Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δεν μας "πούλησαν" οι Αιγύπτιοι-Κάνουν έρευνες υδρογονανθράκων στην Α.Μεσόγειο πιστοί στις συμφωνίες με Ελλάδα

Είναι εγκλωβισμένη για τα καλά η Τουρκία στην περιοχή μας ( άσχετα τι ακούμε από ειδικούς και καθηγητές), αφού πλέον κανένας δεν πείθεται για τις καλές προθέσεις των νεο-Οθωμανών
στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την , η “Αίγυπτος προκήρυξε έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, με πλήρη σεβασμό των συμφωνιών που έχει υπογράψει με την Ελλάδα και την Κύπρο.
 
Σε περιοχές που βρίσκονται εκτός οριοθετημένων ζωνών, το Κάιρο τηρεί αποστάσεις και επιφυλακτική στάση έναντι των προωθημένων απόψεων της Τουρκίας".

Η ανακοίνωση της Αιγύπτου ότι τα 12 θαλάσσια οικόπεδα θα είναι διαθέσιμα για εξερεύνηση υδρογονανθράκων εντός των συμφωνιών με Ελλάδα και Κύπρο, είναι σαφές απάντηση στον Ερντογάν και τα ύποπτα σχέδια του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έρχεται μεγάλη πείνα σε όλη την Ευρώπη! Η πολιτική της ΕΕ "τελειώνει" τους αγρότες στη Βουλγαρία και ακολουθεί η Ελλάδα

Τα 10 θαλάσσια οικόπεδα της Αιγύπτου βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ τα τέσσερα πρώτα έχουν οριοθετηθεί με τρόπο που αντικατοπτρίζει επίσης ορισμένες μακροπρόθεσμες τάσεις στην εξωτερική πολιτική της Αιγύπτου.

Το μήνυμα απευθύνεται και στην Άγκυρα, καθώς το Οικόπεδο 1 (El Fuka) γειτνιάζει με τη νότια πλευρά των ορίων της μερικής συμφωνίας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης Ελλάδας-Αιγύπτου του Αυγούστου 2020.
Η Άγκυρα προκαλεί θεωρώντας ότι η Ελλάδα διαθέτει θαλάσσιο οικόπεδο εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Ομοίως, δύο οικόπεδα βορειοανατολικά της Αιγύπτου (οικόπεδα 3 στο κοίτασμα φυσικού αερίου Simian και 4 στο δυτικό Zohr) ακολουθούν τις συμφωνίες που υπέγραψε το Κάιρο με τη Λευκωσία.

Ωστόσο, η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή είναι η δήλωση του οικοπέδου 2 (Burg El Arab), το οποίο βρίσκεται σε απροσδιόριστο έδαφος μεταξύ της Κύπρου και της θαλάσσιας περιοχής νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου.

Το αιγυπτιακό Υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων έχει χαράξει το οικόπεδο πολλά χιλιόμετρα νότια της νοητής οριογραμμής που η Άγκυρα θεωρεί ως τη διαχωριστική γραμμή της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Έκλεισαν το πεζοδρόμιο για να τοποθετηθεί φυλάκιο σε μεγαλοδημοσιογράφο

Ο ορισμός των θαλάσσιων οικοπέδων από την Αίγυπτο είναι, πρώτα και κύρια, μια σαφής δήλωση σεβασμού των συμφωνιών που έχει ήδη συνάψει το Κάιρο, με την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η μουσουλμανική αδελφότητα και τα παιχνίδια του Ερντογάν κατά του Αιγύπτιου προέδρου

προσπαθώντας να βελτιώσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο, διατηρώντας στέρεες όμως παράλληλα όλες τις ιδεολογικές και πολιτικές διασυνδέσεις της με το ευρύτερο κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων στην χώρα αυτή αλλά και στο εξωτερικό.

Τον Δεκέμβριο του 2023 τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μαχμούντ Χουσεΐν, ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Κωνσταντινούπολη, είχε αφαιρέσει την τουρκική υπηκοότητα, κάτι που θεωρήθηκε ως σήμα προς την Αδελφότητα, ενώ ερμηνεύτηκε και ως διπλωματική χειρονομία από την Τουρκία στην Αίγυπτο πριν από την απρογραμμάτιστη επίσκεψη του Ερντογάν στην Κάιρο τον Φεβρουάριο του 2024.

Εν μέσω εικασιών ότι ο Ερντογάν δίνει προτεραιότητα στις βελτιωμένες σχέσεις με την Αίγυπτο αντί για τη στήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ισχυρές διαβεβαιώσεις προς την αιγυπτιακή Αδελφότητα έχουν εμφανιστεί στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο δημοσιογράφος Ονούρ Ερκάν ανέφερε ότι οι τουρκικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι η ανάκληση της υπηκοότητας του Χουσεΐν και άλλων ηγετών της Αδελφότητας που είχαν αποκτήσει την τουρκική υπηκοότητα μέσω αγορών περιουσίας οφειλόταν σε διαδικαστικό λάθος.

Ωστόσο, φαινόταν απίθανο ένας τόσο υψηλόβαθμος ηγέτης να επηρεαστεί από ένα απλό διαδικαστικό λάθος. Την τελευταία δεκαετία πολλά στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συμπεριλαμβανομένων μελών της Χαμάς, έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία, ιδρύοντας ιδρύματα, σχολεία και επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση Ερντογάν διευκόλυνε την ταχεία έγκρισή τους για διαμονή και μετανάστευση, με πολλούς να αποκτούν αργότερα την τουρκική υπηκοότητα και να υιοθετούν νέες ταυτότητες.

Ο Ερντογάν παραμένει προσηλωμένος στη διατήρηση των δεσμών του με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα παρά την προσέγγιση με την Αίγυπτο και την αναμενόμενη οικονομική υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, που και οι δύο θεωρούν την Αδελφότητα ως απειλή.

Στην Λιβύη  Σαλέχ και Χαφτάρ διαμηνύουν στον Ερντογάν ότι οι συμφωνία για το Τουρκολυβικό μνημόνιο είναι άκυρη  

Ο Ακίλα Σαλέχ, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, γνωστός για την εγγύτητά του με τον Χαλίφα Χάφταρ,

Στοχεύοντας την παράνομη κυβέρνηση Ντειμπά στη Λιβύη, ο Σαλέχ ανέφερε: «Η ύπαρξη μιας διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης απαιτεί την επαναξιολόγηση των παράνομων συμφωνιών ( Τουρκία) που δεν εγκρίνονται από το νομοθετικό σώμα».

Η Τουρκία δεν έχει ερείσματα στην περιοχή ούτε στην Αίγυπτο, ούτε φυσικά στην Λιβύη, παρά την παράνομη κυβέρνηση από μαριονέτες του τουρκικής καταγωγής παράνομου πρωθυπουργού.

Είναι εγκλωβισμένη η Άγκυρα και από την πλευρά του Ισραήλ, και των ΗΠΑ, για αυτό το πιο πιθανό θα ήταν να προβεί σε πιθανή στρατιωτικό επεισόδιο με Ελλάδα-Κύπρο, για να επιχειρήσει να κατοχυρώσει τα ανύπαρκτα έως τώρα σχέδια της. 

Tags
Back to top button