Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δραματική τροπή παίρνει η τουρκική επιχείρηση στο Β. Ιράκ: Αναπτύχθηκαν Ιρακινές δυνάμεις και Πεσμεργκά εναντίον Τούρκων - Μπλόκο στα σχέδια Ερντογάν! (χάρτης)

Ιράκ, Κύρια θέματα • 04/05/2021 - 15:25
Δραματική τροπή παίρνει η τουρκική επιχείρηση στο Β. Ιράκ: Αναπτύχθηκαν Ιρακινές δυνάμεις και Πεσμεργκά εναντίον Τούρκων - Μπλόκο στα σχέδια Ερντογάν! (χάρτης)

Σφαλιάρα στην Άγκυρα - Ο εφιάλτης των Τούρκων, Brett McGurk, ξαναχτυπά!

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

Αμέσως μετά το διάβημα του ιρακινού ΥΠΕΞ εναντίον της Τουρκίας δόθηκε διαταγή και αναπτύχθηκαν ιρακινές δυνάμεις μαζί με δυνάμεις των Πεσμεργκά στο Βόρειο Ιράκ!

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την επίσκεψη Αμερικανών αξιωματούχων στην Βαγδάτη με επικεφαλής τον Brett McGurk,  ένα πρόσωπο που είναι “μαύρο πανί” στην Τουρκία καθώς θεωρείται ο εμπνευστής του κουρδικού κράτους.

Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς οι ιρακινές δυνάμεις με τους Πεσμεργκά παρατάσσονται στη μέση της Ζώνης Ασφαλείας που προσπαθούσε να δημιουργήσει η Τουρκία στο Βόρειο Ιράκ βάζοντας μπλόκο στην επέκταση της τουρκικής επιχείρησης.

Οι δυνάμεις Πεσμεργκά δεν είχαν εισέλθει ποτέ εδώ και 30 χρόνια στις περιοχές αυτές. Το μόνο που απομένει είναι η καρατόμηση Μπαρζανί και η αλλαγή πολιτικής των Πεσμεργκά στο μέλλον για να ιδρυθεί κουρδικό κράτος…

Ολα αυτά ενώ οι Τούρκοι διανύουν την 12η ημέρα της επιχείρησης στο Β. Ιράκ με μηδενικά αποτελέσματα.

Μπλόκο στις τουρκικές δυνάμεις

Για πρώτη φορά αναπτύσσονται δυνάμεις των Πεσμεργκά μαζί με ιρακινές δυνάμεις εναντίον των Τούρκων στο Βόρειο Ιράκ.

Οι Ιρακινές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Kanimasi, όπου οι επιχειρούσαν οι τουρκικές δυνάμεις και δημιούργησαν μια βάση εκεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή είναι η 1η από τις 4 βάσεις που δημιουργούν εκεί οι ιρακινοί.

Οι βάσεις δημιουργούνται στις περιοχές Serê Hemê, Badok, Girê Golê και Kevirê Guvîn, πολύ κοντά στις τουρκικές δυνάμεις

Συνολικά οι δυνάμεις των Πεσμεργκά  δημιουργούν μαζί με τις ιρακινές δυνάμεις 9 βάσεις νότια της ζώνης επιχειρήσεων του τουρκικού Στρατού στην Μετίνα.

Διαβάστε επίσης

Που αναπτύσσονται δυνάμεις των Πεσμεργκά

Δυνάμεις των Πεσμεργκά αναπτύσσονται στην Μετίνα στις περιοχές:

  1. δυτικά του χωριού Brifka και νότια του χωριού Hiror
  2.  Ανατολικά του χωριού kesta
  3. μεταξύ του χωριού Badokê και του χωριού Dışêşê
  4. Στο στρατηγικής σημασίας τρίγωνο μεταξύ Edin, Maye και Sererû
  5. στο χωριό Μayê και Βeduhê
  6. στην περιοχή μεταξύ Binaviyê και Kêra Mûçikê.

Όλες αυτές ήταν περιοχές του PKK που τώρα περνούν αναγκαστικά στον έλεγχο των Πεσμεργκά.

Διαβάστε επίσης

Που αναπτύσσονται οι Ιρακινές Δυνάμεις

Οι ιρακινές δυνάμεις, όπως αναφέραμε, δημιουργούν 4 βάσεις στο κυβερνείο duhok. Και συγκεκριμένα στις περιοχές:

  1. Hemê προς το βουνό zinar mountain
  2. baduk
  3. mayê
  4. binavê

Σημειώνεται πως οι δυνάμεις των Πεσμεργκά έχουν αναπτυχθεί πολύ κοντά περιοχές όπου βρίσκονται τουρκικές δυνάμεις στις περιοχές Berwari Bala area, Keste, Beduhe, Hiror και Maye.

Με τις πράσινες κουκίδες είναι η ανάπτυξη των ιρακινών δυνάμεων και των Κούρδων Πεσμεργκά

Στην Βαγδάτη ο Brett McGurk

Υψηλόβαθμη αμερικανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε  τον ιρακινό πρωθυπουργό Mustafa al-Kadhimi στην Βαγδάτη.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αξιωματούχων της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Στην αμερικανική αντιπροσωπεία ήταν ο Brett McGurk, ο τωρινός Συντονιστής Θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου για την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

Μαζί του ήταν αριθμός αξιωματούχων με μεγάλη εμπειρία στο Ιράκ όπως ο σύμβουλος του State Department Derek Chollet και o αναπληρωτής βοηθός γραμματέας για θέματα Εγγύς Ανατολής Joey Hood και o επικεφαλής της Μέσης Ανατολής του Υπουργείου Άμυνας, Dana Stroul.

Mετά την Βαγδάτη η αμερικανική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί το Ερμπίλ. Πριν το Ιράκ, η αμερικανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ.

Διαβάστε επίσης

Δείτε βίντεο

Tags
Back to top button