Μελέτη σε πάνω από 306.000 Βρετανούς διαπίστωσε ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μείωσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού ακόμη και σε εκείνους που το DNA τους αύξανε την προδιάθεση για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σύμφωνα με το , οι συμμετέχοντες στην 7ετή μελέτη ήταν κατά την έναρξή της από 40 έως 73 ετών και δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 90 γονιδιώματα που είναι γνωστό ότι συνδέονται με εγκεφαλικό επεισόδιο για να υπολογίσουν ένα «γενετικό ποσοστό κινδύνου» για κάθε συμμετέχοντα στη μελέτη. Τα γονίδια έπαιζαν φυσικά ρόλο. Συνολικά, το ποσοστό αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων αυξήθηκε κατά 35% για τα άτομα με υψηλό ποσοστό γενετικού κινδύνου σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλό σκορ, διαπίστωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Καρδιολογικά προβλήματα φέρνουν εγκεφαλικό επεισόδιο
Ωστόσο, σύμφωνα με το Bigstock, τα άτομα που ακολουθούσαν τα παρακάτω, είχαν 66% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από αυτούς που ακολουθούσαν ανθυγιεινό τρόπο ζωής:
- Δεν κάπνιζαν
- Δεν ήταν υπέρβαροι
- Η διατροφή τους περιλάμβανε πολλά φρούτα, λαχανικά και ψάρια