Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Β.Πούτιν: "Σ' αρέσει δεν σ' αρέσει κάνε υπομονή ομορφούλα μου" - Zήτησε "Γιουγκοσλαβικό" Σύνταγμα" & ο Μακρόν παραδόθηκε - Κρίση εντός ΝΑΤΟ/ΕΕ;

Αρθρογράφος: Βασίλης Καπούλας

“Σ’ αρέσει δεν σ’ αρέσει κάνε υπομονή ομορφούλα μου. Δεν υπάρχει άλλη λύση”. Aυτή η φράση/απειλή  του προέδρου της Ρωσίας, Β.Πούτιν, ειπώθηκε κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ε. Μακρόν.

Ο Β. Πούτιν απευθύνθηκε προσωπικά προς τον Ουκρανό πρόεδρο για να δείξει ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.

Είναι αυτή η φράση του Ρώσου προέδρου που μαζί με μια πυρηνική απειλή που ακολούθησε, “πάγωσε” τους δημοσιογράφους. Δημοσιογράφοι που ήταν μπροστά σχολίαζαν έντρομοι πως δεν πρόκειται απλά για απειλή αλλά παραπέμπει κάπου αλλού…

Αργότερα είπε ο Ρώσος πρόεδρος:

“Αντιλαμβανόμαστε την συμβατική υπεροχή του ΝΑΤΟ, είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Ρωσίας. Αλλά η Ρωσία είναι κορυφαία πυρηνική δύναμη.

Και δεν θα υπάρχουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο σε περίπτωση που η Ουκρανία μπει στο ΝΑΤΟ και προσπαθήσει να ανακαταλάβει την Κριμαία με την χρήση ισχύος.

Δείτε βίντεο

Ο Β.Πούτιν ζήτησε την επιστροφή της Ουκρανίας υπό ρωσική σφαίρα επιρροής

Ο Β.Πούτιν είχε καθ’όλη την διάρκεια της συζήτησης με τον Ε.Μακρόν στάση νικητή πολέμου. Διέταζε, καθοδηγούσε και έδινε εντολές θέτοντας τα κόκκινα σημεία και τι πρέπει να γίνει.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος: Θέλει την άμεση επιστροφή της Ουκρανίας υπό ρωσική σφαίρα επιρροής και την εκδίωξη και του τελευταίου Αμερικανού ή ΝΑΤΟϊκού στρατιώτη από την χώρα. Γι αυτό είπε στην συνέντευξη τύπου:

“Στον Ζελένσκι, όπως είπε ο ίδιος πρόσφατα, δεν αρέσει ούτε ένα σημείο από τις συμφωνίες του Μινσκ. Σου αρέσει – δεν σου αρέσει, κάνε υπομονή, ομορφούλα μου! Πρέπει να εκπληρωθεί! Δεν θα λειτουργήσει αλλιώς”!

Δείτε βίντεο

Σύνταγμα όπως στην Γιουγκοσλαβία

Η Ρωσία θέλει την άνευ όρων εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ. Στο σημείο που βρέθηκε σύγκλιση απόψεων – είναι αυτό που ο Β.Πούτιν είπε ότι υπάρχουν θετικά σημεία- είναι η εφαρμογή ενός νέου Συντάγματος.

Πρόκειται για ένα Σύνταγμα ρωσικής εμπνεύσεως που δημιουργεί ένα Ομοσπονδιακό Κρατίδιο στα πρότυπα της Γιουγκοσλαβίας με Αυτόνομες Περιοχές (Ντονέτσκ-Λουχάνσκ ίσως και άλλες) που θα θέτουν βέτο σε κάθε κίνηση της κεντρικής κυβέρνησης.

Με τον τρόπο αυτό η Μόσχα θα διασφαλίσει όχι απλά πως το ΝΑΤΟ δεν θα εγκατασταθεί ποτέ στην χώρα αλλά και ότι η Ουκρανία θα περάσει σταδιακά στην ρωσική σφαίρα επιρροής.

Γι αυτό είπε προχτές ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Α.Λουκασένκο, πως “αν δεν κάνουμε λάθη, σε 10-15 χρόνια η Ουκρανία θα έχει ενωθεί μαζί μας”.

Σε άλλο σημείο είπε:

“Οι ουκρανικές Αρχές προσπάθησαν να λύσουν δύο φορές το θέμα του Ντονμπάς με την χρήση ισχύος. Μετά από άλλη μια αποτυχία, προέκυψαν οι συμφωνίες του Μινσκ. Θα το κάνουν λοιπόν ή όχι; Ή θα προσπαθήσουν ξανά; Άλλωστε, έχουν ήδη δοκιμάσει δύο φορές, και ποιος εγγυάται για το τρίτο;

Το Σύνταγμα της Ουκρανίας αναφέρει πως είναι δυνατή η επιστροφή της Κριμαίας με στρατιωτικά μέσα.

Ρωτάω λοιπόν: πρέπει να πάμε σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ; Θέλω όμως να σε ρωτήσω κι κάτι άλλο: θέλεις να πολεμήσεις με τη Ρωσία; Ρωτήστε τους αναγνώστες σας, τους θεατές: θέλετε η Γαλλία να πολεμήσει τη Ρωσία; Αλλά έτσι θα είναι!

Εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αποφασίσει να επιστρέψει την Κριμαία χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα, οι ευρωπαϊκές χώρες θα βρεθούν αυτόματα σε πόλεμο με τη Ρωσία και «δεν θα υπάρχουν νικητές».

Ο Πούτιν δεν θεωρεί καν ότι η Ρωσία παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. “Εκεί κατέλαβαν την εξουσία με τη βία, αναγκαστήκαμε να προστατεύσουμε τον λαό της Κριμαίας” είπε σχετικά.

Πρόβλημα για την Μόσχα αν κάνει πίσω χωρίς ανταλλάγματα

Δυστυχώς για Ευρώπη και ΝΑΤΟ αυτή είναι η ρωσική “κόκκινη γραμμή” των Ρώσων Στρατηγών. Αν δεν πάρουν τέτοιες εγγυήσεις και δεν δρομολογηθεί η σύνταξη νέου ουκρανικού Συντάγματος, τα ρωσικά στρατεύματα δεν πρόκειται να φύγουν από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Για ένα πολύ απλό λόγο: Η Μόσχα έκανε το ίδιο ακριβώς πέρυσι και απέσυρε στην συνέχεια το μεγαλύτερο τμήμα των δυνάμεων της από τα ουκρανικά σύνορα. Φέτος δεν “την παίρνει” να τα μαζέψει και να φύγει χωρίς απτό αντάλλαγμα που να δικαιολογεί τέτοια κίνηση. Υπάρχει κόστος μετακίνησης και κόστος πρεστίζ.

Ο Β.Πούτιν θα αντιμετωπίσει σοβαρά εσωτερικά ζητήματα και η Ρωσία ως Υπερδύναμη θα έχει γελοιοποιηθεί! Είναι τόσο οριακά τα πράγματα που στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος είπε:

Δείτε βίντεο

 

Τα έδωσε όλα ο Ε.Μακρόν

Ο Ε.Μακρόν προσπαθούσε να σώσει μια κατάσταση και φάνηκε διατεθειμένος να δώσει ότι ζητάει ο Ρώσος Πρόεδρος προκειμένου να αποφευχθεί ένας πόλεμος στην Ουκρανία που μπορεί να οδηγήσει και σε Ευρωπαϊκό Πόλεμο.

Σε κάποιο σημείο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε κάτι ανησυχητικό: «Ανησυχούσα ιδιαίτερα για τις αναφορές του Λευκορώσου Προέδρου Λουκασένκο στα πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά σήμερα ο Πρόεδρος Πούτιν με ηρεμούσε»…. 

Γάλλοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times, αναφέρουν πως υπήρξε συμφωνία να μην αναληφθούν νέες στρατιωτικές πρωτοβουλίες και να γίνει ευρύς διάλογος για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων. Έτσι, θεωρούν ότι ο Πούτιν κινείται προς την αποκλιμάκωση της κρίσης, υποσχόμενος να μην αναλάβει νέες «στρατιωτικές πρωτοβουλίες» και συμφωνώντας να αποσύρει χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα από τη Λευκορωσία μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων ασκήσεων.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμφωνία θα οδηγήσει επίσης σε περαιτέρω συναντήσεις και σε συμφωνία για έναν «δομημένο διάλογο για τη συλλογική ασφάλεια».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους FT ότι ο Πούτιν και ο Μακρόν είναι «έτοιμοι να συνεχίσουν τον διάλογο» για τις γαλλικές προτάσεις, αλλά ότι οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμη κατευνάσει πλήρως τις ανησυχίες της Μόσχας.

«Όλα αυτά τα θέματα απαιτούν συμφωνία από τους συμμάχους της Γαλλίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, πρώτα και κύρια από τις ΗΠΑ», είπε ο Πεσκόφ. «Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για οτιδήποτε άλλο», πρόσθεσε.

Δείτε βίντεο

 

Χρειάζεται έγκριση από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Το πρώτο εμπόδιο προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση είναι να υποκύψει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Β.Ζελένσκι, στο ρωσικό τελεσίγραφο εισβολής.

Το δεύτερο εμπόδιο είναι να συμφωνήσουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με το ρωσικό τελεσίγραφο.

Μπορεί ο Μακρόν να είναι πρόθυμος νΒ.α ικανοποιήσει τα ρωσικά αιτήματα, δεν συμβαίνει το ίδιο με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Μια τέτοια παράδοση άνευ όρων της Ουκρανίας:

  1. Aκυρώνει στην πράξη στρατηγικές πολλών ετών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ
  2. Η Ρωσία ακουμπά ξανά τα σύνορα με Πολωνία και “βλέπει” Ρουμανία
  3. Δημιουργούνται σφοδρές αντιπαραθέσεις εντός ΝΑΤΟ και εντός ΕΕ, η Ευρωατλαντική σχέση οδηγείται σε ρήξη.
  4. Η ΕΕ, Γαλλία και Γερμανία, σέρνονται σε επαναδιαπραγμάτευση της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφαλείας κάτι που θα δημιουργήσει υπαρξιακό πρόβλημα για το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη καθώς η Ρωσία απαιτεί μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, που θα αναγνωρίζει τη ρωσική σφαίρα επιρροής.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις Β.Πούτιν

 

Tags
Back to top button