
H λήψη πρωτεϊνών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα βοηθήματα στην προσπάθεια απώλειας σωματικούς βάρους και ειδικότερα οι φυτικές είναι αυτές που θα κάνουν τη διαφορά.
Ο λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο μακροθρεπτικό συστατικό βοηθά να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί η μυϊκή μάζα, η οποία είναι μεταβολικά ενεργή, δηλαδή «καίει» θερμίδες.
Παράλληλα, οι πρωτεΐνες διασπώνται αργά κατά την πέψη, βοηθώντας στη διαχείριση της πείνας και της λιγούρας. Αν και οι δημοφιλέστερες πηγές πρωτεϊνών στη διατροφή μας είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά και το ψάρι, πρωτεΐνες μπορούμε να πάρουμε και από φυτικές τροφές.
Μάλιστα, οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης παρέχουν επιπλέον οφέλη, αφού συνδυάζονται με χορταστικές φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν ενάντια στις φλεγμονές.
Αναλυτικά:
Φακές: Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές παρέχει 18 γραμμάρια πρωτεϊνών. Εκτός από την κλασική σούπα, μπορείτε να τις καταναλώσετε επίσης ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό σε ένα κυρίως γεύμα.
Σπόροι: Ο λιναρόσπορος, οι σπόροι τσία και οι κολοκυθόσποροι, παρά το μικρό τους μέγεθος, παρέχουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης που φτάνει μέχρι και τα 9 γραμμάρια ανά μισό φλιτζάνι. Μπορείτε να τους προσθέσετε στα δημητριακά, στις σαλάτες ή στα smoothies.
Ξηροί καρποί: Eίναι ένα θρεπτικά πυκνό σνακ, αφού παρέχουν ταυτόχρονα πρωτεΐνες, φυτικές ίνες αλλά και καλά λιπαρά. Ενδεικτικά, ένα τέταρτο του φλιτζανιού φιστίκια παρέχει 7-9 γραμμάρια πρωτεϊνών.
Ενταμάμε (φασολάκια σόγιας): Μία μερίδα ενταμάμε παρέχει 20 γραμμάρια πρωτεϊνών αλλά και ασβέστιο, μαγγάνιο και φώσφορο, μέταλλα που ενισχύουν την υγεία του σκελετού και των μυών.
Φασόλια: Όπως και οι φακές, έτσι και τα φασόλια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Επίσης, ο μοναδικός συνδυασμός πρωτεϊνών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών που παρέχουν καταστέλλει την όρεξη και συμβάλλει στον έλεγχο των ορμονών της πείνας.