Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Έλληνας επιστήμονας έφτιαξε υπερ-εμβόλιο για τη γρίπη (βίντεο-φωτο)

Ενώ η γρίπη θερίζει σε παγκόσμιο επίπεδο, Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να καταπολεμήσουν όλους τους ιούς της γρίπης. Μάλιστα, σύμφωνα με το sbs.com σπεύδουν να κάνουν λόγο για σημαντική εξέλιξη που φέρνει την επιστήμη ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη ενός καθολικού εμβολίου κατά της γρίπης.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, τα στελέχη της γρίπης μεταλλάσσονται ανά σεζόν με αποτέλεσμα οι επιστήμονες -κάθε φορά- να προσπαθούν να παράξουν το εμβόλιο που θα καλύπτει όσο το δυνατόν καλύτερα το επικρατόν κάθε φορά στέλεχος. Για παράδειγμα, το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο κατά του στελέχους Η1Ν1 έχει αποτελεσματικότητα έως 70%.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Doherty στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, με τη συμμετοχή του διδακτορικού φοιτητή Μάριου Κουτσάκου, υποστηρίζουν ότι τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που είναι συχνά στον γενικό πληθυσμό, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση όλων των κοινών στελεχών της γρίπης.

Τα Τ-κύτταρα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που σαρώνουν το σώμα για τυχόν ανωμαλίες και λοιμώξεις. Είναι καίριας σημασίας για την ανοσία έναντι του ανθρώπου σε μια σειρά βακτηρίων και ιών. Αποκαλούνται και «φονείς» καθώς έχουν την μοναδική ιδιότητα να στοχεύουν απευθείας και να σκοτώνουν τα επηρεαζόμενα κύτταρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως έγραψε το smh.com, συγκεκριμένα κύτταρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για ένα καθολικό εμβόλιο κατά της γρίπης, που δεν θα χρειάζεται να αλλάζει η σύστασή του από χρονιά σε χρονιά, ενώ μπορεί να καλύπτει και άτομα που εκ φύσεως δεν έχουν Τ-κύτταρα.

Όπως εξηγεί ο Μάριος Κουτσάκος, «οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται διαρκώς για να ξεφεύγουν από το σύστημα αναγνώρισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ευρεία ποικιλομορφία και άρα καθίσταται πρακτικά αδύνατο να προβλέψουμε την εξέλιξη και εμβολιάσουμε τον πληθυσμό κατά του στελέχους που επικρατεί και προκαλεί κάθε φορά την επιδημία γρίπης».

Να σημειωθεί ότι έχει ήδη κατοχυρωθεί η έρευνα με πατέντα και οι επιστήμονες ελπίζουν να μπορέσουν σύντομα να αναπτύξουν ένα καθολικό εμβόλιο κατά της γρίπης ώστε να αποτραπούν μελλοντικές πανδημίες.

Tags
Back to top button