Μετά από ένα ''μπαρουτοκαπνισμένο'', τραυματικό καλοκαίρι για τον ίδιο, μα προπάντων για την πατρίδα που βίωσε μια πρωτόγνωρη οικολογική καταστροφή λόγω ελλιπούς έως ανύπαρκτης αντιπυρικής προστασίας από το κράτος, είδαμε τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ να επιλέγει τον εύκολο δρόμο.
Τον δρόμο της παροχολογίας που του επέτρεψε να ξεδιπλώσει την... προεκλογική στρατηγική του για την Ελλάδα και πέραν του 2023 έχοντας προφανώς επίγνωση ότι απευθύνεται στον τρίτο πιο πιεσμένο λαό παγκοσμίως, σύμφωνα με σχετική έρευνα που διεξήχθη από τον ιστότοπο Compare the Market.
Στον πιο πιεσμένο και ταυτόχρονα πιο διψασμένο για παροχές, θα πρόσθετα εγώ, λαό παγκοσμίως... Γι' αυτό, με την μυρωδιά της καπνιάς απ' τις πυρκαγιές στα ρουθούνια μου και τον αχό της διαμάχης εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων στα αυτιά μου, ήλπιζα προσωπικά να βάλει τα δάχτυλά του επί των τύπων των ήλων για να ανακοινώσει τις τομές που θα κάνει σε συγκεκριμένα υπουργεία, για να διορθώσει τα κακώς κείμενα στην Εσωτερική και Εξωτερική πολιτική του.
Και βάζω σε τροχιά κριτικής και την Εξωτερική πολιτική, γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περιόρισε στην ομιλία του στον αποκλεισμό της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας (για λόγους αυτοάμυνας) και την αύξηση του αριθμού των Rafale (τα 18 θα γίνουν 24) από τη Γαλλία.
Αποφάσεις πολύ σημαντικές και παρήγορες αμφότερες (ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πρώτη). Ωστόσο τα θέματα που απασχολούν την Εξωτερικής μας πολιτικής είναι βαθύτερα και συνθετότερα από τα προαναφερθέντα, γιατί είναι θέματα ουσίας τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική στρατηγική μας.
Μια στρατηγική που εξακολουθεί από εποχής Σημίτη να στηρίζεται στον ''κατευνασμό'' της Τουρκίας (ο οποίος παραπέμπει στο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι) και καθρεφτίζει το πνεύμα ηττοπάθειας και φοβικότητας της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας στα κυρίαρχα εθνικά θέματα (Αιγαιακό, Κυπριακό, Θρακικό), όπως ακριβώς έκανε και η προκάτοχός της στην εξουσία.
Και όχι μόνο το καλλιεργεί, αλλά το εντάσσει στην πρωθυπουργική ''στρατηγική αμεριμνησίας'' και μυστικοπάθειας με κίνδυνο να βρεθούμε προ της δυσάρεστης έκπληξης σφετερισμού των δικαιωμάτων μας λόγω των τουρκικών τετελεσμένων.
Προς επιβεβαίωση του κινδύνου αυτού, αρκεί να σταθούμε στην τελευταία λεκτική επίθεση εναντίον μας του Τούρκου ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ (με αφορμή ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Σμύρνης για τα προβλήματα με την Ελλάδα), όπου έκανε αναφορά και στη Θράκη.
Και η αναφορά του αυτή δυναμιτίζει το υπάρχον σ' αυτήν κλίμα σχετικής ομαλότητας, αφού -- στις προηγηθείσες προβοκάτσιες και κινήσεις υπονόμευσης της ειρηνικής συμβίωσης Χριστιανών-Μειονοτικών -- επιχειρεί να προσθέσει καινούργιες ενθαρρύνοντας τα ταραχοποιά στοιχεία (τους ''αγγελιοφόρους'' της Άγκυρας, δηλαδή) να πιέζουν έντονα μέσα και έξω από την Ελλάδα για αναγνώριση ''τουρκικής'' μειονότητας σε Θράκη και Δωδεκάνησα.
- [...] Η Ελλάδα - παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ, χωρίς να υπολογίζει τις αξίες της ΕΕ, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συνθήκες - δυστυχώς, συνεχίζει να εφαρμόζει καταπιεστικά μέτρα σε βάρος της τουρκικής μειονότητας που ζει στη Δυτική Θράκη, τη Ρόδο και την Κω..., απεφάνθη ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.
Τι θέλει να πει ο... ποιητής; Σίγουρα δεν τείνει κλάδο ελαίας προς την χώρα μας, αλλά την προειδοποιεί μέσω των ''φίλων του Ερντογάν'' στην ΒΑ ελληνική Περιφέρεια να ικανοποιήσει το χρονίζον αυτό αίτημα των εκλεκτών της οι οποίοι είναι ψηφοφόροι του DEB-ΚΙΕΦ (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης, Φιλίας) μέσω των οποίων η Τουρκία διακινεί την προπαγάνδα της στη Θράκη με τη βοήθεια τουρκόψυχων επιχειρηματικών, δημοσιογραφικών και πολιτικών κύκλων οι οποίοι κάνουν τη ''βρώμικη'' δουλειά με τις πλάτες του Προξενείου Κομοτηνής και όχημα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σημειωτέον ότι ''διακεκριμένες'' θέσεις στους κύκλους αυτούς έχουν η πρόεδρος του DEB Τσιντέμ Ασάφογλου, στελέχη της ΒΑΤΟΒ ('''Ένωσις Φοιτητών Δυτικής Θράκης''), ο εκδότης της εφημερίδας ''Μιλλέτ'' της Ξάνθης Τζεγκίζ Ομέρ, ο πρόεδρος της ''Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Δ. Θράκης'' Αιντίν Αχμέτ, η εκδότρια της εφημερίδας ''Γκιουντέμ'', οι ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης Ιμπραήμ Σερίφ και Αχμέτ Μετέ και όχι μόνο.
Γιατί, κοντά σ' αυτούς ανταγωνίζονται για τα ''Εύγε'' της Άγκυρας ο γνωστός για τον ανθελληνισμό του επιχειρηματίας και πρόεδρος του ''Συλλόγου Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Τούρκων Ελλάδας'' (YUNTÜRK) Φερούχ Οζκάν (φίλος του Τ. Ερντογάν) με τον γιο του Χασάν (δημοσιογράφο της Yeni Şafak, του τηλεοπτικού καναλιού Rumeli TV της Κωνσταντινούπολης και επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών Ρούμελης [RUBASAM]), η φίλη του Τουρκοκύπρια καθηγήτρια στα Κατεχόμενα Εμετέ Γκιοζουγκιουζελί, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσουλμάνων Διδυμοτείχου Σουλεϊμάν Ματζούρ, ο δημοσιογράφος Σεζέρ Ριζά και ο κροίσος επιχειρηματίας Λεβέντ Σαδίκ, γιος του εκλιπόντα εθνικιστή πολιτικού Αχμέτ Σαδίκ.
Στον υπάρχοντα κίνδυνο που ελλοχεύει λόγω της στράτευσης όλων αυτών στο τουρκικό όραμα αναγνώρισης ''τουρκικής'' μειονότητας (η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για μελλοντική διεκδίκηση της αυτονομίας και ανεξαρτησίας της Θράκης), προστέθηκε τελευταία και η απόφαση του αυτοαποκαλούμενου ''τουρκικού'' κόμματος DEB (που ίδρυσε το '91 ο Αχμέτ Σαδίκ) να κατέβει (ως υποψήφιο σε Ξάνθη-Κομοτηνή) στις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα.
Αυτό από μόνο του είναι άκρως ανησυχητικό γιατί δεν είναι τυχαίο πολιτικό κόμμα, αλλά ελεγχόμενο πλήρως από την Άγκυρα και ταυτισμένο ιδεολογικά με την στρατηγική εκτουρκισμού του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, η θρασύτητα του οποίου δεν αναχαιτίστηκε από καμιά κυβέρνηση μέχρι τώρα.
Κι αυτό, δυστυχώς, είναι που έδωσε ώθηση τώρα στο τουρκόφρονο κόμμα να βάλει πλώρη για το Ελληνικό Κοινοβούλιο (όπως έκανε ήδη γνωστό η Çiğdem Asafoğlu, η πρόεδρός του, σε συνέντευξη Τύπου στην Κομοτηνή την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021 με αφορμή την 30η επέτειο από την ίδρυση του DEB-ΚΙΕΦ).
- [...] Είμαστε ευγνώμονες στην μητέρα πατρίδα την Τουρκία, είπε χαρακτηριστικά δηλώνοντας ''νομιμοφροσύνη'' στο τουρκικό κράτος κάτω απ' την μύτη των ελληνικών Αρχών, και συνέχισε. Χρησιμοποιούμε το δικαίωμά μας για δημοκρατική δράση. Όλοι πρέπει να αποδεχτούν ότι το DEB-ΚΙΕΦ έχει θέση στο ελληνικό σύστημα...
Όπερ σημαίνει ότι θα έχουμε εφεξής άλλο ένα πρόβλημα στο κεφάλι μας που μπορεί να κλιμακωθεί επικίνδυνα αν το υποτιμήσει η πολιτική ηγεσία και δεν το αντιμετωπίσει σοβαρά (δεν σταματήσει, δηλαδή, να ανέχεται την τουρκική προπαγάνδα η οποία αυγατίζει τους ψηφοφόρους του εν λόγω εθνικιστικού κόμματος) , αφού είναι φανερό ότι η Τουρκία έβαλε πλώρη για τη δημιουργία τετελεσμένων.
Τετελεσμένων όχι μόνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη Θράκη όπου εκπροσωπείται εθνικά ο τουρκικός αναθεωρητισμός (μετά τον αυτοπροσδιορισμό του DEB ως ''τουρκικό κόμμα'') απ' το ισχυρότερο όπλο της στην Ελλάδα, το κόμμα που στις προσεχείς εκλογές θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις μειονοτικές ψήφους των ''Γκρίζων Λύκων'' (εθνικιστών μειονοτικών) της Θράκης, για να μπει στην ελληνική Βουλή και να εκπέμπει απευθείας από αυτήν τις θέσεις της Άγκυρας.
Βορίδης για τα μέτρα Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: «Hταν κάτι που δεν το περιμέναμε»
Για τα δεδομένα αυτά μας είχε προϊδεάσει ήδη απ' το καλοκαίρι το ΥΠΕΞ της Τουρκίας, όταν τη δεύτερη μέρα του Αυγούστου κατηγόρησε την Αθήνα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης κάνοντας λόγο παράλληλα και για πολιτική καταπίεσης που ασκείται στον τομέα της εκπαίδευσης σε βάρος της μειονότητας Δυτικής Θράκης, για να εισπράξει την οργισμένη απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ότι ''διαστρεβλώνει την πραγματικότητα με αβάσιμες κατηγορίες''.
Καταληκτικά, θα ήθελα να προσθέσω μια λεπτομέρεια που έχει τη σημασία της για τα σχέδια των Τούρκων. Η λεπτομέρεια αυτή έχει να κάνει με την επιρροή που ασκούν υπολογιστικά στον έτερο γείτονά τους τη Βουλγαρία, τους μουσουλμάνους κατοίκους της οποίας παρότρυνε επίμονα από καιρό το τουρκικό ΥΠΕΞ να συμμετάσχουν μαζικά στην απογραφή που θα γίνει μεταξύ 6 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου.
Να συμμετάσχουν μαζικά και να δηλώσουν ότι είναι ''Τούρκοι μουσουλμάνοι πολίτες με μητρική γλώσσα την τουρκική'', πράγμα που αποκαλύπτει τον απώτερο στόχο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Ταγίπ Ερντογάν να παρουσιάσουν ενισχυμένη δημογραφικά την εκεί τουρκική μειονότητα. Και αυτό προς εργαλειοποίηση της πολιτικής του επεκτατισμού την οποία ασκεί με εντεινόμενους ρυθμούς η Τουρκία στα Βαλκάνια, μέρος των οποίων είναι και η ελληνική Θράκη...
Κρινιώ Καλογερίδου (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)