Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ανατροπή στις παραδοσιακές διατροφικές οδηγίες: Αυτή είναι η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης – Και δεν είναι κρέας

Το όσπριο που έχει διπλάσια πρωτεΐνη από τα άλλα – Ρυθμίζει σάκχαρο και χοληστερόλη

Περισσότερα όσπρια και λιγότερο κρέας συστήνουν οι πρόσφατες διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ προκειμένου να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με την αναγκαία πρωτεϊνη και να θωρακίσουμε την υγεία μας

Οι διατροφικές οδηγίες που ακολουθούμε παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη ή την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών. Είναι, ουσιαστικά, ένας «χάρτης» που μας καθοδηγεί προς μια ζωή με λιγότερα προβλήματα υγείας και περισσότερη ενέργεια. Είτε το καταλαβαίνουμε, είτε όχι, οι επιλογές μας στο φαγητό επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση της καρδιάς μας, την υγεία μας γενικά και τη ζωή μας στο μέλλον. Αν τρώμε σωστά, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουμε ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες ή ακόμα και κάποια είδη καρκίνου. Αν, όμως, παραβλέπουμε τη σημασία μιας θρεπτικής διατροφής, είναι πιο πιθανό να το «πληρώσουμε» με την υγεία μας. Άρα, το τι βάζουμε στο πιάτο μας κάθε μέρα, επηρεάζει σημαντικά το πόσο καλά θα αισθανόμαστε και πόσο θα ζούμε, σύμφωνα με το 

Μια πρόσφατη αναφορά από την Επιτροπή Συμβούλων Διατροφικών Οδηγιών των ΗΠΑ για το 2025 ανατρέπει πολλές από τις παραδοσιακές αντιλήψεις γύρω από τις πηγές πρωτεΐνης. Τα στοιχεία από συστηματικές ανασκοπήσεις δείχνουν ότι η διατροφή με υψηλότερη κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων συνδέονται με αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Αντίθετα, τα διατροφικά πρότυπα που περιλαμβάνουν περισσότερα ψάρια και θαλασσινά σχετίζονται με καλύτερη υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες. Η νέα σύσταση προτείνει ότι τα όσπρια (φασόλια, φακές, μπιζέλια) είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, αντικαθιστώντας αποτελεσματικά το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα.

Τα όσπρια στο επίκεντρο

Η αναφορά της Επιτροπής επισημαίνει ότι αυτή η τριάδα οσπρίων είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα, χαρίζοντας μια υγιεινή εναλλακτική στους παραδοσιακούς ζωικούς τύπους πρωτεΐνης, όπως το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παραθέτει, η κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών συνδέεται με θετικά αποτελέσματα στην υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθειών, διαβήτη και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι οι διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε όσπρια, σε σύγκριση με τις διατροφές πλούσιες σε επεξεργασμένα κρέατα ή κόκκινο κρέας, σχετίζονται με καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία των ανθρώπων. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση επεξεργασμένων και κόκκινων κρεάτων έχει συνδεθεί με αρνητικές συνέπειες για την υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης τύπου 2.

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών, όπως τα όσπρια, και η μείωση των ζωικών προϊόντων είναι ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση των χρόνιων ασθενειών που επηρεάζουν πολλές χώρες, όπως και η Ελλάδα, όπου οι καρδιοπάθειες είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου. Σύμφωνα με την αναφορά, οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τη συχνότητα αυτών των ασθενειών.

Η αναφορά τονίζει τη σημασία της αναθεώρησης των διατροφικών οδηγιών, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στην κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών, μειώνοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφών. Επιπλέον, οι διατροφικές οδηγίες προτείνουν τη μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών και αλατιού, καθώς και την αύξηση της κατανάλωσης σπόρων, με στόχο τη βελτίωση της γενικής υγείας.

Οι νέες διατροφικές οδηγίες δεν προτείνουν πλήρη αποχή από τα ζωικά προϊόντα, αλλά ενθαρρύνουν την έμφαση στις φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Αν αυτή η στρατηγική υιοθετηθεί, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση των χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Αυτή η πρόταση, που βρίσκεται υπό εξέταση από τα Υπουργεία Γεωργίας και Υγείας των ΗΠΑ, αναμένεται να εφαρμοστεί το 2025 και να διαρκέσει έως το 2030.

 

Tags
Back to top button