Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έκανε δηλώσεις σχετικά με την εξέλιξη των διαβουλεύσεων. Συγκεκριμένα είπε τα εξής:
» Έγιναν θετικά βήματα για τη λύση του Κυπριακού».
«Ακούσαμε πολλές ιδέες – Υπήρξαν διαφωνίες»
«Πιστεύουμε οτι πρέπει να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων»
«Για πρώτη φορά χθες τέθηκαν χάρτες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων»
«Το θέμα του Κυπριακού δεν είναι θέμα μόνο μεταξύ των δύο κοινοτήτων αλλά και θέμα κατοχής»
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε πριν από λίγα λεπτά στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει περιγράψει τις επαφές του έως τώρα και προανήγγειλε ότι το βράδυ θα εκδοθεί ανακοίνωση που θα επιβεβαιώνει τη συμφωνία για τη συγκρότηση ομάδας ειδικών που θα ετοιμάσουν ερωτήσεις για να απαντηθούν στις 23 Ιανουαρίου στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών. Ο γ.γ. του ΥΠΕΞ κ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος θα είναι επικεφαλής από την ελληνική πλευρά.
Ο κ.Κοτζιάς αναφέρθηκε στο αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Όπως είπε:
Στην αποχώρηση του στρατού θέλουμε να είναι συνεχής η ροή- μια μεγάλη την πρώτη εβδομάδα και στη συνέχεια ροή με καταληκτική ημερομηνία.
Ο κ.Κοτζιάς σημείωσε ότι θα υπάρξει ομάδα που θα καταγράψει το μέγεθος του τουρκικού στρατού (αλλά και τη ΕΛΔΥΚ, δεν έχουμε αντίρρηση) τον οπλισμό και τα πάντα.
Είχαμε μια δημιουργική συζήτηση. Για πρώτη φορά τέθηκαν χάρτες στο τραπέζι της συζήτησης, χάρτες από τις δύο κοινότητες και ειχαμε μια συζήτηση ανάμεσα στις εγγυήτριες δυνάμεις. προσπαθούμε από τον Απρίλη του ’15 για να γίνει αυτή η συζήτηση. Πολλοί ήθελαν να αναβάλουμε, θεωρώ ότι είναι ένα θετικό βήμα και δίδαγμα για την ελληνική διπλωματία ότι έχουμε ξεκινήσει σε πολλούς τομείς, και ένας από αυτούς είναι η Κύπρος, κάνουμε βήματα. Εμπειρογνώμονες και επιστήμονες μετέχουν εθελοντικά στη διάθεση του υπουργείου Εξωτερικών.
Αυτά που συζητάμε είναι όσα έθεσα τον Απρίλη του 2015 μετά τη συνάντησή του με τον τότε γ.γ. του ΟΗΕ. Τότε είχε θεωρηθεί παράτολμο να τεθεί το θέμα των εγγυήσεων, πράγμα που είχε γίνει το παρελθόν. Είχα ερωτηθεί τότε από Τούρκο δημοσιογράφο αν δεν ήθελα λύση. Του είχα απαντήσει «μαζέψτε τα και φύγετε».
Η τεκμηρίωση και η σταθερότητα σε ένα αίτημα, είχε αποτέλεσμα. Μπήκε στην ατζέντα των συζητήσεων. Το πρόβλημα του Κυπριακού δεν είναι θέμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Αντιμετωπίζουμε θέματα με μακρόχρονες στρατηγικές. Ως ελληνική κυβέρνηση θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα που ήταν αδρανή.
Ο κ.Κοτζιάς έκανε αναλυτική αναφορά στις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες, αλλά και στη συνεχιζόμενη διάσκεψη της Γενεύης.