Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Δείτε τις τροφές που μειώνουν τη γονιμότητα στους άνδρες

Το σπέρμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός και ένα από τα υγρά του σώματος που μεταφέρουν DNA. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Αλλαγές στην σύσταση και στον βαθμό περιεκτικότητας αυτών των στοιχείων, έχουν σαν συνέπεια την διατάραξη των ισορροπιών, την μεταβολή στην κινητικότητα και την ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων, και συνεπώς και στην γονιμότητα του άνδρα.

Αλλαγές στον αριθμό και την ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων δημιουργούν οι ελεύθερες ρίζες, προκαλώντας βλάβες στο γενετικό υλικό του κυττάρου. Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται από το σώμα μας, προσλαμβάνονται από την διατροφή, αλλά και από τον τρόπο ζωής.

Ενώ λοιπόν το κάπνισμα και το αλκοόλ βάζουν στον οργανισμό μας ελεύθερες ρίζες αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα καταστροφής του σπέρματος, τα αντιοξειδωτικά που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής αναλαμβάνουν την καταστροφή τους και κατ’ επέκταση την προστασία της ποιότητας του σπέρματος.

Τέτοια αντιοξειδωτικά είναι το λυκοπένιο που το βρίσκουμε σε αφθονία στις σάλτσες τομάτας και στο κέτσαπ, η βιταμίνη C, που την βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή και στα ωμά λαχανικά, η βιταμίνη Ε, που βρίσκεται στις καλής ποιότητας μαργαρίνες και έλαια, στα ψάρια και στους ξηρούς καρπούς.

Το σελήνιο, εκτός από ισχυρό αντιοξειδωτικό διεγείρει τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή τεστοστερόνης. Βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ο ψευδάργυρος που βρίσκεται στα οστρακοειδή και στο ψαχνό κρέας, βοηθάει στην σύνθεση του DNA και του RNA, όπως και το φυλλικό οξύ που το βρίσκουμε στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο) και στα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Από την άλλη πλευρά η παχυσαρκία, η διατροφή πλούσια σε φυτοοιστρογόνα (σόγια και προϊόντα σόγιας) και ο υδράργυρος που βρίσκεται στα θαλασσινά από μολυσμένες περιοχές και στα μεγάλα ψάρια, αυξάνουν τον κίνδυνο καταστροφής του σπέρματος.

Υιοθετώντας, λοιπόν, διατροφικές συνήθειες που ενσωματώνουν τα παραπάνω αποτελέσματα ερευνών, βοηθάμε το σπέρμα να παραμένει υγιές και ενισχύουμε την κινητικότητα και ζωτικότητα του. 

 

Tags
Back to top button