Κύρια θέματα,Ρωσία • 08/06/2022 - 22:16
Αναθεώρηση του status quo στην Βαλτική: Kατατέθηκε νομοσχέδιο ακύρωσης της Ανεξαρτησίας της Λιθουανίας! - Δεν υπάρχει κράτος για την Μόσχα!
Προπομπός εισβολής στην Βαλτική
Σε ενέργεια με πολλές προεκτάσεις προχωρά η Ρωσία καθώς η Κρατική Δούμα υπέβαλε σχέδιο νόμου για την καταγγελία και την άρση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας.
Πρόκειται για ξεκάθαρη αναθεώρηση του status quo στην περιοχή της Βαλτικής.
Υπενθυμίζουμε ότι η Λιθουανία αποχώρησε από την ΕΣΣΔ το 1991. Αν το νομοσχέδιο εγκριθεί στην Ρωσία τότε μιλάμε για “σεισμό” στην περιοχή της Βαλτικής. Και πιθανότατα η Ρωσία δεν θα σταματήσει μόνο στην Λιθουανία αλλά η κίνηση αυτή θα αποδειχτεί “πιλότος” και για τα υπόλοιπα κράτη της Βαλτικής.
Το νομοσχέδιο έχει στόχο την κατάργηση του διατάγματος του 1991 του Κρατικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ «Σχετικά με την Αναγνώριση της Ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας της Λιθουανίας».
Η Ρωσία με την έγκριση του νομοσχεδίου δεν θα αναγνωρίζει πλέον την Ανεξαρτησία του κράτους, δεν θα αναγνωρίζει τα διαβατήρια και τα σύνορα του. Στα ρωσικά επίσημα έγγραφα θα εμφανιστεί ως το έδαφος της πρώην Λιθουανικής ΣΣΔ.
Σκοπός είναι στη συνέχεια να δηλώσει πως η Λιθουανία δεν καλύπτεται από το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ καθώς δεν είναι ανεξάρτητη χώρα. Παράλογο; Ή μήπως θυμίζει λίγο… Τουρκία;
Πρόκειται για μία εξέλιξη τη οποία είχε προαναγγείλει το WarNews247 από τις 13/5/2022.
Διαβάστε επίσης
Νομοσχέδιο Άρσης Αναγνώρισης της Ανεξαρτησίας της Λιθουανίας!
Συγκεκριμένα, η Κρατική Δούμα της Ρωσίας κατέθεσε σχέδιο νόμου για την κατάργηση του ψηφίσματος της 6ης Σεπτεμβρίου 1991 σχετικά με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας.
Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από βουλευτή του κόμματος της “Ενωμένης Ρωσίας”, του κόμματος δηλαδή του Β.Πούτιν, τον Yevgeny Fedorov.
Ο συγκεκριμένος βουλευτής θεωρεί ότι η απόφαση του Κρατικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ ήταν παράνομη, αφού ελήφθη από αντισυνταγματικό όργανο και κατά παράβαση των απαιτήσεων σειράς άρθρων του τότε Συντάγματος.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο αναφέρει ότι παραβιάστηκε ο νόμος “Σχετικά με τη διαδικασία επίλυσης ζητημάτων που σχετίζονται με την απόσχιση μιας ενωτικής δημοκρατίας από την ΕΣΣΔ”, καθώς η Λιθουανία δεν διεξήγαγε δημοψήφισμα για την απόσχιση από την ΕΣΣΔ και δεν καθορίστηκε μεταβατική περίοδος προκειμένου να εξεταστούν όλα τα επίμαχα ζητήματα.
«Έτσι, ενόψει του γεγονότος ότι, σύμφωνα με το άρθρο 67.1 του Ρωσικού Συντάγματος, «Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ο νόμιμος διάδοχος της ΕΣΣΔ στο έδαφός της…» το ψήφισμα του Κρατικού Συμβουλίου της ΕΣΣΔ Αρ. OS-1 υπόκειται σε ακύρωση», αναφέρει το νομοσχέδιο.
Στόχος η ένωση Ρωσίας με το Καλίνινγκραντ
Αν το νομοσχέδιο εγκριθεί, τότε ο πρώτος στόχος της Ρωσίας θα είναι η άσκηση πίεσης με στόχο την ένωση με το Καλίνινγκραντ. Γι αυτό το λόγο άλλωστε η Ρωσία ξεκίνησε τον επανεξοπλισμό της Λευκορωσίας ώστε να ετοιμαστούν δυνάμεις να διασχίσουν τον “Διάδρομο Suwalki”.
Υπενθυμίζεται ότι η χερσαία διαδρομή προς τη δυτικότερη περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας διέρχεται μέσα από το έδαφος της Λιθουανίας. Οι λιθουανικές αρχές έχουν επανειλημμένα πραγματοποιήσει διαβήματα σχετικά με τη μεταφορά ρωσικών φορτίων από και προς το Καλίνινγκραντ.
To Καλίνινγκραντ αυτή τη στιγμή είναι αποκλεισμένο και αν μπουν στο ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο πιεστική στην περιοχή της Βαλτικής.
“Το έδαφος της πρώην Λιθουανικής ΣΣΔ”
Ρωσικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει προ ημερών ότι αν υπάρξει Άρση της Αναγνώρισης, “ένας νέος όρος θα εμφανιστεί στα ρωσικά επίσημα έγγραφα – το έδαφος της πρώην Λιθουανικής ΣΣΔ. Η ιδέα είναι αρκετά ακριβής και περιεκτική, χαρακτηρίζοντας τον οιονεί κρατικό σχηματισμό, που είναι η σύγχρονη Λιθουανία”
Και προσθέτουν:
“Σε τελική ανάλυση, η Ρωσία πρέπει να συνειδητοποιήσει, πρώτα απ’ όλα για τον εαυτό της, ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας όχι μόνο της Λιθουανίας, αλλά και των υπόλοιπων δημοκρατιών της Βαλτικής ήταν ένα άλλο λάθος που έγινε στον πυρετό της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ από συμφέροντα που πολεμούν τη Ρωσία.
Ναι, έχουν περάσει πάνω από τριάντα χρόνια. Ναι, όλα αυτά τα χρόνια κατά κάποιον τρόπο αλληλεπιδρούσαμε με τους επίσημους φορείς σε Βίλνιους, Ρίγα και Ταλίν. Υπήρξαν συνομιλίες για τα σύνορα, διπλωματικές επαφές, ακόμη και συναντήσεις υψηλού επιπέδου.
“Κάναμε πολλά λάθη”
Υπήρχαν, αν και όλα αυτά, όπως αποδεικνύεται, ήταν βασικά λάθος. Άλλωστε, ποτέ δεν υπήρξε κάποια εποικοδομητική προσέγγιση στις σχέσεις με τη Ρωσία στα μετασοβιετικά κράτη της Βαλτικής. Αντίθετα, υπήρχε μόνο ένας στόχος – να προκληθεί η Ρωσική Ομοσπονδία σε σύγκρουση. Επιδεικνύουν διαρκώς τη ρωσοφοβία τους, καταπιέζουν τον ρωσόφωνο πληθυσμό, για να δυσφημούν τη χώρα μας με κάθε δυνατό τρόπο στη διεθνή σκηνή – αυτές ήταν οι θεμελιώδεις ιδέες του νεκρού λιθουανικού κράτους. Και δεκαετίες αργότερα, τίποτα δεν έχει αλλάξει σε αυτό, είναι καιρός να το παραδεχτεί η Ρωσία.
Η αναγνώριση ενός λάθους είναι το πρώτο βήμα για τη διόρθωσή του. Και η ανεξαρτησία των δημοκρατιών της Βαλτικής είναι η ίδια η περίπτωση που η Ρωσική Ομοσπονδία σε κρατικό επίπεδο πρέπει να αναγνωρίσει την πλάνη της πολιτικής που ακολουθήθηκε.
Επιπλέον, η ίδια η αναγνώριση της κυριαρχίας της Λιθουανίας έχει χάσει εδώ και καιρό τη σημασία της.
Ακόμη και ο πιο πεισματάρης Λιθουανός εθνικιστής με αντιρωσική προπαγάνδα κατά βάθος καταλαβαίνει ότι η «Λιθουανία» δεν έχει καμία απολύτως ανεξαρτησία.
Η Λιθουανία έχασε την κυριαρχία της εδώ και πολύ καιρό.
“Τί πρέπει να κάνουμε άμεσα”
Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Στην ιδανική περίπτωση, η Ρωσία θα έπρεπε, το συντομότερο δυνατό, να εγκρίνει νομοσχέδιο για την ανάκληση της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας και την απόσυρση της πρεσβείας της από το έδαφός της.
Για τι είδους διπλωματικές σχέσεις μπορούμε να μιλήσουμε με κάτι που δεν είναι κράτος;
Επιπλέον, όλοι οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ της Ρωσίας και του εδάφους της πρώην ΣΣΔ της Λιθουανίας θα πρέπει επίσης να τεθούν υπό αμφισβήτηση.
Συνεπώς θα υπάρχει μια μη αναγνωρισμένη επικράτεια.
Φυσικά, όλα αυτά εγείρουν ένα άλλο ερώτημα: τι πρέπει να κάνει η Ρωσία με τέτοια εδάφη κοντά στα σύνορά της, που ελέγχονται από παράνομες και μη αναγνωρισμένες αρχές που ακολουθούν μια καθαρά αντιρωσική πολιτική;
Άλλωστε, συνορεύει με τη ρωσική περιοχή, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια ολόκληρου του κράτους μας, την περιοχή του Καλίνινγκραντ.
Και, δεδομένου ότι το δυτικότερο τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι ένας θύλακας που δεν ενώνεται με την υπόλοιπη χώρα, η κατάσταση φαίνεται πραγματικά εξαιρετικά επικίνδυνη.
Στην γειτονική Πολωνία, για παράδειγμα, μιλούν ανοιχτά για την επιθυμία να συμπεριληφθεί η περιοχή του Καλίνινγκραντ στη σύνθεσή της ως μέρος ενός επεκτατικού σχεδίου, μιας νέας «Rzeczpospolita». Δεν υπάρχει σχεδόν καμία αμφιβολία ότι το Βίλνιους είναι έτοιμο να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη για την οργάνωση μιας τέτοιας πρόκλησης”.
Δείτε το έγγραφο