Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Απειλή για την Ελλάδα;-Η δήλωση Μπαχτσελί για ακύρωση συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών και το σχέδιο έξωσης χιλιάδων Σύριων

Ως γνωστόν, σε πρόσφατη ομιλία του ο Γκρίζος Λύκος Ντεβλέτ Μπαχτσελί παρουσίασε ως απειλή για την Τουρκία τους μετανάστες και ζήτησε την επιστροφή των αιτούντων άσυλο στη Συρία.

Αμέσως ο ίδιος ανέφερε τον τερματισμό της Συμφωνίας Επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών με την ΕΕ δρώντας όμως πιθανότατα ως “ λαγός” του Ερντογάν.

Σχέδιο απέλασης χιλιάδων Σύριων από την Τουρκία και ο κίνδυνος μεγάλων ροών προς Ελλάδα;

Χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία φοβούνται ότι μπορεί να τους αφαιρεθεί η τουρκική υπηκοότητα εν μέσω φημών ότι η διαδικασία έχει ήδη συμβεί σε 5.000 Σύριους.

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές ανέφεραν ότι οι κατάλογοι όσων πρόκειται να αφαιρεθεί η υπηκοότητα θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες και θα περιλαμβάνουν πολλές εθνικότητες, όχι μόνο Σύριους.

Αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τους ισχυρισμούς αυτούς, έκθεση της τουρκικής κυβέρνησης έχει πυροδοτήσει φόβους μεταξύ Σύριων με τουρκική υπηκοότητα εν μέσω ενός κύματος αντιπροσφυγικών συναισθημάτων στην Τουρκία.

Μετά τον σχηματισμό της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές στα μέσα του 2023, μια εκστρατεία απέλασης Σύριων βρίσκεται σε εξέλιξη με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεσμεύεται να επιστρέψει «οικειοθελώς» ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες στη χώρα τους.

Οι Σύροι αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη ομάδα προσφύγων στην Τουρκία και μετά την επανεκλογή του Ερντογάν, δεκάδες χιλιάδες φέρεται να έχουν επιστρέψει βίαια στη βόρεια Συρία.

Ένας Σύριος δάσκαλος που είχε λάβει την τουρκική υπηκοότητα μίλησε ανώνυμα στην αραβόφωνη ιστοσελίδα του , σχετικά με τους φόβους του:

"Γιατί να ανακαλέσουν την υπηκοότητα χωρίς καμία νομική βάση;

Εάν η αφαίρεση της υπηκοότητας είναι τόσο εύκολη, ποιος θα μας διασφαλίσει ότι δεν θα αφαιρεθεί η υπηκοότητα από όλους τους Σύριους εάν αλλάξει η κυβέρνηση στην Τουρκία και μπει ένα κόμμα που δεν τους καλωσορίζει;" τονίζει ο ίδιος.

Ο Τούρκος δικηγόρος Abdulkadir Fleifel είπε ότι "η ιθαγένεια δεν θα ανακληθεί  εάν τα έγγραφα δεν είναι αυθεντικά ή πλαστά ή λόγω ζητημάτων που σχετίζονται με την κρατική ασφάλεια.

Διαφορετικά, ο κάτοχος της ιθαγένειας θα λογοδοτήσει για παραβιάσεις ή εγκλήματα διέπραξε μετά την απόκτηση της υπηκοότητας με τον ίδιο τρόπο όπως κάθε Τούρκος πολίτης».

Τουρκικά παιχνίδια για διώξει ο Ερντογάν ένα εκατομμύριο Σύριους  

Σύμφωνα με απόφαση του 2009, η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να ανακαλέσει την υπηκοότητα εάν οι αιτούντες παρείχαν ψευδείς πληροφορίες ή έγγραφα στις αιτήσεις τους.

Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν την εργασία για μια ξένη χώρα ενάντια στα συμφέροντα της Τουρκίας, την εξυπηρέτηση μιας εχθρικής χώρας κατά τη διάρκεια του πολέμου, τη στρατιωτική θητεία σε μια ξένη χώρα χωρίς άδεια, τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων ή τη διεξαγωγή πράξεων για λογαριασμό τρομοκρατών ή τη χρηματοδότησή τους.

Ο Ahmed Hassan, ένας ερευνητής ειδικευμένος στις τουρκικές υποθέσεις ανέφερε ότι από τότε που σχηματίστηκε η σημερινή τουρκική κυβέρνηση, ο υπουργός Εσωτερικών Ali Yerlikaya υιοθέτησε αυτό που αποκαλεί «διορθωτική γραμμή» για τις άδειες υπηκοότητας και παραμονής.

“Έχει ξεκινήσει έρευνες για αιτήσεις ιθαγένειας και περιπτώσεις όπου έχει χορηγηθεί υπηκοότητα, για να αντιμετωπίσει περιπτώσεις στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν πλαστά έγγραφα ή έχουν διαπραχθεί άλλες παραβιάσεις”, λέει ο Χασάν.

Για όσους πληροφορούνται ότι έχει αφαιρεθεί η υπηκοότητά τους, ο Χασάν λέει ότι θα έχουν ένα τρίμηνο παράθυρο για να διορίσουν δικηγόρους για να υποβάλουν αίτηση για την αποκατάσταση της υπηκοότητάς τους.

Αυτά όμως είναι οθωμανικά παιχνίδια και οι Τούρκοι ετοιμάζονται σταδιακά να εξωθήσουν σε μετακίνηση μερικές χιλιάδες στην αρχή Σύριων μεταναστών και των πολλών χιλιάδων στην συνέχεια δημιουργώντας πανικό, διότι η γειτονική χώρα έχει σοβαρό πρόβλημα ανεργίας, πληθωρισμό 75% επίσημα και ανεπίσημα 180%, και ο Τούρκος πρόεδρος έχασε τις δημοτικές εκλογές πρόσφατα.

Το ερώτημα που υπάρχει εδώ είναι ένα, εφόσον πάρουν το μήνυμα οι χιλιάδες Σύριοι θα θελήσουν να γυρίσουν ήσυχα στην Συρία, ή θα επιχειρήσουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά, σε μια επανάληψη του 2020 στον Έβρο;

Tags
Back to top button