Τους λόγους για τους οποίους η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά στρατηγική υπεροχή έναντι της Τουρκίας με τα F-35 ανέλυσε ο αντιπτέραρχος εν αποστρατεία, Κωνσταντίνος Ιατρίδης.
Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα, η Ελλάδα δεν θα έχει μόνο ποιοτικό ατού, αλλά και «ένα στρατηγικό πλεονέκτημα λόγω του ότι το F-35 είναι ένα στρατηγικό αεροσκάφος».
«Άρα θα έχουμε μία στρατηγική υπεροχή και η Πολεμική μας Αεροπορία, θα είναι μια από τις ισχυρότερες στην περιοχή μαζί με το Ισραήλ. Και δεν είναι τυχαίο ότι διαμαρτύρεται και φωνάζει συνέχεια η Τουρκία. Το βλέπουμε καθημερινά στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και αυτό λέει πολλά», είπε χαρακτηριστικά.
«Το F-35 είναι αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, ό, τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον κόσμο και το έχουν λίγες χώρες στις οποίες το αποδεσμεύει η Αμερική», προσέθεσε ο αντιπτέραρχος.
Στρατιωτική ηγεσία: Τα F-35 και τα επόμενα βήματα - «Οι επιχειρησιακές ανάγκες καθορίζουν τις εξοπλιστικές κινήσεις
«Στο κλειστό κλαμπ των F-35»
«Επομένως και η Ελλάδα μπαίνει στο κλειστό κλαμπ των F-35», τόνισε ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης.
«Πρέπει να εμπεδώσουμε και να το αντιληφθούμε, ότι οι υπερδυνάμεις, όπως είναι η Αμερική, χαράσσουν στρατηγική που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των φίλων», υπογράμμισε στη συνέχεια.
«Εμείς ως Ελλάδα και φίλοι με τους Αμερικανούς και με τη συμμαχία που υπογράψαμε, αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνουμε είναι να εκμεταλλευτούμε αυτή τη συμμαχία ούτως ώστε να εξυπηρετήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα», εξήγησε.
«Δεύτερον, η Αμερική, το ΝΑΤΟ δηλαδή, δεν βλέπει ξεχωριστά Ελλάδα, Τουρκία, ανεξάρτητα ποια είναι η Τουρκία. Βλέπει ΝΑΤΟ, βλέπει ενιαία περιοχή και πρέπει αυτή να τη διασφαλίσει ούτως ώστε να εξασφαλίσει την ασφάλεια της περιοχής απέναντι στον εχθρό που λέγεται Ρωσία», επεσήμανε.
«Να αναδείξουμε τη γεωπολιτική μας αξία»
Επιπλέον, ο αντιπτέραρχος συμπλήρωσε: «Εμείς αυτό το οποίο θα πρέπει να κάνουμε αντί να γκρινιάζουμε, είναι να αναδείξουμε τη γεωπολιτική μας αξία σαν Ελλάδα. Όχι το τι κάνει η Τουρκία, αλλά το τι κάνουμε εμείς και πώς θα μπορέσουμε να το κάνουμε καλύτερο και πάνω σε αυτό, τα θέλουμε τα F-35. Έχουμε απειλή. Πρέπει να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα».
«Προς τα τέλη του 2030, μπορεί η Τουρκία να έχει 121 Viper, θα έχουμε και εμείς 122, 24 Rafale και 20 τουλάχιστον F-35», εκτίμησε Κωνσταντίνος Ιατρίδης.