Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Αυτές είναι οι 3 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Σε μελέτη που έγινε στην Κίνα, σε άνδρες και γυναίκες  και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Asia Pacific Journal of Clinical Oncology, φαίνεται πως λαχανικά όπως το σκόρδο, τα πράσα και τα κρεμμύδια -συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.


Στην μελέτη εξετάστηκαν 833 ασθενείς που ανέπτυξαν ορθοκολικό καρκίνο και άλλα 833 υγιή άτομα ίδιας ηλικίας, και περιοχής διαμονής. Οι δημογραφικές και διαιτητικές πληροφορίες συγκεντρώθηκαν μέσω προσωπικών συνεντεύξεων χρησιμοποιώντας ένα επικυρωμένο ερωτηματολόγιο κατανάλωσης τροφίμων.

Οι πιθανότητες για καρκίνο του παχέος εντέρου ήταν κατά 79% χαμηλότερο στα άτομα που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες λαχανικών allium σε σύγκριση με αυτά που κατανάλωναν χαμηλές ποσότητες.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έρευνά μας φαίνεται να υπάρχει μια τάση: όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα των λαχανικών allium, τόσο καλύτερη είναι η προστασία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτη Δρ Zhi Li, από το Πρώτο Νοσοκομείο του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Κίνας.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Γενικά, τα παρόντα ευρήματα ρίχνουν φως στην πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω της παρέμβασης στον τρόπο ζωής, η οποία αξίζει περαιτέρω διεξοδικές έρευνες».


Η συσχέτιση ήταν σημαντική τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Αυτό είναι ενδιαφέρον, διότι σε μερικές προηγούμενες μελέτες παρατηρήθηκαν διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.

Το σκόρδο

Πολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε ένα συστατικό του σκόρδου που θεωρείται ότι έχει ευεργετική δράση, την αλλισίνη. Η αλλισίνη, οι παραγόμενες ενώσεις από αυτήν αλλά και άλλες ενώσεις του σκόρου φαίνεται πως συμβάλλουν στα αντικαρκινικά αποτελέσματα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά προσβολής από καρκίνο του παχέος εντέρου είναι χαμηλά σε περιοχές όπου το σκόρδο καταναλώνεται συχνότερα όπως τα Βαλκάνια, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Αίγυπτος, η Ινδία και η Κίνα.

Η βιβλιογραφία προτείνει 4 γραμμάρια σκόρδου ημερησίως (αντιστοιχεί σε 1 σκελίδα) ή μια ταμπλέτα 300 mg αποξηραμένης σκόνης (με 1,3% αλλισίνη).

Χρειάζεται προσοχή διότι το σκόρδο μπορεί να αυξήσει την αιμορραγία όταν λαμβάνεται μαζί με αντιπηκτικά φάρμακα.

Tags
Back to top button