Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Αρσενικό στο ρύζι: Με ποια μέθοδο μαγειρέματος θα το απομακρύνετε

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο επειδή μαγειρεύουν το ρύζι με λάθος τρόπο, προειδοποιούν οι ειδικοί.


Πειράματα δείχνουν ότι μια συνήθης μέθοδος μαγειρέματος του ρυζιού, το βράσιμο σε ρηχό σκεύος με λίγο νερό, είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε έκθεση σε ίχνη αρσενικού, ενός δηλητηρίου που μολύνει το ρύζι κατά την καλλιέργειά του λόγω βιομηχανικών τοξινών και παρασιτοκτόνων.

Το αρσενικό συνδέεται με ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι διαταραχές ανάπτυξης.

Μέχρι τώρα οι ειδικοί πίστευαν πως όταν το ρύζι μαγειρεύεται απομακρύνεται κάθε ίχνος του χημικού στοιχείου, όμως τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά…

Ο Άντι Μέχαργκ, καθηγητής επιστημών βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κουίνς, στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, δοκίμασε τρεις διαφορετικές μεθόδους μαγειρέματος ώστε να διαπιστώσει ποια απομακρύνει αποτελεσματικότερα το αρσενικό από το ρύζι. Η δοκιμή έγινε στο πλαίσιο της εκπομπής Trust Me, I’m a Doctor του BBC.
Μέθοδος 1


Ο καθηγητής χρησιμοποίησε νερό και ρύζι σε αναλογία 2:1 (δύο φλιτζάνια νερό για ένα φλιτζάνι ρύζι) αφήνοντας το νερό να εξατμιστεί σταδιακά. Αυτή είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούν σήμερα οι περισσότεροι. Το αποτέλεσμα ήταν να παραμείνει στο ρύζι η μεγαλύτερη ποσότητα αρσενικού.
Μέθοδος 2

Ο καθηγητής χρησιμοποίησε νερό και ρύζι σε αναλογία 5:1 (πέντε φλιτζάνια νερό για ένα φλιτζάνι ρύζι) βράζοντας το ρύζι και σουρώνοντάς το όταν ήταν έτοιμο, όπως συνηθίζουμε να κάνουμε με τα μακαρόνια. Με αυτή τη μέθοδο η ποσότητα αρσενικού μειώθηκε αισθητά, συγκεκριμένα κατά 50%.
Μέθοδος 3

Ο καθηγητής άφησε το ρύζι σε ένα μπολ με νερό όλη νύχτα πριν το βράσει. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να μειώσει την παρουσία του αρσενικού σε ποσοστό 80%.

Καλό είναι λοιπόν να αφήνετε το ρύζι να μουλιάσει αποβραδίς και την επομένη να το μαγειρεύετε χρησιμοποιώντας αρκετό φρέσκο νερό.

Πηγή:iatropedia.gr

Tags
Back to top button