Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Έγκλημα η επίθεση του Ισραήλ κατά των Κυανόκρανων του ΟΗΕ, καταγγέλλει ο Λίβανος

Χθες Πέμπτη, στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) άνοιξαν πυρ τραυματίζοντας δύο Κυανόκρανους στρατιώτες του ΟΗΕ που βρίσκονται στο Λίβανο, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής «UNIFIL»

Τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ όσο και δεκάδες χώρες έσπευσαν να καταδικάσουν την επίθεση του Ισραήλ εναντίον μελών της «UNIFIL» ενώ άσκησαν σκληρή κριτική στους IDF, για τον τρόπο που επιχειρούν εναντίον της Χεζμπολάχ.

Σημειώνεται ότι η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL), που αποτελείται από 10.000 στρατιώτεςανεπτυγμένοι στο νότιο τμήμα της χώρας, καλεί από την αρχή της κλιμάκωσης ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Ωστόσο, οι επιθέσεις των Ισραηλινών έχουν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις και κατακραυγή.

Διεθνείς αντιδράσεις

Αρχικά, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι καταδίκασε την επίθεση εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νότιο Λίβανο (UNIFIL) χαρακτηρίζοντάς την «έγκλημα», ενώ αποκάλυψε ότι συζήτησε για τις προσπάθειες επίτευξης εκεχειρίας στον Λίβανο με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε ότι: «Όσα συμβαίνουν είναι απαράδεκτα. Σήμερα ξαναγράψαμε στον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών. Περιμένουμε να πραγματοποιήσουν έρευνα και, από την στιγμή που υπάρχουν αδιάψευστες ενδείξεις ότι είναι οι Ισραηλινοί στρατιώτες αυτοί που άνοιξαν πυρ κατά των βάσεων της Unifil, και σήμερα το πρωί είχαμε ένα νέο συμβάν σε μια βάση με περίπου 70 Ιταλούς στρατιώτες, επαναλαμβάνω ότι αυτά είναι απαράδεκτα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος βρίσκεται στο Λάος για την ετήσια σύνοδο κορυφής της ASEAN, καταδίκασε σήμερα τα πυρά. «Μια επίθεση εναντίον μιας αποστολής του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης είναι ανεύθυνη, απαράδεκτη και γι’ αυτό καλούμε το Ισραήλ και όλα τα μέρη να σεβαστούν πλήρως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε ο Μισέλ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις, η χώρα του οποίου συνεισφέρει ένα απόσπασμα Κυανοκράνων στο νότιο Λίβανο, καταφέρθηκε μέσω του X εναντίον «μιας ανεύθυνης πράξης» προσθέτοντας ότι «αυτό οφείλει να σταματήσει».

Η Τουρκία καταδίκασε επίσης, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, ισραηλινές επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων στο Λίβανο, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα συνεχίζει να υποστηρίζει παρόμοιες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και δομές.

«Οι επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον δυνάμεων του ΟΗΕ, μετά τις σφαγές που πραγματοποίησε εναντίον αμάχων στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και το Λίβανο είναι ένδειξη της αντίληψής του ότι τα εγκλήματά του μένουν ατιμώρητα», ανέφερε σε δήλωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πάνω από 100 γιατροί έχουν σκοτωθεί στο Λίβανο

Πάνω από 100 γιατροί και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση ανάμεσα στο λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ και το Ισραήλ πριν από έναν χρόνο, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Συνολικά πάνω από 100 γιατροί και εργαζόμενοι υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από τον περσινό Οκτώβριο», δήλωσε η εκπρόσωπος Ραβίνα Σαμντασάνι σε ενημέρωση δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με το πότε ή πού έχασαν τη ζωή τους.

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, αξιωματούχοι του ΟΗΕ εξέφρασαν επίσης ανησυχία για το ότι οι ισραηλινές εντολές εκκένωσης περιοχών στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μπορεί να επηρεάσουν την εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών για τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας στον παλαιστινιακό θύλακα, η οποία προγραμματίζεται να αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα.

«Βεβαίως ανησυχώ για τις εξελίξεις στον βορρά και ιδιαίτερα με αυτές τις εντολές εκκένωσης», δήλωσε ο Ρικ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

 

Tags
Back to top button