Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αντιαεροπορικά στέλνουν 13 χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία -Οι ΗΠΑ ενισχύουν το Κίεβο με «σοβιετικά» οπλικά συστήματα

Μεγαλώνει η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς 13 χώρες της Συμμαχίας υπέγραψαν συμφωνία για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας.

Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, ο Ουκρανοί ζητούν επίμονα από το ΝΑΤΟ και τη Δύση να λάβει μέτρα για τη δημιουργία μιας «no fly zone» πάνω από τη χώρα, δηλαδή το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, καθώς οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των Ρώσων έχουν αφήσει πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς και καταστροφές ανυπολόγιστης αξίας σε κτίρια και βασικές υποδομές.

Το κεντρικό αίτημα του Κιέβου για «δημιουργία ζώνης απαγόρευση πτήσεων», δεν έχει βρει ανταπόκριση, καθώς η Δύση θεωρεί πως μπορεί να οδηγήσει σε γενική σύρραξη με τη Ρωσία, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει διάθεση για την αποστολή αντιαεροπορικού εξοπλισμού, που θα ενισχύσει τις δυνατότητες των Ουκρανών να «απαντήσουν» στους αεροβομβαρδισμούς.

Μάλιστα, το απόγευμα της Δευτέρας, τόσο ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ, όσο και ο πρόεδρος της ουκρανικής βούλης (Verkhovna Rada), Ρουσλάν Στέφαντσουκ, σε αναρτήσεις τους στο Twitter, ανέφεραν πως 13 χώρες της Δύσης, υπέγραψαν κοινή δήλωση για την «άμεση ανάγκη αναβάθμισης της αεράμυνας της Ουκρανίας».

Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως «σήμερα η Τσεχία, η Εσθονία, η Πολωνία, η Γαλλία, η Γεωργία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ υπέγραψαν κοινή δήλωση «σχετικά με την επείγουσα ανάγκη αναβάθμισης της αεράμυνας της Ουκρανίας». Και πρόσθεσαν, «Αισθανόμαστε ειλικρινά ευγνώμονες για την υποστήριξη της Ουκρανίας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Οι ΗΠΑ στέλνουν σοβετικά αντοαεροπορικά συστήματα στους Ουκρανούς

Την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας με αντιαεροπορικά συστήματα από τη Δύση, καταδεικνύει και άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους και αναφέρει πως «οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία σοβιετικά αντιαεροπορκά συστήματα που έχουν προμηθευτεί κρυφά πριν από δεκαετίες, για να ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό, που προσπαθεί να αποκρούσει ρωσικές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις».

Στα συστήματα αυτά, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο περιλαμβάνονται τα SA-8 (OSA A/K), τα οποία αποκτήθηκαν μυστικά από τις ΗΠΑ, ώστε να μπορούν «να εξετάσουν την τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός και την οποία έχει εξάγει η Μόσχα σε όλο τον κόσμο».

Επισημαίνεται ότι αντιαεροπορικά συστήματα τύπου OSA-AK έχουν στο οπλοστάσιό τους και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις από τις αρχές του 2000.

Οι «κρυφές» προσπάθειες των ΗΠΑ ήρθαν στη δημοσιότητα το 1994 όταν ένα τεράστιο μεταφορικό αεροπλάνο σοβιετικής κατασκευής εθεάθη στο αεροδρόμιο Huntsville της Αλαμπάμα, μπροστά σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το αεροπλάνο μετέφερε το σύστημα αεράμυνας S-300 που είχαν αποκτήσει «μυστικά» οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Λευκορωσία, σε ένα project που κόστισε 100 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο που συμμετείχε στην αποστολή.

Μερικά από τα όπλα σοβιετικού τύπου φυλάσσονταν στο στρατόπεδο «Redstone Arsenal» στην Αλαμπάμα, το οποίο χρησιμεύει ως «κέντρο του Στρατού για προγράμματα πυραύλων». Μερικά από τα συστήματα που έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες προέρχονταν από αυτή τη βάση, είπαν αξιωματούχοι, προσθέτοντας πως τα S-300 της Λευκορωσίας δεν ήταν μέρος της αποστολής αυτής.

Tags
Back to top button