Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΠΟΨΕΙΣ

Έλληνας πτέραρχος: Το ψυχογράφημα του Ερντογάν και η στρατηγική της Τουρκίας

Γράφει ο Ιωάννης Αναστασάκης (*)
Αντιπτέραρχος (Ι)εα


Η ένταση που δημιουργήθηκε με το πρόσφατο επεισόδια γύρο από τις νησίδες Ίμια και τη σύγκρουση των πλοίων του Λιμενικού, πυροδότησε για μία ακόμα φορά, συζητήσεις σχετικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.

Φαίνεται όμως ότι εξετάζεται το θέμα αποσπασματικά. Για την Τουρκία του Ερντογάν, η Ελλάδα είναι ένα ενδιάμεσο «θέμα» και όχι ο απώτερος αντικειμενικός Σκοπός. Το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στα Ελληνο-τουρκικά όπως θα αναλυθεί στη συνέχεια.

Το στημένο επεισόδιο έντασης στα Ίμια

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες αλλά και με καταγραφή video που είδαν το φως της δημοσιότητας, την Δευτέρα στις 12-02-2018 στην περιοχή των Ιμίων υπήρχαν δύο ελληνικά Περιπολικά Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λιμενικού Σώματος, τα ΛΣ-090 και το ΛΣ-060.

Το ΛΣ-090 είναι σχετικά καινούργιο πλοίο, το μεγαλύτερο του ΛΣ, που το σκαρί του είναι από αλουμίνιο με εκτόπισμα περίπου 500 τόνων και δεν φέρει επί του σκάφους βαρύ οπλισμό.


Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι το σκάφος αυτό σε ποσοστό 82,5% έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της ΕΕ, με σκοπό να διαφυλάττει τα Ελληνικά σύνορα που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Συγκεκριμένα έχει χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων. Αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός που δεν πρέπει να παραβλέπεται.

Από τουρκικής πλευράς στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων περιπολούσαν επτά πλοία. Πρωταγωνιστής και εκτελεστής του επεισοδίου της σύγκρουσης ήταν η ακταιωρός με στοιχεία TCSG-703. Αυτό είναι ένα σκάφος με σιδερένιο σκαρί, μήκος περίπου 100 μέτρων, με εκτόπισμα 1.700 τόνων και με φέροντα οπλισμό ένα κανόνι στην πλώρη.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 12-02-2018 η ακταιωρός με στοιχεία TCSG-703, εκτελώντας μία επιτηδευμένη μανούβρα, όπως έχει καταγραφεί από τα δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης ναυσιπλοΐας, εμβόλισε το ΠΑΘ με στοιχεία ΛΣ-090.

Η επιλογή του στόχου της τουρκικής ακταιωρού δεν ήταν τυχαία. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο στόχευσε και εμβόλισε το πλοίο που εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση!

Ο εμβολισμός του συγκεκριμένου πλοίου υλοποιήθηκε στα πλαίσια της τουρκικής Στρατηγικής, όπως την έχει εμπνευστεί ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέχεια θα αναλυθεί ο τουρκικός σχεδιασμός και ο αντικειμενικός Σκοπός (ΑΝΣΚ) τον οποίο εξυπηρετεί το συγκεκριμένο επεισόδιο.

Ίμια, τουρκική αποφασιστικότητα και υπεροψία

Για να γίνει αντιληπτό το πλαίσιο μέσα στο οποίο υλοποιήθηκε ο ΑΝΣΚ της τουρκικής Στρατηγικής, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα σχετικά και σημαντικά για την Τουρκία γεγονότα:

Την 07-02-2018, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ψήφισε την καταδίκη της Τουρκίας για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Αφρίν της Συρίας, μετά από 19 ημέρες επιχειρήσεων με θύματα κυρίως αθώους πολίτες.

Επιπλέον στο ίδιο Ψήφισμα καλείται η Τουρκία να επαναφέρει τις δημοκρατικές διαδικασίες στην ίδια την Τουρκία. Το Ψήφισμα αυτό καταρρακώνει τη διεθνή εικόνα του Ερντογάν, γεγονός που θεωρείται  απαράδεκτο για την τουρκική υπεροψία.

Πριν συμπληρωθεί μία εβδομάδα από την καταδίκη αυτή της Τουρκίας και συγκεκριμένα στις 12-02-2018 προγραμματίστηκε και εκτελέστηκε η σύγκρουση των δύο περιπολικών πλοίων. Η σύγκρουση όχι μόνο δεν ήταν τυχαία, αλλά επιπλέον είχε διπλό σκοπό, δηλαδή να στείλει δύο ξεκάθαρα μηνύματα προς τους ηγέτες της ΕΕ.

Πρώτον  ότι η Τουρκία, ως υπερδύναμη, δεν αποδέχεται τα ευρωπαϊκά ψηφίσματα που κριτικάρουν την συμπεριφορά της, ούτε στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά ούτε και για τις διεθνείς επιθετικές της δραστηριότητες.

Δεύτερον, ενόψει της επικείμενης συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, επιχειρεί δια της βιαίας μεθόδου της σύγκρουσης των πλοίων, να πειθαναγκάσει τους ευρωπαίους ηγέτες να αποδεχθούν ότι η Τουρκία, δηλαδή ο Ερντογάν, δεν παίζει και ότι «είναι ο κόκορας και οι υπόλοιποι οι κότες στο κοτέτσι».

Όταν ο Ερντογάν σε δημόσια ομιλία του αναφέρεται λαϊκίζοντας, σε «τσαμπουκάδες άλλων» κατά της Τουρκίας, ουσιαστικά επιχειρεί την αντιστροφή της πραγματικότητας. Η συνάντηση ΕΕ-Τουρκίας είναι προγραμματισμένη να λάβει χώρα στις 26-03-2018 στην Βάρνα, στα πλαίσια της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Βουλγαρία. 

Οι 45 ημέρες που μεσολαβούν από τη σύγκρουση των πλοίων στα Ίμια μέχρι τη συνάντηση, προφανώςκρίθηκε από τον Ερντογάν ως επαρκής χρόνος για να συνειδητοποιήσει και να εμπεδώσει η ΕΕ την ανωτερότητα της υπερδύναμης Τουρκίας, όπως την φαντάζεται ο Ερντογάν και την «πουλάει» στους κατά βάση ισλαμιστικών απόψεων ψηφοφόρους του.

Το σοβαρότερο όλων είναι ότι ο ίδιος ο Ερντογάν ενδόμυχα πιστεύει πραγματικά σ’ αυτή την ανωτερότητα. Πιστεύει δηλαδή ότι είναι ο απόλυτος ηγέτης όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής συμπεριλαμβανόμενης και της Ευρώπης. Πρέπει κατά την κρίση του επομένως, έστω και με βίαιες μεθόδους, να γίνει αποδεκτός στη σύνοδο της Βάρνας, ως ένας ηγέτης διεθνούς εμβέλειας.

Το Ψυχογράφημα Ερντογάν και η Στρατηγική της Τουρκίας.

Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2015, ο γράφων συμμετείχε σε μία διακριτική και ανεπίσημη συνάντηση εμπειρογνωμόνων από την ευρύτερη περιοχή, για την ανταλλαγή απόψεων και αναλύσεων στο θέμα: «Αεροπορικοί και ναυτικοί προβληματισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο» (Air & Naval Considerations in eastern Mediterranean).

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αυτών, ένας εμπειρογνώμονας από  μεγάλο και σοβαρό think-tank στο Ισραήλ, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι: «έχει καταρτιστεί η ανάλυση προσωπικότητας (το ψυχογράφημα) του Ταγίπ Ερντογάν από αρμόδιες Υπηρεσίες.

Τα Συμπεράσματα αυτής της μελέτης καταλήγουν στο ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας πιστεύει ενδόμυχα ότι πρέπει να καταξιωθεί ως μία διεθνώς αποδεκτή πολιτική προσωπικότητα. Επειδή όμως έχει το φόβο ότι η κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει να έχει το χρονικό περιθώριο να καταξιωθεί με ήπιο και ομαλό τρόπο,  παρασύρεται σε βίαιους τρόπους επίδειξης δύναμης, με σκοπό να επιτύχει την βίαιη αλλά άμεση διεθνή καταξίωση.

Δεν τον ενδιαφέρει μόνο το δικό του κοινό στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά η αποδοχή του από το διεθνές κοινό με τις ενέργειές του που είναι παρακινδυνευμένες και ειδικά στοχευμένες για να προκαλέσουν την διεθνή προσοχή.

Όπως συμβαίνει στη διεκδίκηση της –χρυσής ζώνης- στην πυγμαχία, έτσι και ο Ερντογάν για να αναδειχθεί, θα επιχειρήσει πολύ σύντομα να αναμετρηθεί με ένα ηγέτη διεθνούς κύρους.

Η εκτίμηση είναι ότι επειδή δεν μπορεί άμεσα να αναμετρηθεί και να προκαλέσει  τις ΗΠΑ, εικάζεται ότι θα προκαλέσει την Ρωσία του Πούτιν». Υπενθυμίζεται ότι αναφερόμαστε σε ανάλυση του 2015. Εκτιμάται ότι παρόμοιες αναλύσεις προσωπικότητας του Ερντογάν θα έχουν εκπονηθεί τόσο από Ελληνικές όσο και από άλλες διεθνείς Υπηρεσίες, δεδομένου ότι είναι συνήθης πρακτική.

Περίπου δύο εβδομάδες μετά την προαναφερθείσα συνάντηση των εμπειρογνωμόνων, η ανάλυση του Ισραηλινού think-tank επιβεβαιώθηκε στο ακέραιο. Συγκεκριμένα στις 24-11-2015  έλαβε χώρα η κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους Su-24 και μάλιστα όταν είχε ήδη εξέλθει του τουρκικού εναέριου χώρου.

Ήταν ένα γεγονός που τράβηξε τη διεθνή προσοχή και άμεσα εξυπηρετούσε την κατά Ερντογάν τουρκική Στρατηγική. Η αντιπαράθεση μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν ήταν γεγονός.
Λίγο αργότερα, σε μία ακόμα απόδειξη της επιτυχημένης «ανάλυσης προσωπικότητας» του Ερντογάν που πραγματοποιήθηκε από το ισραηλινό ίδρυμα, αυτός αντιπαρατέθηκε κατά πρόσωπο με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Πρόσφατα, σε κλιμάκωση των συμπτωμάτων του ψυχισμού του, προκάλεσε κατά μέτωπο τον Πρόεδρο Τραμπ απειλώντας με «οθωμανικό χαστούκι» τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που θεωρεί ότι στέκονται εμπόδιο στα στρατηγικά του σχέδια.

Συμπερασματικά το πρόβλημα αντιμετώπισης του Ερντογάν και της τουρκικής επιθετικής Στρατηγικής που αυτός έχει επιβάλει, δεν είναι μόνο ελληνική αλλά ευρύτερα διεθνής υπόθεση. Η πρόσφατη αναφορά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι «κάποιος πρέπει να βάλει φρένο στην Τουρκία του Ερντογάν», αποδεικνύει ότι η διεθνής κοινότητα, έστω με καθυστέρηση  ετών, αντιδρά στην τουρκική προκλητικότητα.

Η Ελλάδα γαιο-στρατηγικά βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της διεθνούς αντίδρασης προς την τουρκική προκλητικότητα και επομένως πρέπει να είναι σε πολιτική εγρήγορση και στρατιωτική ετοιμότητα.

(*) Ο αντιπτέραρχος (Ι)εα Ιωάννης Αναστασάκης δραστηριοποιείται στο Περιφερειακό Παρατηρητήριο: Ασφάλεια για την Οικονομική Ανάπτυξη – Regional Observatory: Security for Economic Development (ROSED) (a Pool of experts on Eastern Mediterranean & Middle East). 

 

armyvoice.gr

Tags
Back to top button