Σε αινιγματικές δηλώσεις- παραίνεση προς το NATO προχώρησε την Παρασκευή, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος τόνισε ότι η Ατλαντική Συμμαχία πρέπει να εξετάσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ προς την κατεύθυνση της συνεργασίας.
Μάλιστα το θέμα φαίνεται να έχει μεγάλη ουσία και βάθος καθώς ο Ν.Κοτζιάς τόνισε επίσης ότι το NATO θα πρέπει να εξετάσει και τον μελλοντικό ρόλο του, αν δηλαδή θα παραμείνει μια αμιγώς διατλαντική συμμαχία ή θα εξελιχθεί σε διεθνή.
Επιπλέον, ο Ν.Κοτζιάς επισήμανε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες δομές ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (έμμεση αναφορά στον σχεδιασμό Ελλάδας για δημιουργία ενός «ΟΑΣΕ» του Νότου με έδρα τη Ρόδο).
Οι προτάσεις του Ν.Κοτζιά έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του NATO στις Βρυξέλλες.
Ο ΥΠΕΞ ζήτησε, συγκεκριμένα, το NATO να εξετάσει τη σχέση του με το Ισραήλ, ώστε η Ιερουσαλήμ να αισθανθεί αρκετά ασφαλής προκειμένου να προωθήσει τη λύση των δύο κρατών.
Στο βάθος βέβαια υπάρχει η ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη στη Συρία και στη Μεσόγειο, η ιρανική απειλή και η Χεζμπολάχ!
Όπως έχει αναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ εδώ και ημέρες, όλοι στη Μ.Ανατολή βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη ενώ το Ισραήλ έχει ξεκινήσει μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις σε δύο μέτωπα ενώ βρίσκεται σε επιφυλακή σε τρίτο.
Είχαμε αναφέρει και στο άρθρο μας την ύπαρξη τέτοιων σεναρίων… ενώ ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν κατηγόρησε ανοιχτά τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θέλει να εγκαθιδρύσει «μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία».
Υπενθυμίζουμε ότι ο ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρόσφατα είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ αποδέχεται την πρόσκληση για αποστολή μόνιμης αντιπροσωπείας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες.
«Ανακοινώνω ότι το Ισραήλ θα αποδεχθεί την πρόσκληση για αποστολή αντιπροσωπείας στο προσεχές μέλλον,» είχε δηλώσει ο Νετανιάχου.
«Η σύσφιξη των δεσμών με τις 28 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ήταν «κάτι για το οποίο προσπαθήσαμε για αρκετά χρόνια,» πρόσθεσε.
Ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε επίσης ότι η απόφαση για την αποστολή μόνιμης αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ πάρθηκε αφού πρώτα η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, ήρε το βέτο που είχε θέσει σχετικά με την συμμετοχή του Ισραήλ στην Συμμαχία.
Για την συνεργασία με κράτη εκτός Συμμαχίας, όπως το Ισραήλ, απαιτείται ομόφωνη απόφαση όλων των μελών του ΝΑΤΟ.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην ΕΕ, David Walzer, θα προεδρεύσει της μόνιμης αποστολής στις Βρυξέλες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου εξωτερικών του Ισραήλ Emmanuel Nahshon.
Προηγουμένως, το ΝΑΤΟ εξέδωσε ανακοίνωση κατά την οποία «η Βορειοατλαντική Συμμαχία προχώρησε στην αποδοχή του αιτήματος εγκαθίδρυσης επίσημης ισραηλινής αποστολής στην έδρα του ΝΑΤΟ»
«Το Ισραήλ είναι ένας δραστήριος εταίρος της Συμμαχίας σαν μέλος του Μεσογειακού Διαλόγου του ΝΑΤΟ, ο οποίος ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1994,» ανέφερε η ανακοίνωση.
«Από την υιοθέτηση της νέας πολιτικής συνεργασίας στου ΝΑΤΟ το 2014 υπήρχε επίσημη πρόσκληση στο Ισραήλ. Όμως το Ισραήλ δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα γιατί υπήρχε τουρκικό βέτο εναντίον του,» δήλωσε ο Steiner.
Αφήνοντας μια έμμεση πλην σαφή αιχμή προς τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ζήτησε να προχωρήσει η ευρωατλαντική προοπτική για Σκόπια και Βοσνία, ο κ. Κοτζιάς είπε (αναφερόμενος προφανώς στην κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια) ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει εφόσον υιοθετηθούν κανόνες δημοκρατικής συναίνεσης και καλής εποικοδομητικής γειτονίας.
Τον Νίκο Κοτζιά ανέμενε στην είσοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο στρατιωτικός αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, αντιστράτηγος Ζαχαριάδης.
Σύμφωνα με άρθρο του Βασίλη Νέδου στην Καθημερινή, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του NATO την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας ήταν ίσως ο πλέον άνετος σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συναδέλφους του σχετικό με το κεντρικό θέμα, που είναι η χρηματοδότηση.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, αμέσως αφού πέρασε το κατώφλι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, έθεσε ευθέως και επιτακτικά το ζήτημα της άμεσης αύξησης των αμυντικών δαπανών των χωρών – μελών.
Μάλιστα οι ΗΠΑ ζητούν να δουν ταχέως κάτι σαν έκθεση προόδου εντός διμήνου.
Υπό αυτή την έννοια, ο κ. Ν. Κοτζιάς δεν είχε παρά να εκθέσει την ανταπόκριση της Ελλάδας και στους τρεις στόχους τους οποίους επανέλαβε χθες και ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ: Μετρητά, συμμετοχή και αύξηση των δυνατοτήτων.
Επίσης, η εγγύτητα αλλά και τα – περιορισμένα αλλά υπαρκτά και επεκτεινόμενα – διπλωματικά δίκτυα της Ελλάδας στην περιοχή ΜΕΝΑ (Μέση Ανατολή – Βόρεια Αφρική), η οποία αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την ασφάλεια της Ευρώπης, άρα και το NATO, καθιστούν τη σημασία της Αθήνας στρατηγικής αξίας για τα δυτικά συμφέροντα στην περιοχή.
Δείτε και τις δηλώσεις του υπουργού