Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δημόσια συγγνώμη από τον Πρόεδρο της Ιταλίας για τον πόλεμο του ’40 - Θα καταθέσει στεφάνι στο Γ' Σώμα Στρατού

Η (οφειλόμενη) συγγνώμη της Ιταλίας προς τους Έλληνες για την απρόκλητη κήρυξη πολέμου σαν αύριο, το 1940, άργησε εβδομήντα οκτώ ολόκληρα χρόνια και τελικά θα την εκφράσει δημόσια αύριο στην Θεσσαλονίκη, από το βήμα της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης για το «ΟΧΙ», ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας κ. Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Ιταλός πρόεδρος έρχεται στην Θεσσαλονίκη κατόπιν προσκλήσεως του ομολόγου του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, για να παρακολουθήσει την επιβλητική παρέλαση δια της οποίας οι Έλληνες τιμούν την εποποιία της νίκης τους εναντίον των επιτιθέμενων στρατιών του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι.

Και θα αδράξει την ευκαιρία, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της Καθημερινής, να ζητήσει επισήμως συγγνώμη για λογαριασμό της χώρας του για τα δεινά που προκάλεσε ο πόλεμος αυτός και τα όσα επακολούθησαν, στον ελληνικό λαό.

Θα είναι η πρώτη φορά που από πλευράς Ρώμης θα γίνει αυτό και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, ενώ δεν υπολείπεται συμβολισμών και η παρουσία στην στρατιωτική παρέλαση του ίδιου του προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δυο πρόεδροι μετά την παρέλαση της Θεσσαλονίκης θα αναχωρήσουν αεροπορικώς για την Κεφαλονιά, όπου θα αποτίσουν φόρο τιμής στην μνήμη των χιλιάδων εγκλωβισμένων στρατιωτών της μεραρχίας «Ακουα», που αρνούμενοι να παραδώσουν τα όπλα τους σκοτώθηκαν πολεμώντας γενναία στις φονικές μάχες εναντίον γερμανικών στρατευμάτων, αμέσως μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας.

Ο κ. Ματαρέλα θα καταθέσει το πρωί στεφάνι στο Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα μεταβεί στην εξέδρα της παρέλασης την οποία θα παρακολουθήσει μαζί με τον κ. Παυλόπουλο.

Από την Κεφαλονιά και μέσω Κέρκυρας αναμένεται να επιστρέψει το βράδυ στη Ρώμη, ο (από το 2015) πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, καθηγητής του διεθνούς δικαίου, βουλευτής και υπουργός του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος παλαιότερα.

Με μακρά παράδοση στην δημόσια ζωή η οικογένειά του, ο αδερφός του Πιερσαντι, δικαστής, και πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Σικελίας, με έντονη δράση εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 1980 από τη μαφία στο Παλέρμο.

Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι με την αστυνομία να έχει σχεδιάσει αυστηρά μέτρα φρούρησης, ώστε να αποτραπούν πιθανά επεισόδια, όπως εκείνα του 2011 που ανάγκασαν τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια να αποχωρήσει από την εξέδρα.

Για αύριο, πάντως, την ώρα της παρέλασης στην περιοχή έχει προγραμματιστεί  συγκέντρωση εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών.

Tags
Back to top button