Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Δείτε τις τροφές που κάνουν καλό στην όραση

Στα πλαίσια μια σωστής και ισορροπημένης διατροφής μπορούμε να εντάξουμε διάφορες τροφές που λόγω συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών μας βοηθούν να βλέπουμε καλύτερα.

Ροζ γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν την όραση, όπως η βιταμίνη C και τα β-καροτένια. Σε μια έρευνα που έγινε σε 4.000 άτομα και διήρκεσε 8 χρόνια, φάνηκε ότι άτομα που κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, Ε, β-καροτένια και ψευδάργυρο είχαν κατά 35% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Άλλες εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C είναι οι πιπεριές, το μπρόκολο, οι φράουλες, τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια. Καλές πηγές β-καροτενίων είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα πορτοκαλόχρωμα λαχανικά και φρούτα όπως καρότα, κολοκύθα, βερίκοκα.

Τσάι

Το τσάι περιέχει ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση σχετικά μεγάλων ποσοτήτων τσαγιού βοηθάει στην πρόληψη καταρράκτη.

Σολομός

Ο σολομός είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε ω-3 λιπαρά οξέα, ουσίες που προστατεύουν τα μάτια μας. Τα καλά λιπαρά που βρίσκονται στο σολομό συμβάλλουν κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας προστατεύοντας το μάτι από την ηλιακή ακτινοβολία και τις ελεύθερες ρίζες. Μελέτη έδειξε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα λιπαρά ψάρια μειωνόταν ο κίνδυνος εκφύλισης της ωχράς κηλίδας κατά 30%. Αν αγαπάτε τα μάτια σας, καταναλώστε τουλάχιστον 2 φορές/εβδομάδα λιπαρά ψάρια όπως σολομός και σαρδέλες.

Θαλασσινά

Τα θαλασσινά όπως μύδια, καβούρια, αστακοί, γαρίδες, στρείδια κ.α. είναι πλούσια σε ψευδάργυρο. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη λειτουργικότητα ενζύμων που βοηθούν την όραση μας. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο είναι το άπαχο βοδινό και τα πουλερικά.

Πηγή: onmed.gr

Tags
Back to top button