Το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό έχει αναπτύξει ένα μεγάλης κλίμακας δίκτυο αναγνώρισης ήχου σε όλη την επικράτεια της χώρας για τον εντοπισμό ρωσικών UAV καμικάζι της οικογένειας Geranium.
Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική, Πτέραρχος Τζέιμς Χέκερ, μίλησε σχετικά, δίνοντας κάποιες λεπτομέρειες και αποκαλύπτοντας ένα από τα μυστικά του ουκρανικού συστήματος αεράμυνας.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατιωτικό διοικητή, "8.000 κινητά τηλέφωνα είναι εγκατεστημένα σε πύργους σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας.
Όλα αυτά ενώνονται σε ένα κοινό δίκτυο, και συνδέονται με αρχηγείο και το ειδικό κέντρο εντολών, αφού χρησιμοποιώντας τα μικρόφωνα τους, εντοπίζουν αμέσως «ιπτάμενα αντικείμενα» από τον χαρακτηριστικό ήχο τους.
Με περίπου 8.000 κινητά τηλέφωνα σε λειτουργία, η Ουκρανία εντοπίζει και παρακολουθήσει με επιτυχία αυτές τις απειλές από τα ρωσικά drones.
Παρά τους σχετικά μέτριους κινητήρες των ρωσικών drones καμικάζι, αυτά εκπέμπουν σημαντικό θόρυβο, καθιστώντας τα ανιχνεύσιμα μέσω αυτού του προηγμένου συστήματος επιτήρησης.
Μετά τον εντοπισμό, κινητές ουκρανικές ομάδες αεράμυνας εξοπλισμένες με αντιαεροπορικά όπλα, με τη μορφή πολυβόλων και MANPADS, αναπτύσσονται προς την κατεύθυνση της προσέγγισης των ρωσικών επιθετικών drones".
Αυτή η προληπτική προσέγγιση έχει αποδειχθεί καθοριστική για την ενίσχυση της αμυντικής στάσης της Ουκρανίας έναντι των εξελισσόμενων προκλήσεων ασφαλείας, ιδιαίτερα ενόψει των ασύμμετρων απειλών που δημιουργούνται από τα ρωσικά drones.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό Αξιωματικό, μια τέτοια λύση είναι πολύ φθηνότερη από την κατάρριψη ρωσικών UAV καμικάζι χρησιμοποιώντας σπάνια συστήματα αεράμυνας και ακριβά πυρομαχικά δυτικής κατασκευής.
Το ΝΑΤΟ διερευνά άμεσα, οικονομικά αποδοτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιθετικών drones, ενώ οι χώρες της συμμαχίας εξετάζουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε πλατφόρμες έγκαιρης προειδοποίησης (AEW).
Η συμμαχίασχεδιάζει να πραγματοποιήσει δοκιμές μιας παραλλαγής αυτού του συστήματος για να το αναπτύξει ενδεχομένως σε συγκεκριμένες τοποθεσίες εντός της συμμαχίας.
Ο ουκρανικός πόλεμος έχει αναδείξει την τεράστια σημασία του εναέριου πολέμου. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία χρησιμοποιούν μαζικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για να πλήξουν στρατηγικές υποδομές, και αυτό πλέον είναι μια πραγματικότητα.
Κάτι παρόμοιο θα ήταν ιδανικό για Έβρο και νησιά μας
Το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ θα με αυτή των χιλιάδων διεσπαρμένων ακουστικών αισθητήρων στην επικράτεια της χώρας από τους Ουκρανούς, για έγκαιρο εντοπισμό και ευχερή αντιμετώπιση των Ρωσικών drones και πυραύλων, γεννάει σκέψεις για ανάλογη ενέργεια της χώρας μας σε Έβρο και νησιά σε πρώτο χρόνο.
Το κόστος αγοράς τους άλλωστε είναι χαμηλό-2.500 αισθητήρες κοστίζουν 950.000 $ ΗΠΑ-συγκριτικά με το αποτέλεσμά τους.
Περιττό να τονίσουμε την σπουδαιότητα αυτής της μεθόδου, ειδικά για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έναντι των τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, τα οποία η αμυντική βιομηχανία της γειτονικής χώρας, κατασκευάζει πλέον μαζικά.