Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Βαλλιστικοί πύραυλοι Precision Strike Missile για τους ελληνικούς εκτοξευτές M270 MLRS και «Άγιος ο Θεός» για τους Τούρκους

Όπως  κλιμάκιο Ελλήνων αξιωματικών επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρακολουθήσει μία ζωντανή επίδειξη των ικανοτήτων του πυραύλου PrSM (Precision Strike Missile) από αμερικανικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MLRS) τύπου HIMARS. Αυτό τουλάχιστον είχαν αναφέρει ξένες δημοσιογραφικές πηγές.

Νέα επίθεση με ATACMS κατά της Κριμαίας-«Λύγισαν» οι Γερμανοί και έδωσαν το ΟΚ στο Κίεβο να πλήττει τη Ρωσία

Ποιος Είναι ο Πύραυλος PrSM;

Δεδομένου αυτού, θα άξιζε να ρίχναμε μια ματιά στον πύραυλο PrSM μιας και είναι πολύ πιθανό να αποκτηθεί στο προσεχές μέλλον από τον ελληνικό στρατό για τους ελληνικούς πολλαπλούς εκτοξευτές αμερικανικής παραγωγής.

Αρχικά να σας ενημερώσουμε πως ο πύραυλος PrSM είναι ένα βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς, δηλαδή ίδιας κατηγορίας με τον πύραυλο MGM-140 ATACMS που έχουν αποστείλει σε μεγάλη ποσότητα οι Αμερικανοί στο Κίεβο. Ο ATACMS χρησιμοποιείται πολύ συχνά από τους ουκρανικούς HIMARS κατά κρίσιμων ρωσικών στόχων και μέχρι στιγμής έχει επιδείξει υψηλή αποτελεσματικότητα στο πεδίο της μάχης.

Στην πραγματικότητα, το αμερικανικό Πεντάγωνο σκοπεύει να αντικαταστήσει τον ATACMS με τον νεότερο βαλλιστικό πύραυλο PrSM, οπότε αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για ένα συνολικά ισχυρότερο πυρομαχικό. Η πλήρης ονομασία του είναι Precision Strike Missile, δηλαδή «Πύραυλος Πλήγματος Ακριβείας» και υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια από τον προκάτοχό του.

Ο PrSM είναι ένα νέο αμυντικό προϊόν. Ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος ανέπτυξε το σύστημα, παρέλαβε την πρώτη παρτίδα μόλις τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Το πρωτότυπο του πυραύλου PrSM πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική πτήση του στα τέλη του 2019, ενώ η ανάπτυξη του όπλου ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2016. Οι εταιρείες-κολοσσοί Lockheed Martin, Boeing και Raytheon συνεργάστηκαν για να τον αναπτύξουν.

Στις πολύ ενδιαφέρουσες τεχνικές προδιαγραφές, να σημειώσουμε πως πρόκειται για ένα πύραυλο μήκους 4 μέτρων και διαμέτρου 17 ιντσών. Το βάρος του φτάνει τα 90 κιλά, ενώ η εμβέλεια πυρός του μέχρι στιγμής λέγεται πως είναι περίπου 500 χιλιόμετρα. Και λέμε μέχρι στιγμής διότι τον Ιούνιο του 2020 ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε δοκιμές σε μία αναβαθμισμένη έκδοση παρατεταμένης εμβέλειας, η οποία ίσως αυξήσει το βεληνεκές του όπλου στα 1.000 χιλιόμετρα. Καταλαβαίνετε πως κάτι τέτοιο θα πολλαπλασίαζε τις δυνατότητες του ελληνικού πυροβολικού και συγκεκριμένα των εκτοξευτών M270 MLRS που διαθέτει ο ελληνικός στρατός και είναι συμβατοί με τον πύραυλο.

Τρομερό Βίντεο: Ουκρανική ομοβροντία ATACMS καταστρέφει ρωσικό S-400 που μανιωδώς προσπαθούσε να επιβιώσει

Για να συγκρίνετε, ο ATACMS επιδεικνύει εμβέλεια πυρός που φτάνει τα σχεδόν 300 χιλιόμετρα. Ο PrSM εκτός από μεγαλύτερη εμβέλεια και ακρίβεια έχει και πιο συμπαγή σχεδιασμό συγκριτικά με τον ATACMS, γεγονός που επιτρέπει στους εκτοξευτές να εκτοξεύουν δύο-δύο τους πυραύλους. Μέχρι σήμερα, οι εκτοξευτές M270 και HIMARS εκτοξεύουν έναν-έναν τους πυραύλους ATACMS λόγω του μεγάλου μεγέθους τους.

 

Tags
Back to top button