Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΕΚΤΑΚΤΟ – Η Ελλάδα ξεκινά γεωτρήσεις στο κοίτασμα ΕΨΙΛΟΝ δυτικά του ΠΡΙΝΟΥ – Η πρώτη αναμέτρηση με Τουρκία η οποία θα κρίνει πολλά – Σε ετοιμότητα ΠΝ και ΠΑ

Το πράσινο φως φαίνεται πως έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για γεωτρήσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες μόνο μέρες μετά την άφιξη υψηλόβαθμης αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα για τον εντοπισμό νέων βάσεων σε Λάρισα, Άκτιο, Ανδραβίδα, Σκύρο και αλλού, οι οποίες αφορούν όχι μόνο την πολεμική αεροπορία των Η.Π.Α αλλά το πολεμικό ναυτικό και το στρατό ξηράς, η Ελλάδα αποφασίζει να ξεκινήσει γεωτρήσεις δυτικά του Πρίνου.

Σε νέες εποχές φαίνεται πως οδεύει η Ελλάδα στα ενεργειακά. Όλα δείχνουν πως μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στο κοίτασμα ΕΨΙΛΟΝ στον Πρίνο.

Με βάση αυτή την εξέλιξη αποκτά και νέα διάσταση η άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ που τέλεσε το Πολεμικό μας Ναυτικό μαζί με την αεροπορία στην συγκεκριμένη περιοχή, καθώς αποδεικνύεται το ότι βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν ύποπτες κινήσεις των Τούρκων ή  πράξεις δολιοφθοράς από μέρους τους.

Η ώρα μηδέν με την Τουρκία πλησιάζει με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς η έναρξη γεώτρησης δυτικά του Πρίνου, χωρίς να παρεμποδιστεί ουσιαστικά από τους Τούρκους θα σημάνει αυτόματα, υπαναχώρηση της Τουρκίας στις διεκδικήσεις της.

Όμως ο ίδιος ο Ερντογάν έχει πει και έχει τονίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και δεν θα επιτρέψει να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακό κέντρο και κεντρικός πυρήνας της τροφοδοσίας της Ευρώπης.

Ας μην ξεχνάμε και το περιστατικό με τη φρεγάτα Ναβαρίνο. Οι Τούρκοι εκτός από τις απανωτές παραβιάσεις του ΕΕΧ και τις αερομαχίες με τις οποίες εκβιάζουν κατάρριψη με κάθε τρόπο, προσπάθησαν να εμβολίσουν την φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ»!

Συγκεκριμένα, Τούρκος κυβερνήτης έστρεψε ξαφνικά τη κορβέτα δεξιά με αποτέλεσμα η σύγκρουση με τη φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ να αποφευχθεί στο παρά ένα.

Και πάλι δεν απαντήσαμε παρά κάναμε ελιγμούς αποφυγής!

Το περιστατικό θεωρείται άκρως σοβαρό καθώς δείχνει ότι ο Ερντογάν επιδιώκει με κάθε τρόπο κρίση.

Και όλα αυτά μόλις το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη 31 Μαΐου έως την Πέμπτη 01 Ιουνίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ, επέβη στη φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2017» και παρακολούθησε αεροναυτικές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Στόλου, στο πλαίσιο της εν λόγω άσκηση.

Σύμφωνα με την εικόνα από το marine traffic εισήλθε στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα με προορισμό την Καβάλα το ρυμουλκό GSP ANTARES το οποίο ρυμουλκεί την πλωτή εξέδρα γεωτρήσεων GSP JUPITER.

Προορισμός της πλωτής εξέδρας είναι η θαλάσσια περιοχή της Καβάλας και ειδικότερα η περιοχή του κοιτάσματος ΠΡΙΝΟΥ.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα εκτελεστούν γεωτρήσεις στο κοίτασμα ΕΨΙΛΟΝ (δυτικά του ΠΡΙΝΟΥ) το οποίο θεωρείται ιδιάιτερα ελπιδοφόρο, καθόσον το κοίτασμα του Πρίνου θεωρείται ως κορεσμένο.

Τα υπόλοιπα κοιτάσματα

Ήδη, υπενθυμίζεται, είναι σε εξέλιξη οι έρευνες στον Δυτικό Πατραϊκό κόλπο (ΕΛΠΕ-Edison), τα Ιωάννινα (Repsol-Energean) και το Κατάκολο (Energean), ενώ αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων για τις θαλάσσιες περιοχές 2 (Κέρκυρα, Κοινοπραξία Total, Edison, ΕΛΠΕ) και 10 (Κυπαρισσιακός κόλπος, ΕΛΠΕ) στο Ιόνιο.

Παράλληλα, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) προχωρά σε νέες σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, «στοχευμένα» σε σημεία που φέρεται να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Στο Ιόνιο το πλεονέκτημα είναι ότι έχει ήδη ανακαλυφθεί κοίτασμα (στο Κατάκολο), ενώ για το νότιο Κρητικό πέλαγος η εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για περιοχή υψηλού ρίσκου και κόστους (λόγω του μεγάλου θαλάσσιου βάθους) αλλά και με μεγάλες αποδόσεις, εφόσον ανακαλυφθούν κοιτάσματα.

Στόχος της ΕΔΕΥ είναι να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιριών για τα ελληνικά «μπλοκ», παρέχοντας πρόσθετα στοιχεία από νέες σεισμικές έρευνες (πέραν αυτών που έγιναν από την PGS το 2013, στις οποίες βασίστηκε ο πρώτος διαγωνισμός για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα).

Στους επόμενους στόχους της ΕΔΕΥ είναι η διερεύνηση του πετρελαϊκού δυναμικού και στις χερσαίες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Τρυπάνι στον Πατραϊκό κόλπο

Ο προγραμματισμός των ΕΛΠΕ προβλέπει ότι το 2018 τα τρυπάνια θα τρυπήσουν το βυθό της πατραϊκής γης και τότε θα αποδειχτεί αν αληθεύουν οι εκτιμήσεις για τη δυνατότητα άντλησης 150 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, δηλαδή ενάμιση Πρίνο περίπου.

Οι εκτιμήσεις στηρίζονται σε νεώτερες σεισμικές έρευνες που έχουν κάνει τα ΕΛΠΕ και ο βαθμός πιθανότητας ύπαρξης του κοιτάσματος έχει αυξηθεί σημαντικά και φτάνει μέχρι του σημείου της βεβαιότητας.

Ξεκινάει και το Κατάκολο

Λίγο πιο κάτω από τον Πατραϊκό κόλπο βρίσκεται το κοίτασμα του Κατάκολου. Μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλο, αλλά είναι πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμο. Το κοίτασμα εκτιμάται ότι περιέχει 35 ως 40 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο από τα οποία απολήψιμα είναι τα 10 εκατομμύρια, εκτίμηση που είναι υπερδιπλάσια από την προηγούμενη που έκανε λόγο για απολήψιμο πετρέλαιο 3 ως 5 εκατομμυρίων βαρελιών.

Τα μυστικά της Κυπαρισσίας

Ακόμα πιο κάτω υπάρχει το οικόπεδο 10 του κόλπου της Κυπαρισσίας το οποίο είναι πολύ ελπιδοφόρο. Οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει από ειδικούς με βάση τη σεισμική έρευνα που διενήργησε το ειδικό νορβηγικό πλοίο, κάνουν λόγο για ένα κοίτασμα ανάλογο με εκείνο του πατραϊκού κόλπου, το οποίο υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία είναι δυναμικότητας 150 εκατομμυρίων βαρελιών.

Πολλές ελπίδες από τη Δυτική Ελλάδα

Κοινή είναι η εκτίμηση και πεποίθηση των επιστημόνων και των ειδικών σε θέματα έρευνας υδρογονανθράκων ότι στη Δυτική Ελλάδα, παρ’ όλο που είναι μια δύσκολη γεωλογικά περιοχή, υπάρχει σημαντικό πετρελαϊκό δυναμικό σε Ηπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Δ. Πελοπόννησο, καθώς παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με αντίστοιχες περιοχές στη νότια Αδριατική και την Αλβανία, όπου έχουν εντοπιστεί και αξιοποιούνται σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Tags
Back to top button