Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Αναψυκτικά και μεταβολικό σύνδρομο: Μια σχέση επικίνδυνη για την καρδιά

Η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη δεν συντελεί μόνο στην πρόσληψη βάρους, αλλά και στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικού συνδρόμου, ενός συνδυασμού που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.


Το μεταβολικό σύνδρομο είναι η συνύπαρξη τριών ή περισσότερων από τους εξής παράγοντες: κοιλιακή παχυσαρκία, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, χαμηλή HDL (καλή) χοληστερόλη, αυξημένα επίπεδα σακχάρου και γλυκόζης νηστείας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Stellenbosch της Νότιας Αφρικής, έκαναν ανασκόπηση 36 μελετών που είχαν εστιάσει στην επίδραση των αναψυκτικών με ζάχαρη στην καρδιακή και μεταβολική υγεία και οι οποίες είχαν γίνει την προηγούμενη δεκαετία.

Παρότι τα αποτελέσματα των μελετών διέφεραν αρκετά μεταξύ τους, οι περισσότερες επιβεβαίωναν τη σχέση μεταξύ αναψυκτικών με ζάχαρη και εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της ανασκόπησης Φααντιελ Εσσοπ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Stellenbosch, η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών σχετίζεται σαφώς με αυξημένη περίμετρο της μέσης, παράγοντα μεταβολικού συνδρόμου, και αύξηση του σωματικού βάρους.


Προκαλούν επίσης μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη (άλλος ένας παράγοντας κινδύνου διαβήτη), φλεγμονή, μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και υπέρταση.

«Όσοι πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη δεν αισθάνονται κορεσμό όπως τα άτομα που τρώνε στέρεες τροφές, αν και μπορεί ουσιαστικά να έχουν πάρει τις ίδιες θερμίδες και αυτή η έλλειψη πληρότητας ενδεχομένως να τους ωθεί να φάνε ή να πιούν περισσότερο», εξηγεί ο ερευνητής.

Μελέτες έχουν δείξει ότι αρκεί η κατανάλωση μόλις δύο μερίδων αναψυκτικών με ζάχαρη την εβδομάδα για να αυξηθεί ο κίνδυνος μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η νέα ανασκόπηση δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Endocrine Society.

onmed.gr

Tags
Back to top button