Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Δεν επαρκούν τα κρεβάτια στην ΜΕΘ -Η λίστα αναμονής των ασθενών μεγάλη

Eνα από τα πιο «ζωτικά όργανα» του ΕΣΥ, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), βρίσκεται σε οριακή κατάσταση με τις κλειστές κλίνες να μην επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση και τους ασθενείς να συνωστίζονται σε θαλάμους, περιμένοντας να «ελευθερωθεί» κάποιο κρεβάτι σε Εντατική.


Η λίστα αναμονής των ασθενών που χρειάζονται να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ αριθμεί σήμερα περί τα 20 άτομα. Ένας εξ αυτών νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε θάλαμο του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας για πέντε ημέρες, αναμένοντας το σωτήριο κρεβάτι σε μια ΜΕΘ και τις συνθήκες νοσηλείας που συνεπάγεται.

Το θλιβερό περιστατικό που αφορά σε ηλικιωμένο ασθενή, κατήγγειλε μέσω του twitter, ο νευροχειρουργός του νοσοκομείου κ. Πάνος Παπανικολάου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «παιδί ενός κατώτερου Θεού, πατέρας και παππούς καθημερινών ανθρώπων, συνταξιούχος ναυτεργάτης». O ασθενής παραμένει στις τελευταίες θέσεις της λίστας αναμονής με τις πιθανότητες εισαγωγής σε ΜΕΘ να μειώνονται όσο μπαίνουν στη λίστα νέοι στην ηλικία ασθενείς και με καλύτερη πρόγνωση για την κατάσταση της υγείας τους.

Εάν αναλογιστεί κάποιος ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η λίστα αναμονής περιλάμβανε έως και 80 ασθενείς που αναζητούσαν Εντατική, θα μπορούσε να θεωρήσει ότι η σημερινή λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ και του ΕΚΕΠΥ με τους 20 ασθενείς για ΜΕΘ αποτελεί απτή απόδειξη προόδου στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αλλά η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι…. Η ύπαρξη έστω και ενός ασθενή σε λίστα αναμονής για κρεβάτι Εντατικής είναι ντροπή για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και για το σύστημα δημόσιας υγείας και τις υπηρεσίες που παρέχει στους κατοίκους της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία της Αριστοτέλους, και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης είχε δηλώσει τον χειμώνα ότι εφέτος οι ανεπτυγμένες κλίνες στις ΜΕΘ είναι 554 στα δημόσια νοσοκομεία έναντι 438 πέρυσι και είχε επιρρίψει τις ευθύνες για τη μη λειτουργία περισσοτέρων κλινών στους επαγγελματίες υγείας που δεν συμμετείχαν στον σχετικό διαγωνισμό.


Tags
Back to top button