Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ευκαιρία για εκεχειρία «βλέπουν» οι ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Σινουάρ - Ιράν και Χεζμπολάχ δεσμεύονται να συνεχίσουν τη μάχη

Η σιιτική λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι περνά σε μια νέα και πιο εντατική φάση του πολέμου της εναντίον του Ισραήλ, ενώ το Ιράν εκτίμησε ότι «το πνεύμα της αντίστασης θα ενισχυθεί» μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ για τον θάνατο του επικεφαλής της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Ο Σινουάρ, ένας από τους εγκεφάλους της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και η οποία αποτέλεσε έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώθηκε την Τετάρτη στη διάρκεια επιχείρησης Ισραηλινών στρατιωτών στον παλαιστινιακό θύλακα, ένα σημείο καμπής στη σύγκρουση που μαίνεται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Δυτικοί ηγέτες εκτίμησαν ότι ο θάνατος του Σινουάρ προσφέρει μια ευκαιρία για τον τερματισμό των συγκρούσεων, όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την επιστροφή των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς.

«Σήμερα ξεκαθαρίσαμε τους λογαριασμούς μας. Σήμερα το κακό δέχθηκε ένα πλήγμα, αλλά το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη», υπογράμμισε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του Σινουάρ.

Η Χεζμπολάχ προχωράει σε νέα και κλιμακούμενη φάση εναντίον του Ισραήλ - Νεκροί στρατιώτες των IDF σε μάχες στον Λίβανο


«Προς τις αγαπητές οικογένειες των ομήρων λέω: αυτή είναι μια σημαντική στιγμή στον πόλεμο. Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι όλοι οι αγαπημένοι σας, οι αγαπημένοι μας, να επιστρέψουν σπίτια τους», πρόσθεσε.

Ο Σινουάρ, που διορίστηκε γενικός επικεφαλής της Χαμάς μετά τη δολοφονία τον Ιούλιο στην Τεχεράνη του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης, του Ισμαΐλ Χανίγια, πιστεύεται ότι κρυβόταν στο δίκτυο των τούνελ που έχει δημιουργήσει η Χαμάς κάτω από τη Γάζα.
 

Σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα την Τετάρτη από ισραηλινά στρατεύματα, τα οποία αρχικά δεν είχαν συνειδητοποιήσει ποιος ήταν, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από drone το οποίο δείχνει τον Σινουάρ να κάθεται σε μια πολυθρόνα, καλυμμένος με σκόνη μέσα σε ένα κατεστραμμένο κτήριο. Την ώρα που το drone πετούσε κοντά του, ο Σινουάρ φαίνεται να του ρίχνει ένα ξύλο.

Η Χαμάς δεν έχει σχολιάσει το γεγονός, αλλά πηγές από την οργάνωση επεσήμαναν ότι, σύμφωνα με τις ενδείξεις, ο Σινουάρ σκοτώθηκε από ισραηλινά στρατεύματα.

«Βασικό εμπόδιο»

Παρά τις ελπίδες των Δυτικών για εκεχειρία, ο θάνατος του Σινουάρ ενδέχεται να προκαλέσει την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, όπου το ενδεχόμενο ευρύτερης σύγκρουσης παραμένει.

Το Ισραήλ ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο και τώρα σχεδιάζει την απάντησή του στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του την 1η Οκτωβρίου.

Ωστόσο ο θάνατος του άνδρα που σχεδίασε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ μπορεί να δώσει ώθηση και στις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στη Γάζα, όπου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 42.000 Παλαιστίνιοι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου για να τον συγχαρεί. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο θάνατος του Σινουάρ προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για εκεχειρία και σκοπεύουν «να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» προς αυτή την κατεύθυνση.

Όμως η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ισραήλ.

 

Tags
Back to top button