Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Εχετε πίεση; Δοκιμάστε τα μύρτιλα – Τι έδειξε έρευνα

Η καθημερινή κατανάλωση μύρτιλων για ένα μήνα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων έως και 20%, σύμφωνα με νέα έρευνα


Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Gerontology Series A διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 200 γραμμαρίων μύρτιλων (blueberries) κάθε μέρα για ένα μήνα μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων και μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης στους υγιείς ανθρώπους.

Ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου παρακολούθησαν 40 υγιείς εθελοντές για ένα μήνα, στους οποίους καθημερινά δινόταν είτε ένα ρόφημα που περιείχε 200 γραμμάρια μύρτιλων είτε ένα άλλο ποτό ελέγχου.

Η ομάδα παρακολούθησε τα στοιχεία στο αίμα και τα ούρα των εθελοντών, την αρτηριακή τους πίεση καθώς και την αγγειοδραστικότητα της βραχιόνιας αρτηρίας μέσω της απεικονιστικής βραχιόνιας δοκιμασίας (FMD), μια μέτρηση του τρόπου με τον οποίο η αρτηρία διογκώνεται όταν αυξάνεται η ροή του αίματος, ο οποίος θεωρείται ένας ευαίσθητος βιοδείκτης του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις  η μέτρηση του FMD της βραχιόνιας αρτηρίας γίνεται με τη χρήση υψηλής ευκρίνειας υπερηχογράφου).

Διευρύνοντας τη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν την επίδραση του ροφήματος με μύρτιλο με αυτή των καθαρών ανθοκυανίνων, ένα είδος φυσικών χρωστικών ουσιών οι οποίες προσδίδουν το χαρακτηριστικό μπλε, κόκκινο, ροζ και μωβ χρώμα σε φρούτα και λαχανικά, όπως τα μύρτιλα και τα κόκκινα σταφύλια. Συνέκριναν, επίσης, την επίδραση άλλων ποτών ελέγχου που περιείχαν παρόμοια επίπεδα ινών, μετάλλων ή βιταμινών με αυτά που υπάρχουν στα μύρτιλα.


Διαπίστωσαν λοιπόν ότι:

  • Η επίδραση στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων παρατηρήθηκε δύο ώρες μετά την κατανάλωση του ροφήματος με το μύρτιλο και διατηρήθηκε για ένα μήνα μετά, ακόμα και μετά από ολονύκτια νηστεία.
  • Μετά την πάροδο του μήνα, η αρτηριακή πίεση είχε μειωθεί κατά 5mmHg, φαινόμενο παρόμοιο με αυτό που παρατηρείται συχνά σε μελέτες που χρησιμοποιούν φαρμακευτική αγωγή μείωσης της πίεσης.
  • Τα ποτά που περιείχαν καθαρές ανθοκυανίνες βελτίωσαν την ενδοθηλιακή λειτουργία. Τα ενδοθηλιακά κύτταρα δρουν ως φράγμα μεταξύ του αίματος ή της λέμφου και του περιβάλλοντος ιστού, ενώ παίζουν και βασικό ρόλο στην πήξη του αίματος και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.
  • Τα ποτά ελέγχου με τις ίνες, τα μέταλλα και τις βιταμίνες δεν είχαν σημαντική επίδραση στην ενδοθηλιακή λειτουργία στις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν δύο και έξι ώρες μετά την κατανάλωσή τους.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Ana Rodriguez-Mateos από το Τμήμα Επιστημών Διατροφής του King’s College του Λονδίνου δήλωσε σχετικά:
«Παρόλο που είναι καλύτερο να τρώμε ολόκληρο το μύρτιλο για να λάβουμε όλα τα οφέλη που μας προσφέρει, η μελέτη μας διαπιστώνει ότι η πλειοψηφία των αποτελεσμάτων μπορεί να αποδοθεί κυρίως στις ανθοκυανίνες. Εάν οι αλλαγές που παρατηρήσαμε στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων μετά την καθημερινή κατανάλωση μύρτιλων μπορούσαν να διατηρηθούν για ολόκληρη τη ζωή ενός ατόμου, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων έως και κατά 20%».

ygeiamou.gr

Tags
Back to top button