Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Αυτά είναι τα τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν την τεστοστερόνη

Νέα μελέτη που διενεργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Worcester και δημοσιεύθηκε στο Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, υποστηρίζει ότι η διατροφή χαμηλών λιπαρών μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες κατά 10-15%.

Τα βέλτιστα επίπεδα τεστοστερόνης είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία των ανδρών, καθώς η χαμηλή τεστοστερόνη συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και νόσου Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, τα υγιή επίπεδα τεστοστερόνης είναι σημαντικά για την αθλητική απόδοση των ανδρών, την ψυχική και σεξουαλική τους υγεία.

Καθώς από τη δεκαετία του 1970 παρατηρείται μείωση στον μέσο όρο των επιπέδων τεστοστερόνης στους άνδρες και τα ποσοστά υπογοναδισμού (ο ιατρικός όρος για τη χαμηλή τεστοστερόνη) αυξάνονται, οι διατροφικές στρατηγικές χαμηλού κινδύνου θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια χρήσιμη θεραπεία.

Η μελέτη αυτή αποτελεί μια συστηματική επανεξέταση και μετα-ανάλυση, που συνδυάζει τα αποτελέσματα έξι καλά ελεγχόμενων μελετών με συνολικά 206 συμμετέχοντες. Κατά τη διάρκεια των μελετών, οι άνδρες ακολούθησαν διατροφή υψηλών λιπαρών (40% λιπαρά) και έπειτα χαμηλών λιπαρών (20% λιπαρά), με τους επιστήμονες να διαπιστώνουν ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης των συμμετεχόντων μειώθηκαν κατά 10-15%. Ιδιαίτερα αποθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα για τις χορτοφαγικές διατροφές χαμηλών λιπαρών, καθώς προκαλούσαν μείωση της τεστοστερόνης έως και κατά 26%.

Οι συγγραφείς συνέδεσαν τα αποτελέσματά τους με παρόμοιες μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε ανθρώπους και ποντίκια, οι οποίες είχαν βρει ότι η υψηλή πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τους ξηρούς καρπούς μπορεί να ενισχύει την παραγωγή τεστοστερόνης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πολυακόρεστα λιπαρά είναι περισσότερο επιρρεπή στην οξείδωση, η οποία προκαλεί κυτταρική βλάβη.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες σε αυτόν τον σημαντικό τομέα, με τον επικεφαλής ερευνητή, Joseph Whittaker να τονίζει πως «μέχρι να συμβεί αυτό, καλό θα είναι οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη να αποφεύγουν τη διατροφή χαμηλών λιπαρών».

Tags
Back to top button