Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ανατροπή στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη: Στοπ από Total –ExxonMobil!

Σε πάγωμα των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης φέρεται να προχωρά η κοινοπραξία «Total- ExxonMobil– Ελληνικά Πετρέλαια».

Όπως αναφέρουν πληροφορίες η γαλλική Total Energies που είναι και operator του σχήματος – στο οποίο έχουν κυρωθεί με νόμο του 2019 οι συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» απέστειλε το ετήσιο work plan (πρόγραμμα εργασιών) στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), σύμφωνα με τον

Σε αυτό, λένε πηγές, γνωστοποιεί ότι δεν θα διενεργήσει το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου τις σεισμικές έρευνες για την καλύτερη αποτύπωση της γεωλογικής δομής του υπεδάφους των συγκεκριμένων εκτάσεων.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί αίσθηση καθώς έσκασε λίγες μέρες μετά την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο του 2021 ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Άρης Στεφάτος ερωτηθείς τότε για τις προθέσεις της κοινοπραξίας, είχε σημειώσει πως οι εταιρίες σύμφωνα με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις έχουν το περιθώριο διενέργειας των σεισμικών ερευνών μέχρι τον Οκτώβριο του 2022. Από κει και πέρα θα πρέπει οι εταιρίες να αιτηθούν χρονική παράταση στην ολοκλήρωση του ερευνητικού της προγράμματος ή να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο τις παραχωρήσεις.

Τι απαντούν ΕΔΕΥ και Total Energies

Ο ΟΤ απευθύνθηκε στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥ ζητώντας του να σχολιάσει την πληροφορία πως η κοινοπραξία δεν θα πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες το 2022, χωρίς όμως να λάβουν καμία απάντηση. Την πληροφόρηση κλήθηκαν να σχολιάσουν και πηγές της Total Energies στην Ελλάδα. Κύκλοι της επιβεβαίωσαν την υποβολή του work plan στην ΕΔΕΥ, ωστόσο παρέπεμψαν την εφημερίδα προς σχολιασμό στην ΕΔΕΥ. Παρόμοια απάντηση έδωσαν και στο αν προτίθενται να διενεργήσουν τις σεισμικές έρευνες της Κρήτης τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Επιπλέον, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Euro2day.gr, τρεις οικολογικές εταιρίες έχουν προσφύγει από το 2019 στο ΣτΕ κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναβαλλόταν διαρκώς και η επόμενη εκδίκαση έχει οριστεί για τις 2 Φεβρουαρίου 2022. O OT απευθύνθηκε στην ΕΔΕΥ και πηγές της δημόσιας εταιρίας εξέφρασαν τη βεβαιότητα για την απόρριψη των προσφυγών των οικολογικών οργανώσεων.

Πηγές της Total Energies υπογράμμισαν ότι πρόκειται για μία δικαστική υπόθεση που αφορά το ελληνικό δημόσιο και τις οικολογικές οργανώσεις. Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι και οι εταιρίες της κοινοπραξίας έχουν ανοικτό το ραντάρ τους για το θέμα.

Πάντως, την ίδια στιγμή που τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα η αμερικανική ExxonMobil με την Qatar Petroleum εκτελούν κανονικά το ερευνητικό τους πρόγραμμα στην Κύπρο. Το ίδιο και η Total Energies που συμμετέχει σε κοινοπραξία με την ιταλική Eni προγραμματίζει γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ.

Tags
Back to top button