Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Δε θα το πιστέψετε - Αυτό είναι το φρούτο που περιέχει τόση ζάχαρη όση μια ολόκληρη σοκολάτα

Θα έχεις ακούσει πολλές φορές φίλους, γνωστούς και συγγενείς να λένε ότι δεν τρώνε φρούτα γιατί περιέχουν ζάχαρη. Σύκα; Μακριά από εμάς! Μπανάνες; Μόνο το πρωί! Τελικά έχουν δίκιο ή άδικο;

Όντως τα φρούτα περιέχουν πολλή ζάχαρη ή μάλλον καλύτερα πολλά σάκχαρα. Για να σού δώσουμε να καταλάβεις, ένα φλιτζάνι μάνγκο περιέχει περίπου 23 γραμμάρια. Την ίδια ποσότητα περιέχει και μια σοκολάτα γάλακτος 45γραμμαρίων. Το θέμα είναι ότι η συσχέτιση αυτή δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Επίτρεψέ μας να σού εξηγήσουμε: Όπως είπαμε και προηγουμένως το ένα περιέχει φυσικά σάκχαρα, ενώ το άλλο επεξεργασμένη ζάχαρη. Το σώμα σου ξέρει τι να κάνει με τα πρώτα και πώς να τα χρησιμοποιήσει για ενέργεια, ενώ η ζάχαρη του είναι παντελώς άχρηστη.

Επιπλέον, τα φρούτα περιέχουν μικροθρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία – όπως αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, μέταλλα, βιταμίνες, φυτικές ίνες και νερό. Αυτό το πλήρες πακέτο είναι που κάνει την κατανάλωση φρούτων τόσο ευεργετική για τον οργανισμό. Στην πραγματικότητα, η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, είναι γενικά συνδεδεμένη με χαμηλότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με μια αναλυτική επισκόπηση του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients. Από την άλλη η σοκολάτα και δη η γάλακτος, έχει ελάχιστη έως καθόλου θρεπτική αξία, που σημαίνει ότι δεν περιέχει καθόλου βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Το ίδιο ισχύει και με τις θερμίδες που περιέχουν γλυκά και φρούτα. Αρκετά διαδεδομένος είναι ο μύθος ότι στην απώλεια βάρους σημασία έχει πόσες θερμίδες καταναλώνεις και πόσες καις. Αν τρως Χ ποσότητα θερμίδων και καις Χ+1, τότε θα χάσεις βάρος. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες. Για παράδειγμα, 1,5 μπισκότο σοκολάτας με γέμιση βανίλια έχει περίπου 80 θερμίδες. Τις ίδιες θερμίδες περίπου έχει και ένα μήλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν τα ίδια αποτελέσματα στον οργανισμό μας και έχουν διαφορετική διατροφική αξία. Μάντεψε ποιο πρέπει να προτιμήσεις…

Καλό θα είναι λοιπόν να μη συγχέουμε τα δύο. Το πιο φρόνιμο που μπορείς να κάνεις είναι να επιτρέπεις στον εαυτό σου να ενδίδει σε ένα γλυκάκι πού και πού και να συμβουλευτείς το γιατρό σου σχετικά με το ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα φρούτων που μπορείς να φας, ανάλογα με τον δικό σου οργανισμό.

Πηγή: olivemagazine

Tags
Back to top button