Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Δείτε γιατί και πότε κάποιοι μιλούν στον ύπνο τους! (βίντεο)

“Somniloquy” είναι ο επιστημονικός όρος για κάποιον που μιλάει στον ύπνο του. Για κάποιο άγνωστο λόγο, κάποιοι από εμάς κοιμούνται άνετα και ήσυχα, ενώ άλλοι αρχίζουν να βγάζουν… λόγους ολόκληρους καθώς κοιμούνται βαθιά.


Καθώς βυθίζεστε στον ύπνο, δικτυωτό σύστημα ενεργοποίησης (reticular activating system – RAS) του εγκεφάλου σας “αφήνει τον έλεγχο” στον προοπτικό πυρήνα (ventrolateral preoptic nucleus – VLPO). Μόλις αποκοιμηθείτε, ο εγκέφαλός σας απελευθερώνει δύο χημικές ενώσεις: την γλυκίνη και την GABA. Αυτές οι χημικές ουσίες παραλύουν ουσιαστικά το σώμα σας: εποδίζουν την κίνηση στις φωνητικές χορδές, το στόμα και τους μυς του σώματος, για όσο κοιμάστε.

Οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει επακριβώς το γιατί μερικοί άνθρωποι είναι σε θέση να μιλούν όταν κοιμούνται. Η ομιλία κατά τον ύπνο (Somniloquy) μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του κύκλου του ύπνου: κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μιλούν ανεξάρτητα από το αν ονειρεύονται εκείνη την στιγμή.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην επηρεάζονται το ίδιο από την παραλυτική δράση της γλυκίνης και της GABA και καταλήγουν να εξωτερικεύουν ασυνείδητα αυτό που συμβαίνει μέσα στο κεφάλι τους.

Η ομιλία στον ύπνο σχετίζεται με την υπνοβασία και το νυχτερινό τρέμουλο: περίπου το 50% των παιδιών και το 5% των ενηλίκων θα μιλήσουν σε κάποια φάση στον ύπνο τους. Είναι επίσης κάτι που συμβαίνει πιο συχνά στους άνδρες παρά στις γυναίκες.


Tags
Back to top button