Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Έκθεση- σοκ! Οι 4 ασθένειες που σκοτώνουν τους Ευρωπαίους

Τέσσερις είναι οι «πληγές της Ευρώπης» ! Ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι χρόνιες αναπνευστικές νόσοι και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι Ευρωπαίοι, παρά τα σχετικά προγράμματα ενημέρωσης και τα μέτρα αποθάρρυνσης που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις, δείχνουν αδυναμία να σταματήσουν το κάπνισμα και το αλκοόλ, να περιορίσουν το φαγητό προσέχοντας το βάρος τους, άλλα και να εμβολιάζονται, στάσεις ζωής που αποδεικνύονται ολέθριες για την υγεία τους.


Η σχετική έκθεση αναφέρει τα ευρήματα του ΠΟΥ από 53 χώρες.Η αίσθηση ευημερίας των Ευρωπαίων είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο, αλλά οι αποκλίσεις από χώρα σε χώρα είναι έντονες

Το πόρισμα δείχνει επίσης ότι ,οι άνθρωποι ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο από ένα χρόνο περισσότερο σε σύγκριση με πριν από πέντε χρόνια.

Όμως, εξακολουθεί να υπάρχει μια δεκαετία διαφοράς (11,5 έτη) μεταξύ των χωρών με το υψηλότερο και το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής.

Έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στη μείωση των θανάτων από όλες τις αιτίες (όλων των ηλικιών) από την αρχή της χιλιετίας, με μείωση κατά 25% σε 15 χρόνια.


Συνολικά, η Ευρώπη ξεπερνάει το στόχο της μείωσης των πρόωρων θανάτων από τις τέσσερις κύριες μη μεταδοτικές ασθένειες – καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες αναπνευστικές νόσους – κατά 1,5% ετησίως έως το 2020.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μείωση κατά 2% » Ωστόσο, οι παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν τη θνησιμότητα από αυτές τις αιτίες παραμένουν μια μεγάλη ανησυχία και μπορεί να επιβραδύνουν ή και να αντιστρέψουν τα κέρδη στο προσδόκιμο ζωής, αν παραμείνουν ανεξέλεγκτα» αναφέρει ο ΠΟΥ στην εκθεσή του καταγράφοντας:

Τα ποσοστά καπνίσματος είναι τα υψηλότερα στον κόσμο, με ένα στα τρία άτομα ηλικίας 15 ετών και πάνω από το κάπνισμα.

Ενώ η κατανάλωση οινοπνεύματος μειώνεται συνολικά, η κατανάλωση αλκοόλ εξακολουθεί να είναι η υψηλότερη στον κόσμο. Τα επίπεδα κατανάλωσης ποικίλλουν μεταξύ των χωρών, κυμαινόμενα από 1 έως 15 λίτρα κατά κεφαλήν, ετησίως.

Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού είναι υπέρβαρο και οι τάσεις τόσο για το υπερβολικό βάρος όσο και για την παχυσαρκία σε ενήλικες παρουσιάζουν ανοδική καμπύλη σε όλη την Ευρώπη, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών.

Οι θάνατοι από εξωτερικές αιτίες τραυματισμού ή δηλητηρίασης μειώθηκαν σταθερά, κατά περίπου 12% σε διάστημα πέντε ετών.

Ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου στην Ευρώπη μπορεί να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό, αλλά, το ποσοστό της θνησιμότητας από τη νόσο παρουσιάζει πτώση, όπως καταγράφει σε σημερινή (13/9) έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πράγμα που εν πολλοίς φαίνεται να οφείλεται στην έγκαιρη πρόβλεψη της νόσου, που ευνοεί τη θεραπεία και προλαμβάνει τις μεταστάσεις.

Από την Πορτογαλία έως τη Ρωσία και το Κιργιστάν, το 2,4% του πληθυσμού προσβλήθηκε από έναν καρκίνο το 2014, ποσοστό που αυξήθηκε κατά το ήμισυ, μετά το 2000.

Τα στοιχεία αυτά κρύβουν μεγάλες ανομοιότητες ανάλογα με τη μορφή του καρκίνου και τους εξεταζόμενους πληθυσμούς.

‘Ετσι στις βόρειες χώρες (Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία, Ισλανδία) η συχνότητα είναι διπλάσια (5%), ενώ έχει μειωθεί (1,8%) στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) που περιλαμβάνει εννέα χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, όπως η Λευκορωσία, η Γεωργία, η Ρωσία.

Το ποσοστό αυξήθηκε στο 2,8% στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση το 2013, ελαφρά υψηλότερο στις γυναίκες (2,9%) σε σχέση με τους άνδρες (2,7%).

Το μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων καρκίνου στις βόρειες χώρες καταδεικνύει την «επιτυχία» των προγραμμάτων ανίχνευσης, εκτιμά η Κλαούντια Στάιν, διευθύντρια ενημέρωσης και έρευνας του ΠΟΥ. «Τα προγράμματα αναγνωρίζουν ορισμένες μορφές καρκίνων πολύ πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, γεγονός που σίγουρα ευνοεί τη θεραπεία τους αλλά διογκώνει τα στοιχεία», εξήγησε κατά την παρουσίαση της έκθεσης στο Λονδίνο.

Καρκίνος του μαστού

Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξήθηκε κατά 30% από το 2000, στα 110 νέα κρούσματα ετησίως ανά 100.000 γυναίκες το 2014.

Αλλά για τον καρκίνο αυτό υπάρχει επίσης καλύτερη θεραπεία και έκβαση. Η θνησιμότητα λόγω της νόσου αυτής μειώνεται σταθερά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, για να καταγραφούν 20 θάνατοι ανά 100.000 γυναίκες το 2015, έναντι 23,8 το 2000

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μειώνεται στην ΕΕ (12 ανά 100.000 γυναίκες το 2014, -12,5% από το 2000) όπου προκάλεσαν 3 θανάτους ανά 100.000 γυναίκες το 2015, αριθμός που έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από το 1978. Ωστόσο αυξάνονται (17,8 νέα κρούσματα ανά 100.000, +23% από το 2000) εντός της ΚΑΚ, όπου το ποσοστό θνησιμότητας είναι διπλάσιο (6,9 θάνατοι ανά 100.000 γυναίκες το 2014, σταθερό από το 1990).

Καρκίνος του πνεύμονα

Τέλος, η συχνότητα των κρουσμάτων καρκίνου της τραχείας, των βρόγχων και του πνεύμονα γνώρισε μια διαφορετική εξέλιξη ανάλογα με την κάθε χώρα. Αυξήθηκε κατά σχεδόν 50% στη Γαλλία μεταξύ 2000 και 2015 (από 47 σε 70 κρούσματα ανά 100.000 ανθρώπους), πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ (+11%). Η συχνότητα αυτή για το σύνολο της «περιοχής Ευρώπη» ήταν 49 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το 2014.

Ο τίτλος της φετινής έκθεσης «Περισσότεροι από τους αριθμούς – αποδεικτικά στοιχεία για όλους», δεν σταματά στους αριθμούς, αλλά στοχεύει και στην καλύτερη ποιότητα ζωής. » Οι ευρωπαϊκές χώρες πρωτοστατούν στην προώθηση αυτού του νέου, ολιστικού και πιο ουσιαστικού τρόπου μέτρησης του αντίκτυπου της πολιτικής στην υγεία και την ευημερία των πολιτών.»καταλήγει η έκθεση του ΠΟΥ

Tags
Back to top button