Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Αν θέλετε να ζήσετε πολλά χρόνια απλά μειώστε το αλάτι!

Με τον τρόπο που συμβάλλει η μείωση πρόσληψης αλατιού στην υγεία μας, ασχολήθηκαν πρόσφατα δύο ξεχωριστές έρευνες

Ειδικότερα, οι έρευνες έγιναν σε 3.126 άτομα με προ-υπέρταση, δηλαδή η πίεση τους βρισκόταν στα άνω όρια αυτού που θεωρείται κανονικό, και οι οποίοι συμμετείχαν σε θεραπευτικές δοκιμές με μείωση του αλατιού της διατροφής.

Οι συμμετέχοντες μείωναν κατά 25% έως 35% το αλάτι της διατροφής τους καθημερινά, δηλαδή από 10γρ. κατανάλωναν μόνο 7γρ. Παράλληλα, μια άλλη ομάδα ατόμων με τα ίδια χαρακτηριστικά δεν μείωνε την πρόσληψη αλατιού από τη διατροφή.

Οι δύο μελέτες τελείωσαν η μια το 1990 και η άλλη το 1995. Για τα χρόνια που ακολούθησαν, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη όλων των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι αυτοί που μείωναν το αλάτι διατροφής κατά τη διάρκεια των ερευνών, συνέχισαν και μετά να μειώνουν το αλάτι που έτρωγαν.

Στα 10 έως 15 χρόνια που πέρασαν μετά το τέλος των δύο ερευνών, οι γιατροί επεσήμαναν ότι οι ασθενείς που είχαν προ-υπέρταση και συνέχισαν να μειώνουν το αλάτι της διατροφής τους, είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιαγγειακή νόσο και 20% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από τις αυτές τις παθήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερήσια πρόσληψη αλατιού ξεπερνιέται κατά πολύ. Σύμφωνα με τους ειδικούς η ημερήσια πρόσληψη δεν πρέπει να είναι πάνω από 5γρ.-6γρ. ημερησίως δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ περισσότερο αλάτι απ' ό,τι ο οργανισμός τους φτάνοντας τα 9γρ. -10γρ. κάθε μέρα.

Ξεχνούν δε ότι τα έτοιμα φαγητά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αλάτι. Υπολογίζεται ότι το 75% του αλατιού που τρώμε προέρχεται από τρόφιμα ή έτοιμα φαγητά που αγοράζουμε.

Tags
Back to top button