Ανοικτά παραμένουν όλα τα σενάρια για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία, λόγω της προκλητικής δραστηριότητας που αναπτύσσει, με τα πλωτά γεωτρύπανα, στην κυπριακή ΑΟΖ.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, αποκαλύπτοντας τί συνέβη στο παρασκήνιο της Συνόδου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Λίγες ώρες μετά το νέο προκλητικό κρεσέντο του Ερντογάν κατά της Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του την πληροφορίες που είχε διαρρεύσει ότι η Κύπρος «απείλησε» τις χώρες της ΕΕ με την άσκηση βέτο, στην περίπτωση που δεν λάβουν αυστηρά μέτρα κατά της Τουρκίας.
Σύμφωνα με το SigmaLive, ο Κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε ότι «μετά την παρέμβασή μας, 23 σχεδόν χώρες υποστήριξαν το αίτημα (σ.σ. επιβολής κυρώσεων), χωρίς οι υπόλοιπες να τοποθετηθούν ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Ο κ. Χριστοδουλίδης αποκάλυψε επίσης ότι κάποιοι ΥΠΕΞ ζήτησαν διακριτική αντιμετώπιση των προβλημάτων με την Αγκυρα λόγω των επιπτώσεων που θα έχει στο μεταναστευτικό η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία.
Ο Κύπριος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση που έλαβε την Τρίτη το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για άμεση υποβολή προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται τέτοιου είδους απόφαση όσον αφορά την Τουρκία και η απόφαση είναι λόγω των παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ».
Η προειδοποίηση της Λευκωσίας για βέτο
Σε ό,τι αφορά το βέτο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε, σύμφωνα με το SigmaLive, ότι η θέση της Κύπρου αφορά τα συμπεράσματα της Διεύρυνσης. «Τα συμπεράσματα της Διεύρυνσης, αφορούν την Τουρκία, την Αλβανία, τα Σκόπια, αφορούν τη Σερβία κ.ο.κ. Για να μπορούν να εγκριθούν (σ.σ. τα συμπεράσματα), πρέπει να υπάρχει ομοφωνία από όλες τις χώρες.
Εκείνο που είχα αναφέρει στην τοποθέτησή μου είναι ότι το προσχέδιο που αφορούσε την Τουρκία, αυτό που είχαμε ενώπιόν μας όταν ξεκίνησε η συζήτηση, δεν μας ικανοποιεί και δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας (σ.σ. η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκούσε βέτο)».
Να σημειωθεί ότι ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στις προκλητικές κινήσεις του ψευδοκράτους σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε χαρακτηριστικά ότι παρόμοιες εξαγγελίες είχαν γίνει και στο παρελθόν από τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού.