Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

DW: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να μεσολαβήσει στην κρίση της Καταλονίας»

Κανένα περιθώριο διαμεσολάβησης στην αντιπαράθεση της Μαδρίτης με τη Βαρκελώνη δεν έχουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτικών επιστημών Γκίντερ Μάιχολντ.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δεν θα επιθυμούσαν να παρέμβουν σε μία υπόθεση που αφορά στην εσωτερική συγκρότηση ενός κράτους- μέλους, εξήγησε στη γερμανική ραδιοφωνία. Επιπλέον όμως, πρόκειται για κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για αποσχιστικές κινήσεις σε άλλες χώρες.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να μεσολαβήσει, κάτι τέτοιο θα υπερέβαινε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Η ευθύνη ανήκει στην ίδια την Ισπανία. Νομίζω ότι η εγκράτεια που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα οι Ευρωπαίοι πολιτικοί στις δηλώσεις τους είναι ο ορθός δρόμος...», σχολίασε ο Γερμανός καθηγητής.

Πολλοί Καταλανοί ήλπιζαν σε στήριξη εκτός συνόρων, θεωρώντας προφανώς ότι μία ανοιχτή «Ευρώπη των περιφερειών» θα ευνοούσε κατ΄εξοχήν το εγχείρημα της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους. Αυτό ήταν άλλωστε το αφήγημα του «καταλανισμού» και του τοπικού εθνικισμού, υπενθύμισε ο Μάιχολντ. «Αν δείτε την ιστορία του καταλανισμού θα διαπιστώσετε ότι η βασική του θέση ήταν η εξής: η Ισπανία είναι το πρόβλημα, η Ευρώπη είναι η λύση. Αυτή η ελπίδα για την Ευρώπη συνθλίβεται όμως στο σκληρό μέτωπο που ορθώνουν η Κομισιόν, αλλά και τα κράτη-μέλη απέναντι στην Καταλονία, γιατί προφανώς φοβούνται και άλλες αποσχιστικές κινήσεις στην Ευρώπη...», εξήγησε.

Πώς όμως θα αποκλιμακωθεί η ένταση; Ο Μάιχολντ εκτιμά ότι και οι δύο πλευρές επιδεικνύουν υπερβολική προσήλωση σε νομικά επιχειρήματα. «Τόσο η καταλανική, όσο και η ισπανική κυβέρνηση, οχυρώνονται πίσω από επιχειρήματα συνταγματικής υφής και παραμελούν την πολιτική διεργασία. Το καίριο ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσουν οι σημερινοί συσχετισμοί δυνάμεων σε κάθε πλευρά, δηλαδή από τη μία η σύμπλευση της ισπανικής κυβέρνησης με το σοσιαλιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης και από την άλλη οι ισορροπίες στο εσωτερικό του αυτονομιστικού κινήματος στη Βαρκελώνη. Όσο θα αναδεικνύεται ο πλουραλισμός των απόψεων, τόσο θα αυξάνουν τα περιθώρια για διάλογο και διαμεσολάβηση», σημείωσε.

Τέλος, αναφερόμενος στην κινητοποίηση της Παρασκευής στη Βαρκελώνη με στόχο τις τράπεζες, όταν αυτονομιστές κάλεσαν τους πολίτες να σηκώσουν χρήματα από τα ΑΤΜ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση δύο μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων να μεταφέρουν την έδρα τους, ο Μάιχολντ υποστήριξε ότι μία τέτοια κίνηση δεν ωφελεί τους Καταλανούς. «Είναι ένα απλό πυροτέχνημα, δεν προσφέρει τίποτα. Και επιπλέον ο κόσμος αισθάνεται ήδη μεγάλη ανασφάλεια για τις οικονομικές επιπτώσεις όλων αυτών που συμβαίνουν. Θεωρώ βέβαιο ότι θα εκτιμήσει καλύτερα το συμφέρον του και δεν θα παρασυρθεί σε ένα χάος που θα επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση και τις συνθήκες ζωής του...», κατέληξε.

Πηγή: Deutsche Welle

Tags
Back to top button