
Στους ανθρώπους που θέλουν να δοκιμάσουν ωμό σκόρδο για την καταπολέμηση της ακμής τους, παρά την έλλειψη στοιχείων, οι ειδικοί συνιστούν να ξεκινήσουν την κατανάλωσή του με μέτρο. Μπορούν για παράδειγμα, να ξεκινήσουν χρησιμοποιώντας σκόρδο στα φαγητά τους.
Άλλοι ειδικοί δεν συνιστούν την κατανάλωση ωμών σκελίδων σκόρδου σε καθημερινή βάση για την καταπολέμηση της ακμής, διότι το ωμό σκόρδο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο στομάχι. Την ίδια ώρα, η κατανάλωση ωμού σκόρδου σε υψηλές δόσεις μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση ή άλλες παθήσεις. Το σκόρδο λειτουργεί ως αραιωτικό αίματος και μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία φαρμάκων όπως τα αραιωτικά αίματος, οδηγώντας σε αιμορραγία και άλλων φαρμάκων όπως η ακεταμινοφαίνη και τα φάρμακα για τον HIV. Επίσης, η τοπική χρήση του σκόρδου κατευθείαν στο δέρμα, το τρίψιμο δηλαδή του σκόρδου στο δέρμα, αντί η κατανάλωσή του από το στόμα, δεν συνιστάται από τους ειδικούς, διότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.
Σε κάθε περίπτωση, εξαιτίας της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων για την κατανάλωση σκόρδου ή την τοπική χρήση του, είναι πολύ δύσκολο να γίνουν συστάσεις από τους ειδικούς. Υπάρχουν όμως πολύ πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς μεθόδοι θεραπείας για την ακμή.
Πώς αλλιώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ακμή;
Παρόλο που δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τροφή που αποδεδειγμένα να καταπολεμά την ακμή, οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση μιας θρεπτικής και υγιεινής διατροφής, πλούσιας σε αντιοξειδωτικά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, φυτικές ίνες, υγιή λίπη και άπαχες πρωτεΐνες, που θεωρείται ευεργετική για την υγεία του δέρματος. Επίσης, η διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που περιορίζει την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, θα μπορούσε επίσης να είναι ευεργετική για τη μείωση των εξάρσεων της ακμής.
Άλλες θεραπείες για την ακμή είναι οι ακόλουθες:
- Τοπικά τζελ, κρέμες ή λοσιόν, όπως το σαλικυλικό οξύ και το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου
- Ορισμένα αντιβιοτικά
- Ρετινοειδή
- Θεραπείες με λέιζερ
- Θεραπείες με φως
- Χημικά peeling
- Άλλα προϊόντα προσώπου
Ποια είναι τα είδη της ακμής;
Νομοθετική παρέμβαση στη Βουλή για την ενίσχυση του πλαισίου προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων
Υπάρχουν διάφορα είδη ακμής, όπως:
- Μυκητιασική ακμή: Η μυκητιακή ακμή προκαλείται από τη συσσώρευση ζύμης στους θύλακες της τρίχας. Προκαλεί φαγούρα και δερματική φλεγμονή.
- Κυστική ακμή: Η κυστική ακμή προκαλεί σπυράκια γεμάτα πύον, που μπορούν να οδηγήσουν σε ουλές.
- Οζώδης ακμή: Η οζώδης ακμή είναι μια σοβαρή μορφή ακμής που προκαλεί σπυράκια στη επιφάνεια του δέρματος και οζώδη εξογκώματα κάτω από το δέρμα.
- Ορμονική ακμή: Η ορμονική ακμή προκαλείται από την υπερπαραγωγή σμήγματος που φράσσει τους πόρους του δέρματος.
Όλες οι μορφές ακμής μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση του ατόμου και γι΄ αυτό η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ακμής;
Τα συμπτώματα της ακμής είναι τα ακόλουθα:
- Σπυράκια: Εξογκώματα με πύον
- Θηλώματα: Μικρά και αποχρωματισμένα κόκκινα ή μωβ εξογκώματα στο δέρμα
- Μαύρα στίγματα: Βουλωμένοι πόροι με μαύρο κεφάλι
- Λευκά στίγματα: Βουλωμένοι πόροι με λευκό κεφάλι
- Οζίδια: Μεγάλα εξογκώματα κάτω από το δέρμα που προκαλούν πόνο
- Κύστες: Όγκοι γεμάτοι με πύον κάτω από το δέρμα που προκαλούν πόνο
Ποιες είναι οι αιτίες της ακμής;
Φράξιμο των πόρων του δέρματος
Οι πιο κοινές αιτίες της ακμής είναι οι βουλωμένοι πόροι και οι θύλακες των τριχών. Οι πόροι του δέρματος μπορούν να φράξουν από:
- Σμήγμα: Μια λιπαρή ουσία που λειτουργεί προστατευτικά για το δέρμα
- Βακτήρια: Στο δέρμα ζουν μικρές ποσότητες βακτηρίων. Όταν όμως αυτές οι ποσότητες είναι μεγάλες, μπορούν να φράξουν τους πόρους και να προκαλέσουν ακμή.
- Νεκρά κύτταρα του δέρματος: Τα κύτταρα του δέρματος ανακυκλώνονται. Τα παλιά κύτταρα πεθαίνουν και δημιουργούνται νέα. Όταν τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται στους θύλακες της τρίχας, τότε προκαλούνται σπυράκια.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες και τρόπος ζωής
Κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες ή παράγοντες του τρόπου ζωής συμβάλλουν στην εμφάνιση ακμής ή επιδεινώνουν την κατάσταση, όπως:
- Χρήση στενών ρούχων και καλυμμάτων κεφαλής, όπως τα καπέλα και τα κράνη.
- Ατμοσφαιρική ρύπανση
- Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες
- Λιπαρά προϊόντα περιποίησης του δέρματος, όπως λοσιόν και κρέμες
- Άγχος, που αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης
- Παρενέργεια κάποιου φαρμάκου
Διατροφικοί παράγοντες
Κάποιες μελέτες συνδέουν συγκεκριμένα τρόφιμα με την ακμή, όπως:
- Αποβουτυρωμένο γάλα
- Πρωτεΐνη ορού γάλακτος
- Δίαιτες πλούσιες σε ζάχαρη
Για να μειώσετε τον κίνδυνο ακμής, προσπαθήστε να τρώτε ισορροπημένα και υγιεινά.