Πολεμικό κλίμα δημιουργεί η Αλβανία καθώς σε διάστημα λίγων 24ωρων έχουμε τρία περιστατικά που δείχνουν ότι το «θερμόμετρο» στις σχέσεις των δύο χωρών θα χτυπάει κόκκινο. Πριν λίγο είχαμε την υποτιθέμενη σύλληψη κατασκόπου της ΕΥΠ ενώ η κυβέρνηση της Αλβανίας μέσω του ελεγχόμενου τύπου με προεξάρχουσα την μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας κατηγορεί τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο επειδή δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει την δημιουργία της αποκαλούμενης «Μεγάλης Αλβανίας». Παραδέχονται δηλαδή την ύπαρξη του σχεδίου.
Ταυτόχρονα σύμφωνα με το , ο πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Λεωνίδας Παππάς καταγγέλλει ότι για ακόμη μια φορά η Ελληνική Σημαία στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στους Αγίους Σαράντα βρέθηκε στο στόχαστρο ακραίων Αλβανών. Όπως φαίνεται και τις φωτογραφίες άγνωστοι σήμερα τα ξημερώματα έκαψαν το Εθνικό μας σύμβολο.
Συγκεκριμένα αναφέρει «πέρυσι, ο ίδιος Έλληνας Υπουργός είχε έρθει στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία φορώντας στρατιωτική στολή για να μας προειδοποιήσει ενώ σήμερα, ο ίδιος φορώντας κοστούμι δίνει το ίδιο μήνυμα για την Αλβανία.
Η διατριβή του για την «Μεγάλη Αλβανία» είναι συχνή σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναφέρουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης και πάντα κατακριτέα και απαράδεκτη.
Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο ελληνικό κανάλι του «ΣΚΑΪ».
Εκεί ο ίδιος δήλωσε ότι η Αλβανία θα πρέπει να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη διατήρηση καλών σχέσεων με την Ελλάδα.
«Μιλάμε με την Αλβανία για την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, αλλά όχι για θέματα που ταλανίζουν την Ελλάδα ή θέματα που είναι δύσκολα . Άλλες συζητήσεις, όπως αυτές για την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια είναι απλά εθνικιστικές προκλήσεις και η Ελλάδα όχι μόνο δεν τις υποστηρίζει , αλλά τις καταδικάζει», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Ο κ. Καμμένος μίλησε για την μη αποδοχή του ονόματος της «Μακεδονίας» για το γειτονικό κράτος. Είπε επίσης ότι η Αθήνα ποτέ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το όνομα της χώρας με την οποία μοιράζεται χερσαία σύνορα αλλά πρόσθεσε ότι καθώς η κατάσταση εκτραχύνεται, η συζήτηση θα μπορούσε επίσης να τεθεί ξανά για την ύπαρξη του κράτους».
Πριν από λίγες εβδομάδες, σε μια συνέντευξη του στο περιοδικό «Politico», ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα είχε εκφραστεί για την δυνατότητα συγχώνευσης μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας ως μια βιώσιμη επιλογή αν η ΕΕ θέλει να κλείσει την πόρτα των δύο χωρών .
Η δήλωση αυτή έφερε έντονες αντιδράσεις, όχι μόνο από τη Σερβία και την Ελλάδα, αλλά και στην ίδια την ΕΕ, καταλήγουν οι Αλβανοί.
Από τα αναγραφόμενα στον τύπο της γειτονικής χώρας σε σχέση με την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας αυτό που φαίνεται είναι ότι « ο κόσμος το έχει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι» .
Οι Αλβανοί πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία υποστηρίζουν φυσικά αυτό το σχέδιο μιας και γαλουχήθηκαν ολόκληρες γενιές με αυτό το όνειρο.
Φοβούνται όμως να το ξεστομίσουν ελεύθερα διότι αυτόματα θα σήμαινε «βαλκανικός πόλεμος» αφού στην ουσία ομιλούν για αλλαγή συνόρων συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών.
Έτσι αναζητούν εναγωνίως σπόνσορες στην δύση με την ελπίδα να τους επιτραπεί έστω και η ένωση Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας …για αρχή. Κάτι που δύναται να γίνει εφικτό εφόσον και οι διεθνείς συνθήκες το επιτρέψουν.
Όπως και να έχει από την στιγμή που το Κοσσυφοπέδιο ανεξαρτητοποιήθηκε και το «καζάνι βράζει» στην ΠΓΔΜ , όλα είναι πιθανά να γίνουν το επόμενο διάστημα . Για αυτό τα μάτια μας …104…
https://youtu.be/D1XLw0QOcls?t=3