Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αμετακίνητη η ελληνική στάση για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE

Με σαφή και κατηγορηματική τοποθέτηση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη σταθερή θέση της Ελλάδας αναφορικά με τη συμμετοχή της Τουρκίας σε ευρωπαϊκά προγράμματα στρατιωτικών εξοπλισμών. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι η ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE απαιτεί ομοφωνία, την οποία η Ελλάδα δεν πρόκειται να παράσχει όσο η Άγκυρα διατηρεί απειλές τύπου casus belli και εγείρει ζητήματα «γκρίζων ζωνών».

Διπλωματικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η Αθήνα δεν προτίθεται να συναινέσει σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα περιλαμβάνει χώρα η οποία απειλεί τα εθνικά και κοινοτικά συμφέροντα. Παράλληλα, αναγνωρίζεται ότι η Τουρκία έχει ενισχύσει σημαντικά τη δική της αμυντική βιομηχανία, γεγονός που της προσδίδει αυξημένο ρόλο στον ευρύτερο ευρωπαϊκό αμυντικό σχεδιασμό.

Το πρόγραμμα SAFE, με προϋπολογισμό 150 δισ. ευρώ, στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Η συμμετοχή τρίτων χωρών, όπως η Τουρκία, αποτέλεσε αντικείμενο έντονης διαπραγμάτευσης, με την ελληνική πλευρά να επιτυγχάνει την ενσωμάτωση ρητρών ασφαλείας και ευθυγράμμισης με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ.

Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, η πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προϋποθέτει πλήρη ευθυγράμμιση με τις αρχές και την πολιτική ασφάλειας της Ένωσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, αν και η Τουρκία δεν αποκλείεται αυτομάτως από το πρόγραμμα, η συμμετοχή της καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένων των συνεχιζόμενων εντάσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε διπλωματικό επίπεδο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι «κόκκινες γραμμές» είναι σαφώς καθορισμένες και από τις δύο πλευρές. Ο διάλογος μπορεί να συνεχιστεί μόνο υπό την προϋπόθεση σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας.

Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις εξωτερικές κινήσεις της Τουρκίας, ιδιαίτερα τις συνεργασίες της στον αμυντικό τομέα με τρίτες χώρες, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη διαφύλαξης της ευρωπαϊκής συνοχής και των κοινών στρατηγικών συμφερόντων.

Tags
Back to top button