Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Βέλγιο: Οι αρχές συνιστούν να μην χρησιμοποιούν οι πολίτες τις υφασμάτινες μάσκες που διένειμε δωρεάν η κυβέρνηση

Οι υγειονομικές αρχές του Βελγίου προέτρεψαν τους πολίτες να μη χρησιμοποιούν πλέον τα εκατομμύρια υφασμάτινων μασκών που διένειμε πέρυσι η κυβέρνηση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εισπνεύσουν τοξικές ουσίες.

«Δεν συστήνεται πλέον να χρησιμοποιούνται τα αποθέματα των μασκών Avrox», αναφέρεται σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη στον υπουργό Υγείας Φρανκ Βάντερμπρικε και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας (CSS).

Ο υπουργός αποφάσισε να συμμορφωθεί με αυτή τη σύσταση, σύμφωνα με το γραφείο του, και στο εξής οι Βέλγοι καλούνται να μη χρησιμοποιούν αυτές τις μάσκες, μέχρι να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα μιας συμπληρωματικής μελέτης για την πιθανή τοξικότητά τους.

Τον Ιούνιο του 2020, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, η εταιρεία Avrox του Λουξεμβούργου παρέδωσε στο Βέλγιο 15 εκατομμύρια τέτοιες πλενόμενες, υφασμάτινες μάσκες. Μολονότι διετίθεντο δωρεάν από τα φαρμακεία, δεν γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, μόνο το ένα τρίτο από αυτό το απόθεμα μοιράστηκε στους πολίτες.

Το CSS έκανε λόγο για παρουσία νανοσωματιδίων αργύρου και διοξειδίου του τιτανίου, ουσίες που είναι «πιθανόν καρκινογόνες (κατηγορία 2Β)». Για τον λόγο αυτό, συνεχίζει η επιστολή που στάλθηκε στο υπουργείο την Τρίτη, «συστήνεται να μη χρησιμοποιούνται υφάσματα που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου στις στοματικές μάσκες».

Όσον αφορά τον άργυρο, η παρουσία του, ακόμη και σε μορφή πολύ μικρών σωματιδίων, ενέχει τον κίνδυνο «εισπνοής» του και η υπηρεσία συνιστά επίσης να ληφθούν οι ανάλογες προφυλάξεις.

Την περασμένη άνοιξη, η ανάθεση της παραγωγής μασκών στην εταιρεία Avrox προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στο Βέλγιο. Η Εισαγγελία των Βρυξελλών ερευνά εδώ και οκτώ μήνες τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξασφάλισε η εταιρεία το συμβόλαιο, ύψους άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Πολλά βελγικά υφαντουργεία υποστήριζαν ότι η εταιρεία του Λουξεμβούργου δεν τηρούσε τις υγειονομικές απαιτήσεις στην παρασκευή του προϊόντος.

Σήμερα, η Avrox διαβεβαίωσε ότι οι μάσκες της «πληρούν όλες τις εθνικές και ευρωπαϊκές νόρμες».

Ο υπουργός Υγείας του Βελγίου είχε εκτιμήσει τον Ιούνιο ότι οι μάσκες αυτές δεν ενείχαν κάποιον κίνδυνο, υπενθύμισε το πρακτορείο Belga.

Tags
Back to top button