Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Αλτσχάιμερ - Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Η άγνωστη διάσταση κληρονομικότητας στη νόσο

Το τοπίο των παθήσεων που σχετίζονται με τη γνωστική έκπτωση παραμένει σε μεγάλο βαθμό θολό, κυρίως εξαιτίας της πολυπλοκότητας της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου και των παραγόντων που την επηρεάζουν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το 

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιχείρησε να ρίξει περισσότερο φως στη διερεύνηση της νόσου Αλτσχάιμερ, καταλήγοντας σε μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση: Η γενετική μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες ενός ατόμου να εμφανίσει τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο βαθμός αυτής της επίδρασης εξαρτάται, επιπλέον, από τον γονέα που κληροδοτεί αυτά τα γονίδια.

Η επιστημονική ομάδα από το Mass General Brigham της Βοστώνης διεξήγαγε μια μελέτη σε 4.400 άτομα χωρίς διάγνωση γνωστικής έκπτωσης. Τα άτομα ρωτήθηκαν σχετικά με το αν κάποιος από τους γονείς είχε διαγνωστεί ποτέ με τη νόσο Αλτσχάιμερ και πότε η μνήμη τους άρχισε να εξασθενεί. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τις απαντήσεις με τα επίπεδα αμυλοειδούς -χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ- στους εγκεφάλους των ανθρώπων. Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι οι συμμετέχοντες των οποίων είτε η μητέρα είτε και οι δύο γονείς είχαν διαγνωστεί με τη νόσο παρουσίαζαν μεγαλύτερη συγκέντρωση πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Από την άλλη, ένας πατέρας που είχε διαγνωστεί με τη νόσο δε φάνηκε να επηρεάζει τις πιθανότητες εμφάνισής της στους συμμετέχοντες.

Ένας θρύλος: Το παιδί που έδωσε - Ο Γερμανός εραστής - Το αλτσχάιμερ, το τέλος!

Ωστόσο, υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της συσσώρευσης εγκεφαλικών πλακών και του να έχει κανείς μητέρα της οποίας τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ άρχισαν σε οποιαδήποτε ηλικία ή να έχει πατέρα του οποίου τα συμπτώματα άρχισαν σχετικά νωρίς, ανέφερε η ομάδα. «Εάν ο πατέρας σας είχε συμπτώματα πρώιμης έναρξης, αυτό σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα αμυλοειδούς στους απογόνους», δήλωσε η δρ. Mabel Seto, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα νευρολογίας του νοσοκομείου. «Ωστόσο, δεν έχει σημασία πότε η μητέρα σας άρχισε να αναπτύσσει συμπτώματα – αν εμφάνισε, αυτό σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα αμυλοειδούς», πρόσθεσε. Το φύλο του συμμετέχοντος στη μελέτη δεν φάνηκε να παίζει ρόλο, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Η μητρική κληρονομικότητα της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε τρέχουσες και μελλοντικές δοκιμές πρόληψης, με στόχο τον εντοπισμό ασυμπτωματικών ατόμων», δήλωσε η δρ. Reisa Sperling, νευρολόγος στο Mass General.

 

Tags
Back to top button